Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta et oppgjør med hatkrim på bygdene

Høyre-politikere ønsker at politiet skal få opprette hatkrimgrupper i flere politidistrikt. Velkommen etter, sier Arbeiderpartiet.

SKADEVERK: Flere vegger i huset til et lesbisk par skal ha blitt tagget ned, og det er gjort omfattende ødeleggelser i familieboligen. Et piano i huset ble tagget med «fitter». Foto: Privat
SKADEVERK: Flere vegger i huset til et lesbisk par skal ha blitt tagget ned, og det er gjort omfattende ødeleggelser i familieboligen. Et piano i huset ble tagget med «fitter». Foto: Privat Vis mer

Ifølge Oslo politidistrikts årlige rapport om hatkriminalitet har det vært en økning i tilfeller de siste åra. 238 forhold ble kodet som hatkriminalitet i fjor. Dette er en økning på 20 prosent fra 2017 og en økning på 66 prosent fra 2015. 2015 var det første året Oslo politidistrikt hadde en egen hatkrimgruppe.

20 prosent av forholdene gjelder hatkriminalitet rettet mot LHBT-personer.

I begynnelsen av juni skrev Dagbladet om et lesbisk ektepar i Sandnes som fikk trusselbrev knyttet til deres legning. De opplevde at noen brøt seg inn i boligen for å gjøre hærverk. Blant annet ble et piano i boligen tagget med ordet «fitter».

- Vi ser at det er tagget ytringer mot homofili i boligen, og det kan være rammet av straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer. Det vil bli en juridisk vurdering om det som er skrevet i boligen rammes av denne paragrafen, uttalte etterforskningsleder Elisabeth Vorland, ved Vest politidistrikt til Stavanger Aftenblad etter hendelsen.

Vil ha flere hatkrimgrupper

Helge Ytterøy L'orange, leder for Høyres homonettverk, Åpen Høyre, sier til Dagbladet at det er behov for hatkrimgrupper også utenfor Oslo. Han viser spesielt til saken i Sandnes.

- Det kommer jevnlige historier om hatkriminalitet fra hele landet. Det er et viktig arbeid som gjøres, men det er ikke systematisk oppfølging andre steder i landet. Vi bør ha hatkrimgrupper ved de største politidistriktene. Vi må også gi hatkrimgruppen i Oslo funksjon og ressurser som nasjonalt kompetansesenter for å sikre likeverdig håndtering i hele landet. Problemet vokser i andre europeiske land. Det er viktig å være tidlig ute, sier han.

Flykter fra bygdene

- Det vi så i Sandnes viser at et er viktig å kjempe mot hatkriminalitet i distriktene, sier Harald Victor Hove, byrådslederkandidat for Bergen Høyre til Dagbladet.

Han mener det er behov for å bekjempe hatkriminalitet mot LHBT-personer i distriktene.

- Bergen politidistrikt har behov for å ta kampen til bygdene på Vestlandet. Utgangspunktet for vår region bør tas i Bergen, sier han.

Han sier at løsningen for mange LHBT-personer blir å flytte til byene.

- De flytter til byene i stedet for å kjempe for å være den de er i bygda de kommer fra. Vi må slå ring om mangfoldet også utenfor Oslo. Vi hører historier om personer som har flyttet til Bergen og at de her møter mennesker som aksepterer dem for dem de er. At de flytter fra hjemstedet sitt er et landsdekkende fenomen, sier han.

Ap: - Velkommen etter

- At Høyre nå ser behovet for å styrke dette arbeidet er positivt, men vi må bare si velkommen etter. Arbeidet med hatkriminalitet må styrkes i politidistriktene, og da må først og fremst politidistriktenes ressursmessige evne styrkes, sier Ap-politiker og leder for justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid, til Dagbladet.

Hun kritiserer det hun kaller «Høyreregjeringens underfinansiering av politidistriktene».

- Arbeiderpartiet har foreslått og ment lenge at arbeidet med hatkriminalitet må styrkes i alle politidistrikter, men Høyre har vært avvisende. Senest i mars stemte de i mot forslag fremmet av SV og AP om at regjeringen skulle sørge for at det gjennomføres systematisk og obligatorisk opplæring om hatkriminalitet i alle politidistrikt.

Vågslid viser til tall fra Mennon Economics, som viser at de frie midlene til politidistriktene er blitt redusert de siste åra.

- Siden 2013 har handlingsrommet, det vil si de frie midlene politidistriktene har, blitt redusert med over en halv milliard. Leverer de bedre budsjetter, og sørger for å systematisk og obligatorisk opplæring om hatkriminalitet i alle politidistrikt, skal jeg si velkommen etter og godt jobba, sier Vågslid.

Transpersoner utelatt

Helge Ytterøy L'orange i Åpen Høyre, sier til Dagbladet at også lovverket i dag er for dårlig.

Ifølge straffelovens paragraf 185, som omhandler hatefulle ytringer, kan diskriminerende og eller hatefulle ytringer på grunn av noens hudfarge, etniske opprinnelse, religion eller livssyn, homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne straffes med bot eller fengsel på inntil tre år. Paragraf 186 omhandler straff for diskriminering av de samme gruppene.

- Transpersoner er ikke godt nok dekket. I straffeloven er det kun homofile og lesbiske som er inkludert, sier Ytterøy L'orange.

Ifølge L'orange er signalet fra justisdepartementet at de på jobber med ordlyden i lovverket. Han sier at Åpen Høyre har en forventning om at justisministeren leverer raskt på dette området og at ordlyden i straffelovens paragraf 185 og 186 endres så snart som mulig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling