Ukrainas regjering etter Dagbladet-avsløring:

- Vil ta affære

Ukrainske myndigheter reagerer kraftig på Dagbladets avsløringer om bitcoin-økonomien til den beryktede russiske hackergruppa Killnet.

MILLIARDKONTO: Dagbladet kan avsløre at hackergruppa Killnet har overført bitcoin til kontoer der det står over en milliard kroner i kryptovaluta. Penger som blant annet er skaffet ved å misbruke navnet til verdens rikeste mann. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi vil helt klart reagere på disse mulige bruddene på internasjonale sanksjoner.

Det sier statssekretær Oleksandr Bornyakov i det ukrainske digitaliseringsdepartementet til Dagbladet. Han er stedfortrederen til Ukrainas digitaliseringsminister Mykhajlo Fedorov - som igjen er visestatsminister i landet.

Bornyakov reagerer sterkt på Dagbladets avsløring av at bitcoin fra den russiske hackergruppa Killnet – som har angrepet blant annet norske myndigheter – har gått via den store kryptobørsen Bitfinex på De britiske Jomfruøyer.

- Russland begår et reelt folkemord i Ukraina. Det er ikke lenger rom for at virksomheter kan være «nøytrale». Selv om teknologien selv er nøytral, bør ikke folkene som står bak teknologiselskapene være det, sier Bornyakov.

ENKLE BYTTER: På tre år har nesten 50 norske bedrifter og kommuner blitt utsatt for datainnbrudd av ulike russiske hackerbander. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Sterke indikasjoner

Han sier at det er vanskelig å hindre at russiske hackere tar i bruk åpne, tekniske løsninger. Men sier det er viktig å gjøre det så vanskelig som mulig for grupper som Killnet og andre selvtitulerte medlemmer av Russlands cyberhær.

REAGERER: Statssekretær Oleksandr Bornyakov sier Ukraina vil ta grep etter Dagbladets avsløringer. Foto: David 'Dee' Delgado / Reuters / NTB
REAGERER: Statssekretær Oleksandr Bornyakov sier Ukraina vil ta grep etter Dagbladets avsløringer. Foto: David 'Dee' Delgado / Reuters / NTB Vis mer

- Som med all åpen teknologi, kan russiske hackergrupper også bruke kryptovaluta. Selv om det ikke i seg selv reduserer verdien med blokkjede-teknologi, er det stadig sterkere indikasjoner på at enkelte kryptobørser aktivt jobber med russiske klienter om å unndra seg sanksjoner sier Bornyakov.

Han navngir ingen selskaper. Videre slår han fast:

- Om et selskap har som mål å drive virksomheten sin på en etisk måte, må selskapet selv prioritere fred og etikk – og ikke støtte den russiske krigsmaskinen, uansett på hvilken måte dette skjer.

TETT PÅ: Digitaliseringsminister Mykhailo Fedorov er visestatsminister i Ukraina. Her representerer han landet på en gjenoppbyggingskonferanse i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB
TETT PÅ: Digitaliseringsminister Mykhailo Fedorov er visestatsminister i Ukraina. Her representerer han landet på en gjenoppbyggingskonferanse i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Vis mer

Klar tale

Han skryter ellers av kryptosektorens holdning til Russlands invasjon av Ukraina, men kommer også med en pekefinger:

- En rekke ukrainske kryptoselskaper har avbrutt forretningene de hadde med Russland, helt uten påtrykk fra vår side. Flere har utarbeidet sine egne sett med «sanksjoner» - som også går lengre enn det myndighetens sanksjoner gjør, sier Bornyakov.

- Enkelte store kryptovirksomheter deaktiverte kontoene til sine viktigste russiske klienter og nedskalerte virksomheten sin i Russland i tråd med EU-sanksjonene. Denne måten å tenke på bør etterfølges av alle kryptoselskaper, helt fram til Russland selv avslutter den brutale og ulovlige krigføringen mot Ukraina.

- Vasker ikke penger

Bitfinex er forelagt Ukrainas uttalelser, men har ikke ønsket å gi ytterligere kommentarer. Selskapets kommunikasjonssjef Sheel Kohli har overfor Dagbladet vært tydelig på at selskapet mener Killnet ikke har hatt mulighet til å vaske penger gjennom deres kryptobørs.

- Det har ikke vært direkte kontakt mellom Killnet og vår kryptobørs. Killnet har ikke hatt mulighet til å vaske penger hos oss, sier han.

- Vi har en rekke tiltak vi kan sette inn, om vi mistenker at noen bruker vår plattform til kriminell aktivitet. Vi har også mulighet til å fryse midler eller frata noen kontoene deres.

Kohli bekreftet imidlertid at «flere» transaksjoner med opphav hos Killnet har vært innom Bitfinex.

Prosjektet er støttet av Dagbladets stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer