Vil styrke innsatsen mot ulovlig ulvejakt

Årsak til omtrent halvparten av dødeligheten i ulvebestanden på norsk område.

ULV: Riksadvokaten tar ulovlig ulvejakt på alvor, og styrker innsatsen. Foto: SCANPIX
ULV: Riksadvokaten tar ulovlig ulvejakt på alvor, og styrker innsatsen. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Riksadvokaten vil styrke politiets og påtalemyndighetens innsats mot ulovlig ulvejakt. Slik jakt antas å være årsak til omtrent halvparten av dødeligheten i ulvebestanden på norsk område.

- Vi ønsker å ta dette problemet virkelig på alvor, sier førstestatsadvokat Roar Østby hos Riksadvokaten til NTB.

Ulovlig jakt på ulv var tema for et seminar som Riksadvokaten arrangerte tirsdag, med deltakere fra Miljøverndepartementet, Direktoratet for naturforvaltning, Statens naturoppsyn, Politidirektoratet, Økokrim og Hedmark, Romerike, Follo og Østfold politidistrikter.

Politisk initiativ

Riksadvokaten har med seminaret tirsdag fulgt opp et politisk initiativ fra statsrådene Knut Storberget (Ap) og Erik Solheim (SV) på bakgrunn av en rapport fra det skandinaviske ulveprosjektet Skandulv. Det er denne rapporten som gir grunnlag for antakelsen om at halvparten av ulvene dør på grunn av ulovlig felling.

Hvordan politi og påtalemyndighet skal skjerpe innsatsen mot denne miljøkriminaliteten, er ennå ikke helt bestemt, sier Roar Østby.

Gamle skuddskader

Direktør Kai Erik Tørdal i Statens naturoppsyn (SNO) deltok på seminaret hos Riksadvokaten.

- Vi bidro med våre synspunkter. Det er enighet om at innsatsen må styrkes både fra vår side og fra politiets og påtalemyndighetens side. Hvordan dette skal skje, er det opp til Riksadvokaten å mene noe om. Det er viktig at SNO og politi og påtalemyndighet samarbeider godt. Situasjonen er veldig alvorlig, sier Tørdal.

Han mener at det ikke er noen grunn til å trekke i tvil den diagnosen som stilles i Skandulv-rapporten, at en stor del av dødeligheten skyldes ulovlig jakt.

- Personlig legger jeg størst vekt på funn av gamle skuddskader på obduserte ulver, sier Tørdal.

Hittil er ingen dømt for å ha skutt ulv ulovlig her i landet. Men to personer fikk i 1992 fengselsstraff for å ha lagt ut giftåte i Aurskog Høland. Det pågår etterforskning i noen saker, som ennå ikke har ført til siktelse. (©NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer