Vil ta Bondeviks elefant-tenner

Statsministeren tok med seg to elefant-støttenner fra Nigeria uten å søke om tillatelse. Tolldirektoratet vil få beskjed om å ta fra ham de ulovlig innførte elfenbentennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to støttennene fikk statsminister Kjell Magne Bondevik i gave under et offisielt besøk i Nigeria. Nå vil Direktoratet for naturforvaltning (DN) be tollvesenet beslaglegge gaven, melder Nettavisen. Ekteparet Bondevik fikk gaven av den nigerianske presidenten Olusegun Obasanjo 15. februar 2000, og tok dem med hjem til Norge. Dette går fram av gavelisten Statsministerens kontor har utarbeidet.

- Dette må anses som illegal innførsel. Det foreligger verken eksport- eller importtillatelse, sier rådgiver Øystein Størkersen ved Direktoratet for naturforvaltning til Nettavisen.

- Det er ikke søkt om innføring av elefanttenner til Norge på minst ti år, opplyser direktoratet.

Elefanten er totalt utryddet fra giverlandet Nigeria.

- Dette må sies å være en skandale. Han har mottatt en gave det er illegalt å innføre, fastslår Størkersen.

Det Bondevik skulle ha gjort før han tok med seg gaven til Norge, var å ta kontakt med norske tollmyndigheter eller DN.

- Når det gjelder hele støttenner, ville det aldri blitt godtatt. Da måtte det i så fall foreligge dokumentasjon på at de er over 25 år gamle, sier Størkersen.

DN ser svært alvorlig på den ulovlige innførselen, og kommer til å beslaglegge støttennene. For få dager siden fikk en 52 år gammel mann en bot på 10 000 kroner for ulovlig innførsel av støttenner til Norge. Mannen kjente ikke til CITES-bestemmelsene, og fikk derfor en lav straff.

- Når vi får offisielle gaver, legger vi selvsagt til grunn at alle formaliteter er i orden, sier Bondeviks statssekretær Gunnar Husan.

Bondevik sier til TV 2 han alltid regner med at formalitetene er i orden når han som landets statsminister får en gave.

- Skulle det ikke være det, så skal vi selvsagt ordne opp i det med en gang, sier han.

FIKK TENNER: Kjell Magne Bondevik møtte Nigerias president Olusegun Obasanjo under møtet i Nigeria i februar 2000.
POPULÆR VARE: Den illegale elfenben-handelen har gjort elefanten utrydningstruet - eller utryddet - i flere afrikanske land.<br>Bildet er fra en lovlig auksjon i Zimbabwe.