HARD OG PESSIMISTISK: President Barack Obama lover å være hard mot BP, mens admiral Thad Allen mener det vil ta flere år å rydde opp i oljesølet i Mexico-gulfen. Foto: AFP
HARD OG PESSIMISTISK: President Barack Obama lover å være hard mot BP, mens admiral Thad Allen mener det vil ta flere år å rydde opp i oljesølet i Mexico-gulfen. Foto: AFPVis mer

- Vil ta år å rydde opp i oljesølet

Den amerikanske kystvakta mener opprydningen etter BP-katastrofen i Mexico-gulfen er tidenes mest krevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Rekkevidden av utslippet og kompleksiteten i redningsarbeidet, gjør dette til tidenes største utfordring når det kommer til oljerensing.

Ordene tilhører admiral Thad W. Allen i den amerikanske kystvakta, som i kveld norsk tid holdt en pressekonferanse i Det hvite hus om det katastrofale oljeutslippet i Mexico-gulfen.

- Kan ta år Det engelske oljeselskapet BP er ansvarlig for at mellom 12 og 25 000 fat olje lekker ut i døgnet. Forrige ukes mislykkede forsøk på å stoppe lekkasjen, kan ha økt utslippet med ytterligere 20 prosent, melder NY Times.

Allen mener det kan ta flere år å rydde opp i oljesølet, som nå har nådd fire amerikanske kyststater.

- Dette er en lang aksjon, og vi kommer til å holde på i all overskuelig framtid, sier admiralen.

Oljeutslippet startet for 47 dager siden og selv om USA har god oljeberedskap, var de ikke forberedt på et utslipp av denne størrelsen. Et ytterligere problem er at oljen har delt seg i flere hundre tusen flak, noe som gjør det svært tidkrevende å fjerne oljen.

Krigsmetaforer Som en konsekvens av dette har nå oljen spredd seg i alle retninger, så man vil trenge et enormt antall båter for å gjennomføre opprydningen. Foreløpig er 1500 båter med i aksjonen, mannskapet på båtene kjemper en desperat kamp for å hindre at oljen når sårbare strender langs den amerikanske kysten.

Admiral Allen bruker nå krigsmetaforer for å beskrive kampen mot oljeutslippet.

- Vi må tilpasse oss fienden. Når oljeflakene forandrer seg, må vi også forandre oss.

President Barack Obama var også tilstede på pressekonferansen, og han lover at hans administrasjon kommer til å følge nøye med på hva BP foretar seg framover.

UOVERSIKTELIG: Det er vanskelig å gi et korrekt anslag av oljekatastrofen. Her er et bilde fra videostreamen fra utslippsstedet. Foto: Reuters
UOVERSIKTELIG: Det er vanskelig å gi et korrekt anslag av oljekatastrofen. Her er et bilde fra videostreamen fra utslippsstedet. Foto: Reuters Vis mer

- Jeg ønsker ikke å se at BP teller kroner og øre nå. Vi kommer til å være knallharde med BP og kommer til å sørge for at de står til ansvar for ødeleggelsene, sier Obama.

Kostnadene på opprydningen skyter nå i været og er oppe i 1,25 milliarder dollar (8,3 milliarder dollar), melder Wall Street Journal. Obama lover at BP kommer til å få erstatningsansvar på «flere milliarder dollar».

Forskjellige anslag BP forsøkte før helga å stenge en av de fire revnene oljen strømmer utfra. De håpte da at de ville stoppe utslippet helt, men forsøket var mislykket. BP, som er Storbritannias mest verdifulle selskap - enn så lenge, fanger nå opp nære 15 000 olje om dagen, men det er fortsatt netto utslipp.

Oljeselskapet har imidlertid ekstremt lav troverdighet når det kommer å anslå omfanget av katastrofen. BP startet med å rapportere om utslipp på 1000 fat olje om dagen, noe som ble justert til 5000 fat etter noen dager. Amerikanske myndigheters siste anslag ligger på mellom 12 og 19 000 fat, mens admiral Allen mener det kan være snakk om så mye som 25 000 fat olje om dagen.

- Det virker som BP fortsatt ikke vet hvor mye olje som slippes ut, det er svært skuffende, skrev demokraten Edward J. Markey i et brev til BP i går.

Myndighetene og BP mener de vil ha bedre oversikt de neste dagene.

KATASTROFE: Dyrelivet langs den amerikanske kysten betaler en høy pris for oljeutslippene. Foto: AP
KATASTROFE: Dyrelivet langs den amerikanske kysten betaler en høy pris for oljeutslippene. Foto: AP Vis mer