- Vil svekke flysikkerheten

Hvis kontroll- og varslingsstasjonen på Mågerø legges ned, hevder tillitsvalgt i Luftforsvaret.

FOR SÅRBART: Avdelingsleder og tilliltsvalgt ved Luftforsvarets Stasjon Mågerø frykter svekket flysikkhet dersom den ene av to kontroll- og varslingsstasjoner i Norge legges ned. - Vi frykter at nedleggelse av virksomheten på Mågerø er blitt til en prestisjesak, og ikke lenger dreier seg om en omstilling der et forsvarlig overvåkningssystem er satt i fokus. Foto: Luftforsvaret
FOR SÅRBART: Avdelingsleder og tilliltsvalgt ved Luftforsvarets Stasjon Mågerø frykter svekket flysikkhet dersom den ene av to kontroll- og varslingsstasjoner i Norge legges ned. - Vi frykter at nedleggelse av virksomheten på Mågerø er blitt til en prestisjesak, og ikke lenger dreier seg om en omstilling der et forsvarlig overvåkningssystem er satt i fokus. Foto: Luftforsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For en uke siden uttrykte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bekymring for sikkerheten til sivil luftfart fordi russiske jagerfly flyr uten å melde fra om flytraseer og med transpondere avslått.

Det betyr at de bare oppdages av bare oppdages av overvåkningsstasjoner, som igjen må varsle sivil luftfart. Lederen i Norsk Flygerforbund Petter Førde sa til Dagbladet at situasjonen øker faren for kollisjon i lufta.

Nå advarer de ansatte ved Mågerø om svekket sikkerhet fordi stasjonen utenfor Tønsberg skal legges ned innen 2016. Deretter skal den militære flytrafikken overvåkes bare fra ett sted, fra Sørreisa i Troms.

Dette er ifølge tillitsvalgt og kaptein ved Luftforsvarets kontroll- og varslingsanlegg Mågerø, Raymond Olsen, ikke bra nok.

- Vi er stand til å ivareta 100 prosent luftovervåkning med to stasjoner, men å basere seg på bare én bakkestasjon er å strekke strikken litt for langt, sier Raymond Olsen til Dagbladet.

Trenger backup - Når vi har to, er at begge stasjonene kan operere autonomt hvis det er teknisk svikt mellom nord og sør. Slik kan vi fortsatt ivareta luftovervåkning og kontroll over hele landet. Dersom den ene melder seg ut på grunn av planlagt vedlikehold eller teknisk svikt, kan den andre stasjonen ta over all luftovervåkning. Vi har altså en backup-løsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer