Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil strupe prostitusjonstiltak

Pro Senteret gjør det de kan for å motarbeide sexkjøploven og har bidratt til å normalisere prostitusjon, mener Ap-topper og truer med kutt i all offentlig støtte til senteret.

Tilbake på gata: Gunhild bor utenfor Oslo. I går reiste hun inn til Oslo for å selge seg for første gang på sju år. Hun har forteller at hun fikk god støtte fra Pro Senteret den gangen rus og prostitusjon var en del av hennes hverdag. Stortingspolitikernes trusler om å kutte støtten til senteret er hun sterkt kritisk til. Foto: Jacques Hvistendahl
Tilbake på gata: Gunhild bor utenfor Oslo. I går reiste hun inn til Oslo for å selge seg for første gang på sju år. Hun har forteller at hun fikk god støtte fra Pro Senteret den gangen rus og prostitusjon var en del av hennes hverdag. Stortingspolitikernes trusler om å kutte støtten til senteret er hun sterkt kritisk til. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere tiår har Pro Senteret vært et av landets største og mest synlige hjelpetiltak for prostituerte. Men snart kan det vært slutt for det tradisjonsrike senteret.

Stortingsrepresentantene, Marianne Marthinsen, Marit Nybakk, Anette Trettebergstuen og Jette F. Christensen, truer nå med å gjøre det de kan for å kutte den offentlige støtten til senteret.

- Farer med løgn De mener Pro Senteret skal motvirke prostitusjon og hjelpe kvinner ut av prostitusjon, men at det i praksis gjør det stikk motsatte:

• «Pro Senteret farer med løgn og har bidratt til en framstilling i media om at sexkjøploven ikke fungerer og at prostitusjon er mer utbredt enn noen gang.»

• «Senteret samarbeider med organisasjoner som jobber for full legalisering og har aldri uttalt at de faktisk er mot prostitusjon.»

• «Senteret stiller ikke krav om at de som får tilbud og kurs skal trekke seg ut av prostitusjon.»

Provosert - Vi er lei av at Pro Senteret undergraver det arbeidet vi gjør og går på tvers av mandatet sitt. Det er provoserende. Tålmodigheten vår er slutt. Pro Senteret kan ikke operere med statsstøtte som motstandere av loven. Arbeidet må rettes mot det å få jenter ut av prostitusjon. Det er det de har fått mandat og penger til, men det er ikke det de gjør, sier Trettebergstuen.

Leder for Pro Senteret Liv Jessen var en av de mest aktive motstanderne av sexkjøploven som ble iverksatt i januar 2009. Den motstanden mener stortingsrepresentantene aldri har avtatt.

- Hvis Pro Senteret skal fungere som en fagforening for de prostituerte så kan de ikke være statlig finansiert, sier Marthinsen.

Dialogen med senteret har heller ikke vært god, mener de

- De har vært veldig aggressive motstandere og alltid dyttet prostituerte foran seg i møtesituasjoner. Vi opplever det som skyttergravsargumentasjon, sier Christensen.

- Behov for andre tiltak Da loven mot sexkjøp ble iverksatt, var det bred enighet om at loven skulle følges opp med tiltak for å få flere ut av prostitusjon, samt å øke hjelpetiltakene for de prostituerte. Selv om Ap-toppene nå tar til orde for å fjerne et populært tilbud, mener de et Pro Senterkutt kan komme andre organisasjoner til gode.

- De andre organisasjonene viser en helt annen holdning og støtter loven. Nadheimsenteret til Kirkens bymisjon og Krisesentersekreteriatet er de som virkelig gjør en jobb for å motarbeide prostitusjon. Det er dit politiet sender de utenlandske prostituerte. De fleste prostituerte i dag er utlendinger. De norske prostituerte er ofte rusmisbrukere og har behov for andre tiltak, sier Nybakk.

Hun mener bevilgningene til bekjempelse av prostitusjon totalt sett er for lave.

Ap-toppene presiserer at Pro Senterets varmestuetilbud for prostituerte bør opprettholdes og at senteret fungerer godt som ressurssenter.

En budsjettprosess i det Ap-styrte Justisdepartementet og oppfordring til kommunepolitikere i Oslo, hvor et Høyre / Frp-styrt byråd har foreslått kutt de tre siste årene uten å få gjennomslag, kan være nok til at senteret mister støtte i millionklassen.

- Ikke gjør det vanskeligere Gunhild er tidligere rusmisbruker og kjenner Pro Senteret godt. Hun setter ikke pris på truslene fra Ap's stortingsrepresentanter.

- Ikke gjør det vanskeligere for jentene enn det allerede er. Prostitusjon vil aldri forsvinne og terskelen for å oppsøke hjelp blir bare høyere av at man stiller strengere krav. Det er bare deg selv som kan gjøre jobben, sier Gunhild.

Hun forteller at hun fikk mye hjelp og tillit fra Pro Sentereret i tiden før hun til slutt ble kvitt rusen, og at hun frykter at strengere krav vil gjøre at mange ikke vil føle seg velkomne på senteret.

Truer: Marianne Marthinsen, Marit Nybakk (foran), Anette Trettebergstuen og Jette F. Christense, alle stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet, mener Pro Senteret i praksis fungerer som en interesseorganisasjon for de prostituerte og ikke gjør nok for å motarbeide prostitusjon. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Truer: Marianne Marthinsen, Marit Nybakk (foran), Anette Trettebergstuen og Jette F. Christense, alle stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet, mener Pro Senteret i praksis fungerer som en interesseorganisasjon for de prostituerte og ikke gjør nok for å motarbeide prostitusjon. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Å be om hjelp i det hele tatt er en terskel som er vanskelig å komme over. Hvordan skal man stille krav til de som ikke har tak over hodet?

Gunhild forteller at hun skulle ønske hun hadde andre muligheter.

- Men det finnes ikke for meg. Derfor er jeg takknemlig for at jeg kan gjøre dette, sier hun.

Risikerer nedleggelse Kuttes den offentlig støtten helt, slik Ap-toppene truer med, må jo Pro Senteret legges ned, forteller fungerende leder av Pro Senteret Bjørg Norli.

Hun forteller at hun ikke kjenner seg igjen i påstandene fra Aps stortingsrepresentanter. Beskyldningene har hun imidlertid hørt før.

- Pro Sentret skal formidle kunnskap om prostitusjonen uansett hvor lite politisk korrekt denne kunnskapen måtte være. At vi er uenig om straffeloven som virkemiddel må være legitimt uten at det insinueres at vi har skjulte agendaer, sier hun.  

Norli er klar på at Pro Sentret er mot prostitusjon.  

- Men vi er ikke mot kvinner og menn som selger sex. Daglig jobber vi for at personer med komplekse livssituasjoner skal kunne velge noe annet enn prostitusjon. Dette arbeidet kompliseres av at det for mange ikke finnes noe å rehabilitere til. Det er det bare politikerne som kan gjøre noe med, sier Norli, som inviterer stortingspolitikerne til Pro Senteret for å lære mer om senterets brukere og arbeid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!