Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta bilen fra fartsbøllene

- Ta bilen eller motorsykkelen fra verstingene i trafikken. Dette er et av de kraftige tiltakene regjeringen varsler overfor unge lovbrytere i trafikken. Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen mener dessuten at fedre lærer barna at det er tøft å kjøre fort. Hva mener du bør gjøres? Si din mening!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen kommer med en rekke tiltak for å øke sikkerheten på veiene. I høst kommer nasjonal transportplan, og noe av det viktigste er til trafikksikkerhet.

- Vi ser en urovekkende økning i antall trafikkdrepte, sier Terje Moe Gustavsen til Dagbladet.

Dramatisk økning

- Jeg grøsser når jeg ser de kalde tallene som viser at det er en særlig dramatisk økning når det gjelder antall drepte og hardt skadde under 30 år. Slik kan det ikke fortsette. Vi bygger bedre og bedre veier og bruker milliarder på å få trafikken sikrere, men likevel øker antall alvorlige ulykker, sier Terje Moe Gustavsen. Til Dagbladet lister han opp en rekke tiltak som han mener bør vurderes:

  • Mye hardere reaksjon overfor ungdom som bryter trafikkreglene. Førerkort med prikkbelastning gjør det mye lettere å følge nybegynnerne som har førerkort på prøve i to år.
  • Ta fra verstingene bilen eller motorsykkelen. For mange vil det oppfattes som enda strengere straff enn å miste førerkortet. Samferdselsministeren innrømmer at dette er et vanskelig punkt, siden det har med eierforholdene av bilen å gjøre.
  • Forbud mot utleie og utlån av store motorsykler. Langt over halvparten av de alvorlige ulykkene med MC skjer ved utleie, utlån eller når sykkelen er stjålet.
  • Øke kontrollen på veiene med mer synlig politi.
  • Lavere fartsgrenser på flere veier. Regjeringen vil beholde dagens 80 og 50 km/t, men vil at en rekke veier skal skiltes med lavere hastighet.

Dårlige forbilder

- Vår aller største utfordring er å endre folks holdninger til trafikk og fart, sier Moe Gustavsen. Det gjelder særlig foreldregenerasjonen. Ofte viser pappa at det er råtøft å kjøre fort. Ungene som vokser opp i baksetet i bilen, lærer tidlig at fartsgrenser bare er noe som man kan lese på skiltene. Foreldre må bli bedre forbilder, sier Terje Moe Gustavsen.

TØFFERE TILTAK: Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen varsler tøffere tiltak mot unge trafikkovertredere. Her står han på brua over motoveien i Vestby i Akershus, en strekning på E6 som var en av de mest ulykkesbelastede før man la om til firefelts motorvei.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media