BILNEKT: Akhtar Chaudhry (SV) vil hindre menn som ikke betaler barnebidrag å registrere bilen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BILNEKT: Akhtar Chaudhry (SV) vil hindre menn som ikke betaler barnebidrag å registrere bilen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Vil ta bilen fra fedre som ikke betaler barnebidrag

Akhtar Chaudhry (SV) vil finne nye mekanismer for å ta de som ikke betaler ned gjelda til sine barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mens arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har tatt opp jakten på rømling som lurer seg unna i utlandet, vil Akhtar Chaudhry, SVs justispolitisk talsperson, ta de som unndrar barnebidrag i Norge.

- Det er en kjensgjerning at mange fedre unndrar barnebidrag. Det gjør de ved å jobbe svart og registere bolig og andre eiendeler på andre, sier Chaudhry til Dagbladet.

- Jeg mener en måte å komme unna dette på er å nekte fedre registrering av bil før de har nedbetalt eller gjort klar avtale om nedbetaling av gjeld til sine egne barna, mener han.  

Chaudhry mener det er veldig viktig at man finner mekanismer for å unngå at folk unndrar seg å betale til barna.

- Omfanget er stort - Mange fedre som skylder bidrag kjøper og kjører biler, mange gjerne dyre, mødre sliter med å bevise at faren jobber og har inntekt, hevder Chaudhry.

- Omfanget er stort. Jeg vet selv om tilfeller der fedre rett ut sier de verken vil betale skatt eller barnebidrag og at de jobber svart. Vi må finne mekanismer for å få tatt hånd om dette.

Han forteller at han har drøftet det med partikollega og barneminister Audun Lysbakken, og at han kommer til å sende ham et skriv.

- Jeg vil be regjeringen om å utrede mulighetene for å gjøre det umulig for folk med bidragsgjeld å registrere bil. Det ville i så fall vært et meget godt steg i riktig retning, mener Chaudhry.

- Får ikke hjelp Alenemora på Vestlandet har kjempet for barnebidraget til sine tre barn i ti år.

- Jeg har kjempet en gang kamp for at han skal gjøre opp. Det har pågått i rundt ti år, og han får fremdeles en faktura på 7000 kroner hver måned for at han skal betale barnebidrag til våre tre barn. Jeg vet ikke om han fyrer i ovnen med den eller hva han gjør, sier alenemora på Vestlandet til Dagbladet.

Fordi saken er svært betent og av hensyn til barna ønsker hun ikke å stå fram med navn eller bilde i avisa.

- Skjedde ingenting - For to år siden meldte NAV ham til politiet. Men det skjedde ingenting. Etter et år ringte jeg politiet og fikk beskjed om å ha litt tålmodighet, forteller kvinnen.

Alenemora får 2000 kroner fra staten fordi et av de tre barna har blitt 18 år og forsørger ellers barna med lønn fra sin halve stilling.

- Mitt budskap er at dette må få konsekvenser for foreldrene som ikke stiller opp, eller så må man øke bidraget fra staten, mener hun.

- En ting er at det er jeg alene som får dobbelt ansvar - både økonomisk og som mor. Men en annen ting er at det er barna som er den lidende part.

Positiv til bilregistreringsforslag Alenemora er positiv til Akhtar Chaudhrys forslag om å gjøre det umulig for de som ikke betaler gjelda å få registrert bil.

- Men jeg har selv vært vitne til at det går an å gå rundt det også. Da faren til mine barn kjøpte bil registrerte han det på svigermora, sier hun.

Hun mener et poeng må være å øke ressursene og kunnskapen til politiet på dette området.

- Det er snakk om å ta noen telefoner, mener hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer