Vil ta et oppgjør med asylbaronenes store utbytter

En rekke partier er enige om at asylbaronenes store utbytter er et problem. Nå skal de sette seg ned for å diskutere tiltak.

VIL TA KAMPEN: Både Ap, KrF, Venstre og SV ønsker å diskutere begrensninger for asylbaronenes mulighet til å ta ut utbytte. Lengst går SV-leder Audun Lysbakken, som på sikt ønsker å forby profitt. Fra venstre Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
VIL TA KAMPEN: Både Ap, KrF, Venstre og SV ønsker å diskutere begrensninger for asylbaronenes mulighet til å ta ut utbytte. Lengst går SV-leder Audun Lysbakken, som på sikt ønsker å forby profitt. Fra venstre Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - SV ønsker å forby profitt på både asylmottak og annen velferd. Vi får mer effektive tjenester hvis hver eneste krone vi bevilger til asylmottak faktisk går til asylmottak, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.  

Fredag sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet at han ønsket å diskutere begrensninger og mulig forbud mot utbytte for asylbaroner. Dette vil han ta opp i de kommende forhandlingene om tiltak for kommuner og integrering.  

Stor økning av asylmottak Lysbakken utfordrer nå Støre til å støtte til SVs forslag om å begrense profitt i offentlig finansierte velferdstjenester, som nå ligger til behandling hos finanskomiteen.  

- Men vil ikke et slikt forbud føre til færre mottaksplasser i en allerede presset situasjon?

- Ikke på lang sikt. I den akutte situasjonen vi har nå, så skal vi være glade for at mange stiller hotell og campingplasser til rådighet. Men spørsmålet er hvordan vi skal gjøre dette på sikt. Asylmottak skal drives enten av det offentlige eller på ideell basis, sier Lysbakken.    

Det har på kort tid i Norge blitt opprettet i overkant av 16 000 midlertidige overnattingsplasser for asylsøkere. UDIs oversikt over akuttmottak viser at det er opprettet 114 mottak, hvorav mange er private. Ferske tall fra Ipsos viser at 52 % av befolkninga er meget eller ganske bekymret for økt antall flyktninger.

Samtidig som skepsisen øker, forteller flere ferske medieoppslag om asylbaroner som tjener seg søkkrike på mottak. Ett av de største asylmottak-selskapene er Hero Norge AS, som eies av brødrene Roger og Kristian Adolfsen. I 2014 sto de oppført med inntekt på henholdsvis 52 og 37 millioner kroner, men brødrene driver også med i hotellvirksomhet, eiendom og barnevern-institusjoner.  

Vil diskutere begrensninger Nå ønsker flere politikere å komme de store asylutbyttene til livs.

Verken Venstre eller KrF ønsker å gå inn for et totalforbud, men er enig med Støre i at det er relevant å se på mulige begrensninger for utbytte.  

- UDI må få en større kostnadskontroll og anbudsregelverket må bli tydeligere. Vi må gi kommunene større grad av styring, sier Venstres innvandringspolitiske talsperson Andre N. Skjelstad.

- I media har vi sett eksempler på profitt og fortjeneste som virker urimelig, og det må vi tørre å se nærmere på, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal.

Utfordrer Støre Høyre mener diskusjonen Støre ber om er uforpliktende, men kommer med en utfordring:

- Da må vi også få grundig klarlagt de praktiske konsekvensene av et forbud mot utbytte, og Gahr Støre må svare på det åpenbare spørsmålet: Vil han fortsatt ønske et utbytteforbud hvis det betyr at vi ikke greier å skaffe til veie nok mottaksplasser?, spør Høyres innvandringspolitiske talsperson Ingjerd Schou.

Frp er svært kritisk til initiativet til de andre partiene:

- Det at noen tjener penger på behov som oppstår i samfunnet, kan ikke overraske noen. Dette viser også Støre er prinsippløs, han hadde ikke noe problem med at noen tjente penger på asylmottak i de forrige åtte årene Ap satt i regjering, sier Frp's Mazyar Keshvari.