Vil subsidiere unges boligrente

Fellesforbundet mener det må vurderes om Husbankens rente skal være politisk styrt og om unge i etableringsfasen skal få subsidiert rente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa forbundsleder Kjell Bjørndalen under åpningen av Fellesforbundets landsmøte i Oslo lørdag. Bjørndalen er bekymret over at det er blitt stadig dyrere å kjøpe seg bolig. Han er redd for at det blir slik at kun de rikeste har råd til å kjøpe hus eller leilighet. Forbundslederen mener også at det bygges altfor få nye boliger.

- I første halvår i år ble det bygd 20 prosent færre boliger enn i fjor. Og selv om det ser ut til å bli en økning i 2. halvår, vil igangsettingen av nye boliger ligge på et lavmål, sa Kjell Bjørndalen i sin tale.

Bjørndalen mener at regjeringens utvalg som skal se nærmere på boligpolitikken, også må vurdere Husbankens rolle. Fellesforbundet vil at Husbanken i framtida skal kunne tilby fullfinansiering eller toppfinansiering av boliger.

I tillegg mener vi at utvalget bør vurdere å innføre et system med politisk bestemt rentenivå. Samtidig bør det vurderes om staten skal subsidiere renta de første årene etter boligetablering, sa Bjørndalen på landsmøtet.

Vil kutte olje-avgifter

Fellesforbundet mener regjeringens forslag til statsbudsjett må inneholde kutt i produksjonsavgiften og C02-avgiften, slik at det blir flere utbygginger i oljesektoren.

- Ifølge Oljedirektoratet er det 130 funn på norsk sokkel som kan bygges ut - og de bør bygges ut, sa Bjørndalen. Han mener dette er viktig for å sikre leverandørindustrien, hvor forbundet frykter at 30.000 arbeidsplasser står i fare på grunn av ordremangel.

«Staten må være olje-eier»

Kjell Bjørndalen vil slett ikke trappe ned statens eierinteresser i oljebransjen. Han ser for seg at statens direkte eierandeler på norsk sokkel (SDØE) omgjøres til et eget selskap som både har egne lisenser og eier og driver rørledningsnettet. Han mener Stortinget må gi retningslinjer til et slikt nytt selskap. Bjørndalen luftet også tanken om at SDØE kan selge sine lisensandeler til leverandørindustrien.

- Staten må ha en solid eiermajoritet i Statoil og igjen sikre seg aksjemajoriteten i Hydro, sa Bjørndalen i sin tale.

Blåmandag etter valget

Fellesforbundets leder opplevde som mange av sine partikamerater en blåmandag etter valget. Både fordi Arbeiderpartiet gjorde et elendig valg, og fordi svært mange ikke benyttet seg av stemmeretten.

- Kommunene må få større reell beslutningsrett, slik at folk føler at det kommunene bestemmer angår lokalbefolkningen. Og det må nok også vurderes reformer i valgsystemet, sa Bjørndalen. Han oppfordret medlemmene i Fellesforbundet til å diskutere politisk deltakelse og engasjement i tiden fremover.