Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil styrke beredskapen mot dette

Foreslår 20 mill. i øremerkede midler til arbeidsmedisinske avdelinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Forrige tirsdag ble det holdt åpen høring i Arbeids- og sosialkomiteen i forbindelse med Venstre-forslaget om å opprette et nasjonalt kompetansesenter for kjemikalieskader.


Legeforeningen viste i sin høringsuttalelse til at Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet nå har foreslått «styrking av de medisinske avdelingene med 20 millioner i øremerkede midler per år, i tillegg 2,5 millioner i øremerkede midler per år til Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami)» i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai.

- En styrking av de arbeidsmedisinske avdelinger har vært diskutert i den partssammensatte koordineringsgruppen for IA-avtalen. Saken vurderes nå videre i budsjettsammenheng. Departementet må derfor komme tilbake til saken når et konkret forslag eventuelt legges frem for Stortinget, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Dagbladet.no.

- Gledelig lekkasje

- Dette var en gledelig lekkasje, var KrF-politiker Åse Gunhild Woie Duesunds umiddelbare respons da Legeforeningen gjorde den foreslåtte satsingen på arbeidsmedisin kjent for stortingskomiteen under høringen.

Leder Kristian Vetlesen i Norsk arbeidsmedisinsk forening ser svært positivt på en styrking av de arbeidsmedisinske avdelingene.

- 20 millioner kroner årlig vil være et kraftig og nødvendig løft, men vi må være sikre på at de er øremerkede, slik at helseforetakene ikke bruker pengene på noe annet. Vi er også opptatt av at den varslede styrkingen vil vedvare og ikke opphøre i løpet av to, tre år, sier Vetlesen til Dagbladet.no.

Han har i lang tid vært bekymret over etterveksten til det arbeidsmedisinske faget.

YRKESSYK: Jan-Erik Tandberg er en av de over 130 tidligere oljearbeiderne fra Ekofisk som nå fremmer yrkesskadesak. Foto: PRIVAT
YRKESSYK: Jan-Erik Tandberg er en av de over 130 tidligere oljearbeiderne fra Ekofisk som nå fremmer yrkesskadesak. Foto: PRIVAT Vis mer

- Behovet for, og kravene til pasientutredninger har økt. I de senere årene har en rekke arbeidsmedisinske saker fått bred medieomtale, for eksempel hydraulikkoljer, offshorearbeidere, tannlegeassistenter og kvikksølv, kreft ved laboratorier på Rosenborg, uttalte Kristian Vetlesen under høringen.

- Ligger langt etter våre naboland

Dette står i grell kontrast til nedbyggingen av det arbeidsmedisinske fagfeltet, som Legeforeningen har laget følgende beregning over:

•Andelen helsepersonell som arbeider innen bedriftshelsetjenesten har de ti siste årene gått ned fra 3 prosent til 2 prosent.

•Fra år 2000 til 2006 har antall bedriftslegeårsverk blitt redusert fra 500 til 340.

•Opprinnelig plan i 1988 var å bygge ut de arbeidsmedisinske avdelingene på sykehusene til 90 stillinger. Utviklingen har vært en annen. I 2005 var det 67 årsverk, i 2007 55 årsverk og prognosen for 2008 sier 52 årsverk ved landets arbeidsmedisinske avdelinger.

•I Danmark har de arbeidsmedisinske avdelingene mer enn 150 ansatte. I Sverige har avdelingen i Lund alene rundt 75 ansatte, Göteborg rundt 90 ansatte og Stockholm 71 ansatte. Finland har et nasjonalt arbeidsmiljøinstitutt med regionale avdelinger med rundt 800 ansatte.

- Mens det er omfattende forskning innen det arbeidsmedisinske fagfeltet i våre naboland, ligger vi langt etter. Utviklingen går mot ytterligere svekkelser, noe norsk arbeidsliv ikke er tjent med, sa Vetlesen under høringen.

image: Vil styrke beredskapen mot dette

- Raskere pasientutredninger

Vetlesen understreker at forslaget om å styrke de arbeidsmedisinske avdelingene med 20 millioner kroner per år er «et stort skritt i riktig retning.»

Også Statens arbeidsmiljøinstitutt mener 20 millioner til sykehusavdelingene og 2,5 millioner årlig til Stami i øremerkede midler er en god ting.

- Vi vil hilse en styrking av de arbeidsmedisinske avdelingene velkommen, dersom dette forslaget skulle bli noe av. Også vi ser at det arbeidsmedisinske fagfeltet er blitt redusert over flere år. Med en styrking av de arbeidsmedisinske avdelingene, ville det bli lettere og ta kortere tid å utrede arbeidsmiljøskader, påpeker administrerende direktør Trygve Eklund ved Stami til Dagbladet.no.

POSITIV: Leder Kristian Vetlesen i Norsk arbeidsmedisinsk forening setter pris på at myndighetene ønsker å styrke de arbeidsmedisinske avdelingene på sykehusene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media