Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta bilen fra råkjørerne

Antall ungdomsulykker i trafikken øker dramatisk. Nå mener tidligere UP-sjef Leif N. Olsen og bilorganisasjonene at politiet må beslaglegge kjøretøyene til råkjørerne. Samferdselsministeren er ikke fremmed for dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere UP-sjef og direktør for Trafikkskolens Landsforbund Leif N. Olsen reagerer sterkt på det han daglig ser i trafikken. Der ser han unge gutter med ferske førerkort kjøre som villmenn.

- Ta fra råkjørerne bilen eller motorsykkelen, sier Olsen.

Frykter sommeren

- Ofte hører jeg om ungdommer som er mer redd for bilen eller motorsykkelen enn at de selv skal bli skadd eller påføre livstruende skade på andre. Det må bli lettere for politi og biltilsyn å ta fra verstingene kjøretøyet. Jeg tror det vil være en hardere straff enn bare å miste førerkortet, mener han.

Bilorganisasjonene er enige om at nye metoder må tas i bruk for å gjøre veiene sikrere. Markedssjef Petter Gurskevik i Motorførernes Avholdsforbund er helt enig i at det må reageres mye hardere. - Vi frykter en grusom ulykkessommer, sier han.

- Vi ser alt at antall ungdomsulykker øker dramatisk. Ofte er mønsteret det samme. Ungdom har vært på fest. Alle minus føreren er svært beruset. Festen fortsetter i den nedlessede bilen. Ingen bruker bilbelte og bilen er et rullende festlokale. Ungdommene velger de små veiene med liten trafikk. Der vet de det er lite politi. Og er det kontroll, kommer det melding fra en kamerat via mobiltelefon, sier Gurskevik og påpeker at det er denne ukulturen man frykter bare vil øke.

- Unge gutter med helt nye førerkort setter seg bak rattet i en bil med 100- 170 hestekrefter. En slik kamuflert racerbil i hendene på en person som ikke kan mestre den, er en regelrett dødsmaskin. Bilene er ofte gamle og i dårlig forfatning. De unge merker ikke signalene om at nå går det for fort - før det smeller, sier Gurskevik.

Støtter beslag

Samferdselsminister Jostein Fjærvoll er enig i at det må reageres strengere mot verstingene i trafikken.

- Vi må aldri akseptere de mange trafikkulykkene, sier Fjærvoll til Dagbladet.

- Jeg skjønner godt at mange er redde når de ser enkelte føreres atferd. Slik kan og vil vi ikke ha det. Om eksperter mener at det må bli lettere å beslaglegge kjøretøyene til verstingene, så er det noe regjeringen bør vurdere. Saken ligger inn under Justisdepartementet og med Odd Einar Dørum som justisminister skulle denne saken være i de beste hender, mener Fjærvoll.

- Jeg har bedt om å få en gjennomgang av hele førerkortopplæringen. Det er ingen folkerett at alle skal kunne få førerkort for bil, presiserer Fjærvoll.