Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sverge på Koranen

USAs første muslimske kongressmedlem skaper furore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Keith Ellison ble den første muslimen som noensinne er valgt inn i den amerikanske kongressen i forrige måned, og dermed brøt den nyinnvalgte demokraten ny jord i amerikansk historie.

Ellison vil ikke ta plass i Washington før i januar, men en av demokratens planer har allerede generert tildels kraftig kritikk fra konservative amerikanere.

Han insisterer nemlig på å bruke Koranen når han skal sverges inn, ifølge AP. Nyvalgte kongressmedlemmer legger som tradisjon sin venstre hånd på Bibelen etter innsvergingen, og Ellison markerer nå motstand mot den etablerte tradisjonen.

Det setter sterke følelser i sving.

Strider mot den amerikanske sivilisasjonen

Radioverten Dennis Prager mener i sin blogg på nettstedet Townhall.com at avgjørelsen strider grunnleggende mot den amerikanske sivilisasjonen.

- Når det kommer til edsavleggelsen er Amerika bare interessert i én bok, og det er Bibelen. Hvis du ikke er istand til å sverge en ed på den bør du ikke tjene i kongressen, skriver han videre.

I et telefonintervju utdyper Prager, som selv er jøde, sine synspunkter.

VIL SVERGE PÅ KORANEN:  Demokraten Keith Ellison er den første muslimen noensinne i den amerikanske kongressen. Nå vil han markere sin tro ved å sverge på Koranen under innsettelsen. Foto: Scanpix
VIL SVERGE PÅ KORANEN: Demokraten Keith Ellison er den første muslimen noensinne i den amerikanske kongressen. Nå vil han markere sin tro ved å sverge på Koranen under innsettelsen. Foto: Scanpix Vis mer

- Hele poenget er seremonien. Seremonier teller og blir mer og mer viktig. Det er slik et samfunn viser hva som er mest viktig for det, sier han.

- Jeg vil også at jøder sverger på Bibelen, selv om det Nye Testamentet ikke er vår skrift. Om en jøde skulle velge å ta eden på en bibel som bare inneholdt det Gamle Testamentet ville det være et problem. Poenget er å gjøre ære på vår nasjons Bibel.

Utdatert kritikk

Ellisons pressetalskvinne Kari Moe tar utspillet med stor ro.

- Denne kritikken kommer fra akkurat den typen politisk tro velgerne valgte bort i årets valg. Trosfrihet er en tradisjon i dette landet, sier Moe.

Samtidig har flere ment at Prager tar feil. Seremonien med Bibelen i hånd foregår etter innsvergingen, og som sådan har denne tradisjonen ikke noen offisiell verdi utover den seremonielle.

Og dermed har begge hold fått tildels kraftig kritikk. Dave Colling, som ledet valgkampen for Ellison sier til CNSNews at Pragers utspill har generert «tonnevis» e-mail, og ingen av dem har vært positive.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!