Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta arven fra rikingene

Krefter i SV vil ta penger fra styrtrike arvinger. All arv over 50 millioner bør går til staten, ifølge forslag til landsmøtet.

GÅR ETTER ARVINGENE: Freddy André Øvstegård, sammen med SU-leder Andreas Unnesland, foreslår å innføre 100 prosent skatt på all arv over 50 millioner kroner. Foto: SV
GÅR ETTER ARVINGENE: Freddy André Øvstegård, sammen med SU-leder Andreas Unnesland, foreslår å innføre 100 prosent skatt på all arv over 50 millioner kroner. Foto: SV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget skal behandles av SV-landsmøtet i helga og er sendt inn av stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård og SU-leder Andreas Unneland.

Begge viser til ulikhetsmeldinga, som slår fast at forskjellene i Norge øker fordi de rikeste blir rikere. Arv er en stor del av forklaringen bak, hevder Øvstegård og Unneland.

Hvis forslaget deres blir aktiv politikk, vil all arv over 50 millioner gå rett i statskassa. Den som arver 100 millioner, beholder altså «bare» 50 av dem selv.

- Framfor rikdom for noen få, blir det velferd for fellesskapet. Vi vil jo bruke disse pengene på tiltak som løfter alle, for eksempel gratis skolemat og tannhelse. Vi mener 50 millioner er ei grei grense for hva man skal få lov til å arve i Norge, sier Øvstegård til Dagbladet.

- Uten å løfte en finger

SV-erne støtter seg også til «rockestjerneøkonomen» Thomas Piketty. Han har skrevet om hvordan arv er viktigere enn arbeidsinnsats i spørsmål om fordeling av verdier i vestlige samfunn.

I Norge er to tredjedeler av de 100 rikeste arvinger.

- Det er helt absurd at en bussjåfør må skatte over 30 prosent av inntekten sin, mens arvinger kan motta hundrevis av millioner uten at ei krone går til fellesskapet, sier SU-leder Andreas Unneland.

- Men kamerater - Norge er jo beviselig ikke Sovjetunionen i 1971. Det er ekstremt?

FORSLAGSSTILLER: Andreas Sjalg Unneland, leder av Sosialistisk Ungdom. Foto: SU
FORSLAGSSTILLER: Andreas Sjalg Unneland, leder av Sosialistisk Ungdom. Foto: SU Vis mer

- Nei. Det handler om rettferdighet. 50 millioner får være mer enn nok å arve uten å skatte. Dette er tross alt penger man får uten å løfte en finger. Hvor er rettferdigheten i dét?, spør Unneland retorisk.

- SV-misunnelsen lenge leve, altså?

- Det handler ikke om misunnelse. Når man arver milliarder så får man nødvendigvis også urimelig stor makt i samfunnet. Vi ser at rikinger driver valgkampsponsing, for eksempel. Det er uheldig og udemokratisk at noen få er så mye rikere enn resten, svarer Øvstegård.

Skaperkraft

Både Øvstegård og Unnesland avviser at arveforslaget deres vil ta livet av drivkraft og gründerskap i landet.

- Selvsagt vil nordmenn skape ting selv om man ikke lenger vil kunne overføre gigantiske verdier til barna sine, sier Øvstegård.

- Hvordan kan du vite det, egentlig?

- Vi vil jo at man fortsatt skal kunne overføre 50 millioner uten avgift. Det er ikke småpenger, akkurat.

I likhet med Piketty, er det støtte til logikken bak arveavgift blant samfunnsøkonomene ved Universitetet i Oslo. I regjeringen er tonen en annen - det var en stor seier for Høyre og Frp da arveavgiften avgikk ved døden nyttårsaften 2013.

- Lønne seg å jobbe

ARVING: Gustav Witzøe var på et tidspunkt god for 11 milliarder kroner. Foto: Andreas Fadum / Se & Hør
ARVING: Gustav Witzøe var på et tidspunkt god for 11 milliarder kroner. Foto: Andreas Fadum / Se & Hør Vis mer

Øvstegård understreker at det i hans øyne ikke er rikingene som skaper de viktigste verdiene i Norge. Derfor vil SV-politikeren ikke felle én tåre over protestene som kan komme fra fiffen.

- Det er et viktig poeng for SV hvem som faktisk skaper verdiene i Norge. Vi mener at også sykepleieren og taxisjåføren skaper store verdier. Når vanlige folk skattes ganske tungt av sin inntekt, er det urimelig at de rikeste kan arve bort milliarder uten å gi noe til fellesskapet, sier Unneland.

Freddy André Øvstegård sier at SV i det minste er enig med regjeringen i én sak: Det skal lønne seg å jobbe.

- Men i dag lønner det seg mest å arve. Det er ingen i samfunnet tjent med, unntatt arvingene selv. De har ikke jobbet for pengene sine, og kanskje behøver de ikke jobbe heller - de kan bare leve på verdiene andre har skapt for dem. Et slikt samfunn ønsker vi ikke. Norge kan gå i front nå og gjøre noe med den voksende ulikheten. Vi kan være et samfunn hvor innsatsen du legger inn faktisk betyr noe, sier stortingsrepresentanten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!