Vil styre medarbeidernes sexliv

Supermarkedkjeden Wal-Mart i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske supermarkedkjeden Wal-Mart har inntatt Tyskland. Men nå får kjeden mer oppmerksomhet enn de ansvarlige ønsker seg: En 28 sider langt hefte med navnet Etikk-kodeks har lekket ut til tyske medier. Heftet er Wal-Marts retningslinjer for hvordan medarbeiderne skal oppføre seg for å fremme kjedens gode navn og rykte.

Og hjernene bak Etikk-kodeks har ikke nøyd seg med å anbefale hvordan de ansatte skal kle seg eller opptre på jobb. I reglene har de også fått med hvem medarbeiderne får lov til å ha sex med, skriver Bild.

Forbudt å like kolleger

Heftet ble delt ut til de ansatte sammen med februar-lønna.

\'Du får ikke gå ut med noen eller gå inn i et kjærlighetsforhold med noen hvis du kan ha innflytelse på vedkommendes arbeidsforhold eller hvis vedkommende kan ha innflytelse på ditt arbeidsforhold\', heter det i Etikk-kodeksen.

Med andre ord er det forbudt å ha sex med eller date kolleger. Kjærlighetsforhold er også utelukket, ifølge sjefene. Da kan de ansatte bli sagt opp. I Wal-Marts regelverk heter det nemlig at de ansatte kan si opp når som helst med eller uten grunn og at de tilsvarende kan bli sagt opp når som helst med eller uten grunn.

Arbeidslivseksperter som avisa Bild har snakket med, mener at Wal-Mart bryter tysk lov. Nå antyder de tillitsvalgte i Wal-Mart at partene kan ende med å møtes i retten.

I Wal-Mart-ledelsen er det ingen som tar selvkritikk.

Vil styre medarbeidernes sexliv

- Heftet beskriver grunnregler som vanligvis blir fulgt av folk med sunn fornuft, sier talsvkvinne Susanne Müller.