Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil svekke flysikkerheten

Hvis kontroll- og varslingsstasjonen på Mågerø legges ned, hevder tillitsvalgt i Luftforsvaret.

FOR SÅRBART: Avdelingsleder og tilliltsvalgt ved Luftforsvarets Stasjon Mågerø frykter svekket flysikkhet dersom den ene av to kontroll- og varslingsstasjoner i Norge legges ned. - Vi frykter at nedleggelse av virksomheten på Mågerø er blitt til en prestisjesak, og ikke lenger dreier seg om en omstilling der et forsvarlig overvåkningssystem er satt i fokus. Foto: Luftforsvaret
FOR SÅRBART: Avdelingsleder og tilliltsvalgt ved Luftforsvarets Stasjon Mågerø frykter svekket flysikkhet dersom den ene av to kontroll- og varslingsstasjoner i Norge legges ned. - Vi frykter at nedleggelse av virksomheten på Mågerø er blitt til en prestisjesak, og ikke lenger dreier seg om en omstilling der et forsvarlig overvåkningssystem er satt i fokus. Foto: Luftforsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke siden uttrykte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bekymring for sikkerheten til sivil luftfart fordi russiske jagerfly flyr uten å melde fra om flytraseer og med transpondere avslått.

Det betyr at de bare oppdages av bare oppdages av overvåkningsstasjoner, som igjen må varsle sivil luftfart. Lederen i Norsk Flygerforbund Petter Førde sa til Dagbladet at situasjonen øker faren for kollisjon i lufta.

Nå advarer de ansatte ved Mågerø om svekket sikkerhet fordi stasjonen utenfor Tønsberg skal legges ned innen 2016. Deretter skal den militære flytrafikken overvåkes bare fra ett sted, fra Sørreisa i Troms.

Dette er ifølge tillitsvalgt og kaptein ved Luftforsvarets kontroll- og varslingsanlegg Mågerø, Raymond Olsen, ikke bra nok.

- Vi er stand til å ivareta 100 prosent luftovervåkning med to stasjoner, men å basere seg på bare én bakkestasjon er å strekke strikken litt for langt, sier Raymond Olsen til Dagbladet.

Trenger backup - Når vi har to, er at begge stasjonene kan operere autonomt hvis det er teknisk svikt mellom nord og sør. Slik kan vi fortsatt ivareta luftovervåkning og kontroll over hele landet. Dersom den ene melder seg ut på grunn av planlagt vedlikehold eller teknisk svikt, kan den andre stasjonen ta over all luftovervåkning. Vi har altså en backup-løsning.

- Med bare én stasjon å operere fra kan vi ikke lenger garantere en fullverdig og stabil luftovervåkning dersom linjebrudd oppstår eller det er behov for vedlikehold. I ytterste konsekvens vil vi ikke være i stand til å bistå Avinor når det virkelig er behov. Stortinget har forstått viktigheten med et backup-system, og derfor vedtatt at det skal etableres en liten backup-enhet i Reitan. Nå er signalene om en etablering av backup-system på Reitan tvetydige, og det ser ut som prosjektet ikke går etter planen, sier Olsen.

Kalkulert risiko Det var den rødgrønne regjeringen som besluttet å legge ned stasjonen ved Mågerø. Daværende statssekretær Roger Ingebrigtsen karakteriserte det overfor Tønsbergs Blad som en «kalkulert risiko» å legge ned Mågerø.

Frp gikk mot. Både Frp-leder Siv Jensen og daværende stortingsrepresentant Anders Anundsen mente man ville settes i en altfor sårbar situasjon dersom all militær luftromsovervåking ble lagt til Nord-Norge.

«Slik jeg har forstått, kan kommunikasjonslinjene mellom nord og sør lett bli satt ut av drift. Blant annet på grunn av dårlig vær. Da vil hele Sør-Norge være uten radardekning uansett hvor mye som er investert i nytt radarutstyr. Da vil det være fritt fram for blant annet terroraksjoner fra lufta», sa Anundsen til Tønsbergs Blad i mars 2012.

Frp har snudd Men nå har Frp snudd. Mågerø blir nedlagt. Det bekrefter forsvarspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde.

- Vi tar ikke noen omkamp. Det er ikke bare å snu denne prosessen. Vedtaket om nedlegging ble gjort for to år siden. Forsvarssjefen og sjefen for Luftforsvaret har sagt at det er trygt. Da må vi legge det til grunn, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Vi frykter at nedleggelse av virksomheten på Mågerø er blitt til en prestisjesak, og ikke lenger dreier seg om en omstilling der et forsvarlig overvåkningssystem er satt i fokus. For dette handler ikke om personellet på Mågerø, men at vi opprettholder et forsvarlig overvåkningssystem. Vi mener at et backup-system bør være på plass før virksomheten på Mågerø legges ned. Dersom det ikke er mulig, må systemet forbli som det er inntil videre, sier Olsen

- Det er uforsvarlig å endre til noe som ikke fungerer optimalt. Da vil man bare svekke luftovervåkningen, som igjen vil gå utover flysikkerheten. I tillegg svekkes vår evne til å sikre suverenitetshevdelse av norsk og NATO-luftrom, fortsetter han.

Følger langtidsplanen Generalmajor Per Egil Rygg, generalinspektøren for Luftforsvaret svarer følgende:

- I henhold til den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret skal luftovervåking og kontroll kontinuerlig gjennomføres fra Sørreisa når Mågerø legges ned i 2016.

- For å sikre kontinuerlig ivaretagelse av luftovervåking og suverenitetshevdelse på vegne av NATO, skal det etableres en backup-øsning (redundans) tilknyttet nasjonalt Luftoperasjonssenter på Reitan. En redundansløsning skal være på plass før Mågerø legges ned, sier Rygg i en mail til Dagbladet.

FØLGER PLANEN:Generalinspektøren for Luftforsvaret, Per Egil Rygg, sier at det skal være på plass en backup-enhet for Sørreisa før lutovervåkingsstasjonen ved Mågerø legges ned.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FØLGER PLANEN:Generalinspektøren for Luftforsvaret, Per Egil Rygg, sier at det skal være på plass en backup-enhet for Sørreisa før lutovervåkingsstasjonen ved Mågerø legges ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer