Vil ta dagpengene fra utenlandske fanger

Det skal ikke lønne seg for utenlandske kriminelle å sitte i norske fengsler. Derfor krever Åse Michaelsen (Frp) at det skal bli slutt med dagpenger til utlendingene.

FENGSEL BARE FOR UTLENDINGER:  Åse Michaelsen og Frp vil at utenlandske statsborgere skal sone i egne slitte fengsler og at de ikke skal ha sosiale goder. Hun ønsker at nedslitte fengsler som Oslo fengsel skal omgjøres til fengsel for utlendinger. Foto Robert S. Eik/Dagbladet
FENGSEL BARE FOR UTLENDINGER: Åse Michaelsen og Frp vil at utenlandske statsborgere skal sone i egne slitte fengsler og at de ikke skal ha sosiale goder. Hun ønsker at nedslitte fengsler som Oslo fengsel skal omgjøres til fengsel for utlendinger. Foto Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Justisminister Knut Storberget har heldigvis forstått noe. Nå åpner han for egne utenlandske avdelinger i norske fengsler. Hvor bare utlendinger og ikke norske fanger skal sone sine fengselsstraffer. Men det er ikke nok, fastslår Åse Michaelsen, Frp's representant i Stortingets justiskomité.

Egne fengsler
Michaelsen vil ha egne fengsler for utlendinger.

- Utenlandske fanger skal ikke ha dagpenger, tilgang på Internett eller andre sosiale goder når de soner straffene sine i Norge, sier Michaelsen til Dagbladet.

- Da justiskomiteen var på besøk i Romania ble vi faktisk advart av justismyndighetene der om at soningsforholdene i norske fengsler var bedre enn hotellstandard  i Romania. Og at dagpengene var mer verdt enn en dagslønn, sier Michaelsen.

Frp vil bruke gamle norske fengsler, hvor standarden er lav, slik at det skal bli mer skremmende å bli satt i et norsk fengsel.

- Avskrekke
- Det nye fengselet i Halden blir som ferieopphold for kriminelle utlendinger. Vittige tunger kaller Halden fengsel for Halden resort. En kriminell fra for eksempel Romania vil oppleve at han får mer utbetalt i dagpenger i Norge, enn hva som er en vanlig lønn i hjemlandet.

- Soningsforholdene i norske fengsler - hvor det er enerom og flatskjermer på cellene - er ikke avskrekkende for utenlandske kriminelle, sier Michaelsen.

Hun vil ta i bruk gamle nedslitte fengsler - som for eksempel Oslo fengsel - og lage det til institusjoner hvor bare utenlandske kriminelle skal sone fengselsstraffene.

- For ordens skyld, utenlandske fanger skal behandles humant. Men fengselsoppholdet skal virke avskrekkende og ikke være et liv i luksus, sier justispolitikeren.

- Det skal ikke lønne seg å komme til Norge og utøve kriminalitet. For enkelte utlendinger vil et opphold i norske fengsler fortone seg som et ferieopphold. Slik skal det ikke være.

- Fikk sjokk
- De som skal være fangevoktere i fengslene for utlendinger må kunne flere språk, slik at de kan avsløre planlegging av nye kriminelle handlinger. Vi - Justiskomiteen - var på studiebesøk til New York, der fikk myndighetene sjokk når de fikk høre at fanger i norske fengsler kunne bruke Internett, sier Michaelsen.

- Fengsler for utenlandske kriminelle skal ha lavere standard enn norske fengsler generelt. Ved å innskjerpe soningsforholdene for utenlandske kriminelle, vil det bli mindre attraktivt for utlendinger å komme til Norge for å begå kriminelle handlinger, sier Michaelsen.

1000 utlendinger
Av de om lag 3000 innsatte i norske fengsler er vel 1000 i dag utlendinger.

- Norske fanger skal ved siden av straffen de soner også rehabiliteres. Det er ikke Norges ansvar å rehabilitere utlendingene. De skal sone straffen sin. Men det skal være en human straff, det er ikke snakk om å putte utlendingene i et fangehull og kaste nøklene, sier Åse Micaelsen.

Michaelsen vil også utdanne fengselsbetjenter i språk.

- Vi ønsker at de ansatte i fengslene kan følge med på kommunikasjonen i fengslene. Derfor er det viktig at språkkyndige blir ansatt i fengslene for utlendinger. Samtidig vil vi forhindre at norske kriminelle får kontakt med utlendingene, og derved forhindre at kriminelle på tvers av landegrensene bygger relasjoner mens de soner straff de er idømt, sier Åse Michaelsen.

-

- IKKE DAGPENGER:  - Utlendinger som soner i norsk fengsel skal ikke ha dagpenger, mener Åse Michaelsen, Frp's representant i Stortingets justiskomite. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
- IKKE DAGPENGER: - Utlendinger som soner i norsk fengsel skal ikke ha dagpenger, mener Åse Michaelsen, Frp's representant i Stortingets justiskomite. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer