<strong>EGET FOR FLYKTNINGER:</strong>   Da statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen presenterte regjeringas statsbudsjett, var det ikke tatt høyde for flykningkrisa. Derfor legger de i dag fram et tilleggsnummer om asylsøkere til Norge. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
EGET FOR FLYKTNINGER: Da statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen presenterte regjeringas statsbudsjett, var det ikke tatt høyde for flykningkrisa. Derfor legger de i dag fram et tilleggsnummer om asylsøkere til Norge. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vil ta 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet og bruke dem på asylsøkere i Norge

Dette er regjeringas budsjettforslag for flyktningkrisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har nå presentert et tillegg til statsbudsjettet, som viser hvor mye det økende antallet flyktninger vil koste og hvordan det bør finansieres.

De mener regninga for neste år blir på 9,5 milliarder kroner. Pengene skal de hente fra bistandsbudsjettet og ved å kutte i de skattelettene de la fram tidligere i høst.

- Dette er utfordrende, og kommer til å kreve mye av oss, både praktisk og økonomisk, sier Solberg på pressekonferansen.

Hun påpeker at flyktningkrisa kommer samtidig som andre store utfordringer, knyttet til fall i oljepris, økt ledighet og økt omstillingsbehov.

• Tar bistandsmilliarder De legger til grunn at det vil komme 33 000 asylsøkere til Norge i år, og nye 33 000 i 2016. Hele 4,2 milliarder skal tas fra bistandsbudsjettet for å betale for dette, hvis Frp og Høyre får det som de vil.

- Regjeringa sender en regning. Den må verdens fattige ta, var KrF-leder Knut Arild Hareide sin umiddelbare kommentar til budsjettforslaget.

3,8 milliarder tas fra UDs bistandsbudsjett, 0,4 milliarder ligger under Klima- og miljødepartementet.

- Det er bistand til syriske flyktninger om vi hjelper dem her, eller om vi gjør det i Libanon . Det er ikke vanskelig å forstå at reduksjonene i andre deler av bistandsbudsjettet kan oppleves som smertefulle, sier Solberg.

Vil ta 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet og bruke dem på asylsøkere i Norge

Det er ventet at dette forslaget vil møtes med massiv motstand i KrF. I tillegg kommer det økte skatteinntekter på 1,8 milliarder kroner og «øvrig inndekning på til sammen 2,3 milliarder kroner».

- Det foreslås å øke det samlede bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder kroner sammenliknet med Gul Bok 2016. Bistandsbudsjettet for 2016 utgjør etter dette 34,8 milliarder kroner, noe som utgjør over 1 prosent av Norges samlede inntekter (BNI), skriver regjeringa.

- Vi hjelper mye ute Kritikken fra Hareide gir følgende svar fra finansminister Siv Jensen:

- Vi har lagt fram en balansert inndekning på økte utgifter på 9,5 milliarder kroner. Jeg må bare minne om at det er mye penger. Her bidrar vi på alle mulige måter for å få finansiert den regningen. Det å bruke bistandsmidler på flyktninger og asylsøkere er en helt vanlig og velkjent mekanisme so har vært i bruk i Norge i mange år.

 - Dere frykter ikke at kutt i bistandsbudsjettet skal føre til flere konflikter, som igjen fører til flere flyktninger?

- Jeg tror jeg skal minne om hvor stort det norske bistandsbudsjettet faktisk er. Vi hjelper mye ute og vi har i det nye budsjettet faktisk styrket den humanitære bistanden til Syria og nærområdene.

• Må stryke skattelettelser Regjeringa opplyser også at de må stryke noen av skattelettene de presenterte for Stortinget og det norske folk tidligere i år.

 Samlet vil statens skatteinntekter øke med om lag 2,2 milliarder kroner (1,2 bokført), sammenliknet med det forslaget regjeringa la fram tidligere i høst.
 
I statsbudsjettet foreslo regjeringen blant annet å erstatte «toppskatt» med en såkalt «trinnskatt», med fire innslagspunkter for økt skatt. Her blir det nå endringer.

- Regjeringen foreslår justeringer i trinnskatten som vil redusere skattelettelsene til personer noe. Det foreslås å øke de fire satsene i trinnskatten med 0,1 prosentenhet til henholdsvis 0,9 prosent i trinn 1, 1,7 prosent i trinn 2, 10,7 prosent i trinn 3 og 13,7 prosent i trinn 4, skriver regjeringa.

<strong>NEGATIV:</strong>  - Regjeringa sender en regning. Den må verdens fattige ta, var KrF-leder Knut Arild Hareide sin kommentar til flyktningbudsjettet.
NEGATIV: - Regjeringa sender en regning. Den må verdens fattige ta, var KrF-leder Knut Arild Hareide sin kommentar til flyktningbudsjettet. Vis mer

Dette er skattelettelsene.

• PST og politi Bevilgningen til Utlendingsdirektoratet (UDI) ble kappet i det første budsjettet regjeringa la fram. Nå har de økt bevilgningene med 301 millioner kroner.

Bevilgninger til PST og politiet økes med 353 millioner, samtidig som de ber politiet øke territorialkontrollen i Nord-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer