Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sulte seg til døde

Ukrainsk soldat i russisk fengsel.

HAR BESTEMT SEG: Den ukrainske soldaten Nadezjda Savsjenko sier hun ble smuglet over grensa til Russland etter at flyet hennes ble skutt ned. REUTERS/Sergei Karpukhin/Scanpix
HAR BESTEMT SEG: Den ukrainske soldaten Nadezjda Savsjenko sier hun ble smuglet over grensa til Russland etter at flyet hennes ble skutt ned. REUTERS/Sergei Karpukhin/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Nadezjda Savsjenko (33) sier hun har bestemt seg for å dø hvis hun ikke slipper ut av russisk fengsel. Hun er den militære piloten som ble skutt ned over Donetsk i juni. Hun hevder hun ble fraktet over grensa til Russland av russiske separatister i samarbeid med russisk etterretning, og overlatt til russiske myndigheter.

Døden eller frihet
I over en måned har Savsjenko bare tatt til seg lunkent vann, hun begynte sultestreiken 13. desember. I et brev skriver hun at hun har bestemt seg, døden eller frihet.

- Et menneske som ble født fritt og ikke som slave, i fangenskap, kan ikke leve i fengsel, særlig ikke hvis han eller hun er uskyldig. Jeg har gitt mitt ord: Inntil dagen jeg er tilbake i Ukraina, eller inntil den siste dagen i mitt liv i Russland, og jeg vil ikke gi meg, skriver Savsjenko i et håndskrevet brev, som er distribuert av hennes forsvarere.

Nadezjda - som betyr håp - Savsjenko er en stor helt i Ukraina. Der er historien om henne om den første kvinnelige piloten i det ukrainske luftforsvaret, som ville i kamp for å forsvare fedreladet. Da hun ble skutt ned over Donetsk sier hun at hun ulovlig ble fraktet over grensa til Russland, og fengslet der. Hun ble fraktet til Moskva, har tilbragt en måned i det omstridte Serbskij-instituttet, et psykiatrisk sykehus som ble brukt mot politske dissidenter i Sovjettida, og holdes nå i isolasjon. I Ukraina er Savsjenko en krigsfange som ulovlig er tatt til fange.

Valgt inn i parlamentet
Under det ukrainske parlamentsvalget i september var Savsjenko nummer en på lista til Julia Tymosjenkos parti Fedrelandspartiet. Fangen i russisk fengsel var magneten som skulle dra velgere. Som medlem av parlamentet får Savsjenko ekstra mye støtte i Ukraina.

Savsjenko er medlem av den ukrainske parlamentarikerdelegasjonen til Europarådet, som møtes 26. januar i Strasbourg. Det er utenkelig at de europeiske parlamentarikerne ikke vil gjøre et poeng av det, hvis en av deres kolleger i mellomtida er død i et russisk fengsel. Men nå dreier livet seg om noe annet enn politikk for Savsjenko.

- Hun ser ikke bra ut, sier Savsjenkos advokat Mark Feigin.

- Drepte journalister
For russerne er Savjsjenko føreren av et fly som drepte sivile, i den ukrainske regjeringens kamp mot sitt eget folk. To framtredende russiske journalster var blant dem som ble drept av granater fra Savsjenkos fly, hevder russiske myndigheter. Russiske myndigheter vil stille henne for retten for drap på journalistene Igor Kornelyuk Anton Kolosjin. Saken skal etter planen være ferdig etterforsket 13. februar.

Fengslingen av Nadezjda Savsjenko er en av de mange belastningene mellom Russland og omverdenen. Både USA og EU krever at Russland setter Nadezjda Savsjenko fri.