Vil ta en øl og snakke om det.

Obama kalte politiet dumme etter at de arresterte svart Harvard-professor utenfor sitt eget hjem. Nå prøver han å omformulere seg etter massiv kritikk.

ANGRER: Barack Obama innrømte at hans ordvalg, om at politiet i Cambridge som pågrep professor Henry Louis Gates var dumme, ikke var det beste. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Jewel SAMAD
ANGRER: Barack Obama innrømte at hans ordvalg, om at politiet i Cambridge som pågrep professor Henry Louis Gates var dumme, ikke var det beste. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Jewel SAMADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av USAs fremste akademikere anklaget politiet for rasisme, etter at han ble pågrepet da han skulle låse seg inn i sitt eget hjem tidligere i uken.

Harvard-professoren Henry Louis Gates er svart og har tidligere vært å finne på listen over USAs 25 mest innflytelsesrike personer. Den 58 år gamle professoren nektet å identifisere seg og var ikke nådig i språkbruken da politifolkene nektet å tro på at huset var hans.

- Slik behandles svarte i USA, skrek Gates, mens ble lempet inn i politibilen og kjørt til stasjonen.

Dumt gjort av politiet
Barack Obama ble under en pressekonferanse på onsdag spurt om hendelsen der Gates ble arrestert, og presidenten svarte med å si at politiet oppførte seg dumt. Obama uttalte også at svarte og latinamerikanere har i altfor mange år opplevd å bli stoppet av politiet helt uten grunn.

Obamas uttalelser ble ikke godt mottatt av Cambridge-politiet og politiførstebetjenten som foretok arrestasjonen.

- Jeg syntes det er skuffende at han beveger seg inn på et området han ikke kan noe om.

Obamas talsmann prøvde så å dysse det hele ned ved å si at presidenten på ingen måte mente å kalle politiet dumme, men at begge sider hadde hatt godt av å holde hodet litt kaldt.

Feil ordvalg
Politiet i Cambridge krevde så på torsdag en unnskyldning fra president Obama for sine «skammelige» kommentarer, men de fikk ikke helt hva de var på jakt etter.

- Ordene jeg valgte ga dessverre det inntrykk at jeg anklaget politiet i Cambridge. Mine ord belyste ikke situasjonen, men skapte bare mer mediadekning, sa Obama.

Barack Obama sa også at han ikke kjente de underliggende fakta i saken da han uttalte seg. Nå har saken utviklet seg fra å være en litt interessant nyhet i USA til å bli en stor sak der alle har noe å si. Obama selv har blitt ufrivillig hovedperson, og forsøkte i går under en ny pressekonferanse å slukke ilden.

- Dette har bare bygd seg opp, noe jeg helt klart bidro til. Jeg vil understreke at det jeg sa kom feil ut, og jeg burde formulert meg annerledes, sa Obama i går.

Obama foreslo også at han selv, politimannen og professor Gates burde samles i Det hvite hus for å ta en øl sammen og snakke om det hele.

- Jeg er sikker på at presidenten klarer å få noe koselig ut av det hele, og det vil bli enden på visa, sa Roland Waters professor ved Maryland University til Politico.

Sensitiv sak
Presidenten ville derimot ikke gå tilbake på påstanden om at politiet overreagerte ved å arrestere Gates, men han vedgikk seg at Gates selv også kan ha overreagert.

- Det at denne saken har fått så mye oppmerksomhet viser bare at vi fortsatt er meget sensitive overfor slike saker i USA.

Obama har nå møtt politimannen som foretok arresten av professor Gates, og de to skal ifølge presidentens talsmenn ha skværet opp. Politimyndigheter i Massachusetts har nå gått ut og beæret presidenten for hans «ønske om å revurdere sine uttalelser», mens andre ikke er helt ferdig med saken ennå.

Thaddeus McCotter, et kongressmedlem for republikanerne, har nå krevd om en offisiell presidentbeklagelse fra Obama.

HOVEDPERSONEN: Professor Henry Louis Gates Jr. ble pågrepet utenfor sitt eget hjem, og anklaget politiet for å være rasister.  (AP Photo/Frank Franklin II)
HOVEDPERSONEN: Professor Henry Louis Gates Jr. ble pågrepet utenfor sitt eget hjem, og anklaget politiet for å være rasister. (AP Photo/Frank Franklin II) Vis mer