Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta 1,2 mrd. fra fiskerne

Tyvfisket rammer kystsamfunnene for alvor, næringen frykter rasering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Neste år vil Havforskningsinstituttet (HI) kutte torskekvotene med

162 000 tonn i forhold til året kvoter. Det tilsvarer verdier for 1,2 milliarder kroner, i følge påtroppende direktør i FHL industri og eksport Geir Ove Ystmark.

I tillegg forsvinner verdiskapning og eksport fra kystsamfunnene.

Årsaken er at tyvfisket av arktisk torsk skal tas hensyn til, og det skal kuttes tilsvarende, 1/3, av den totale kvoten, som i 2006 er på 471 000 tonn.

- Union-saken blir parentes i forhold

- Om norske og russiske myndigheter stiller seg bak oss vil dette være utgangspunktet for fiskeriforhandlingene til høsten, sier forskningsleder Reidar Toresen ved HI til Dagbladet.no.

- Kuttet tar hensyn til det reelle uttaket og tyvfisket. Skal man forvalte så må man ha oversikt over bestanden, sier Toresen.

Fiskerlagets leder Reidar Nilsen er klar på fiskeflåtens posisjon, i det som kan bli et stridtstema i forkant av de russisk-norske forhandlingene i høst.

MØRKLAGT KYST: Kutt i kvotene, som følge av ulovlig fiske for milliarder, vil ramme kystsamfunnene hardt, mener Fiskerlaget. Havforskningsinstituttet vil kutte torskekvotene med 1/3 på grunn av tyvfisket i Barentshavet. Her fra Røst i Nordland. Foto: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET
MØRKLAGT KYST: Kutt i kvotene, som følge av ulovlig fiske for milliarder, vil ramme kystsamfunnene hardt, mener Fiskerlaget. Havforskningsinstituttet vil kutte torskekvotene med 1/3 på grunn av tyvfisket i Barentshavet. Her fra Røst i Nordland. Foto: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET Vis mer

- Union-saken, hvor politikerne trår skoen av seg for å mene noe om, blir en parentes sammenliknet med de ringvirkningene vi vil se i kystsamfunnene i Norge, sier Nilsen.

- Industrien vil mangle råstoff og vi vil se permitteringer og oppsigelser, sier Nilsen.

Kuttene gjelder også kysttorsken som går fra Stad og nordover.

- Her fanges det i dag 30 000 tonn. Det bør ikke fanges noen ting og dette gjelder også for turistfiske, sier Toresen.

Turistfisket dreier seg årlig om flere tonn. Flere aktører i næringen ønsker å sette i gnag kommersielt turistfiske med kvoter for å få kontroll over uttaket av bestandene, men har møtt kraftig motstand fra politisk hold.

- Katastrofe for næringen 

Fiskerlaget er skeptisk til grunnlaget for HIs forslag og mener det er politisk retorikk framfor seriøs forskning bak det.

- Jeg tror dette er et politisk signal, ikke faglig. Fiskeriministeren må slå i bordet og si at forslaget ikke vil bli akseptert, sier Nilsen.

Foto: NTB/SCANPIX
Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

- 35 prosent kutt i inntekter for båteiere og mannskap er konsekvensen. Vi reder jo grunnen for at tyvfisket skal fortsette om vi sier at «vi skal ta betalingen».

Fiskerlaget har over 8000 medlemmer og medlemmene er opprørte over forslaget, som de frykter vil ramme hus og hjem.

«Festen som russiske interesser har hatt - og framleis har i Barentshavet - skal betalast. (...) Bakmennene som har organisert ranet i Barentshavet kan strekke seg på solsenga i skatteparadiset», skriver informasjonsansvarlig Knut Arne Høyvik på hjemmesiden.

Utenrikspolitikk 

FHL, som organiserer størsteparten av fiskeriindustrien på land, peker ut manglende kontroll på overfisket i Barentshvaet som syndebukk og krever at norsk utenrikspolitikk må fokusere på å løse tyvfisket.

- Dette er et spørsmål som berører helt sentrale utenrikspolitiske forhold. Skal Norge lykkes i kampen mot illegalt fiske så må dette temaet løftes både i Moskva og Brussel, sier Ystmark i en pressemelding.

Norsk fiskeindustri mister både tilgang til råstoff og møter illegal fisk i markedene. - Vi vil lage merkeordninger som gjør at lovlig fisket fisk kan skilles fra ulovlig fisket fisk, men vi trenger at regjeringen kommer på banen og at forbrukerne er bevisste, sier Ystmark til Dagbladet.no.

- Forbrukernes makt er den sterkeste i kampen mot russisk fiskerimafia, sier Ystmark.

LOFOTFISKE: Fisken sløyes om bord. I havn i Svolvær under Lofotfiske.
HUS OG BÅT I FORFALL: Husene i Vardø har forfalt de siste årene, det samme skjer med fiskeflåten, som vil rammes ytterligere om Havforskningsinstituttet får gjennomslag, eller ikke tyvfisket bekjempes.
TRÅLERFANGST I TROMSØ: Helikoptermannskapet ombord på KV "Nordkapp" har vært med å dokumentere tyvfiske og ulovlig utkast av fisk. Her i Tromsø etter å ha ført den spanske tråleren "Monte Meixueiro" (i bakgrunnen) inn til arrest. Fra venstre: Per Christian Bach, Jan Erland Lohne, Geir Eilertsen og Hans Petter Stue.
LOTHARS HAVÅL: Denne 35 kilos ålen på 2,25 meter fikk Berlinmannen i Molde. men om han får en kysttorsk skal den av kroken, mener Havforskningsinstituttet. Reiselivsnæringen tjener store beløp på turister som tar norsk natur i bruk, men med kommersielt turistfiske kan de tjene mer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling