Vil styrke Norges Nato-bidrag

I tillegg vil den nye regjeringen legge til rette for mer effektiv bruk av Forsvaret i sivil sektor.

VIL STYRKE NATO-BIDRAG: Den nye regjeringen vil styrke Norges Nato-bidrag. Her fra ISAF-oppdraget i Afghanistan, der norske soldater er på patrulje i solnedgang ved Dowlatabad i Faryab-provinsen.  Foto: Forsvaret / Scanpix
VIL STYRKE NATO-BIDRAG: Den nye regjeringen vil styrke Norges Nato-bidrag. Her fra ISAF-oppdraget i Afghanistan, der norske soldater er på patrulje i solnedgang ved Dowlatabad i Faryab-provinsen. Foto: Forsvaret / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nye blåblåe regjeringen vil styrke norsk engasjement og bidrag i Nato, som beskrives som fundamentet for norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.

- Norges sikkerhet bygges sammen med andre. Et hovedmål for Norges sikkerhets- og forsvarspolitikk er å bidra til at Nato fortsetter å være en sterk og troverdig allianse, og sikre at Norge forblir en relevant alliert og partner, står det i Høyre og Frps regjeringserklæring.

I tillegg vil den nye regjeringen utvide den allmennen verneplikten til å gjelde alle borgere - det betyr at de begge går inn for kjønnsnøytral verneplikt. Fram til nå har bare menn blitt innkalt.

Den nye regjeringen vil de modernisere befalsordningen og innføre en spesialistbefalsordning etter Nato-standard. Sistnevtne betyr at såkalt avdelingsbefal får jobbe i Forsvaret etter fylte 35 år.

De blåblå tar også til orde for å koble Forsvarets ressurser mot det sivile:

• Effektivisere bruken av Forsvarets samlede ressurser opp mot sivil sektor. Gjennomgå reglene for bistand med sikte på økt fleksibilitet og sikre at Forsvarets ressurser kan stilles til disposisjon for nasjonal krisehåndtering.

• Styrke Forsvarets evne til cyberoperasjoner og koble Cyberforsvaret inn i sivil cybersikkerhet hvor dette er hensiktsmessig.