Vil ta imot flyktninger fra Danmark

200 syriske flyktninger har mistet oppholdstillatelsen i Danmark, som ønsker å sende dem tilbake til Syria. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark ønsker å hente dem til Norge - og advarer mot konsekvensene hvis Arbeiderpartiet vinner valget.

I LIMBO: Mor Sabrina al-Fayyad i midten sitter sammen med familien som har mistet oppholdstillatelsen i Danmark. Familien stilte til intervju med AFP tidligere i mai og snakket om den usikre situasjonen. Foto: Tom LITTLE / AFP / NTB
I LIMBO: Mor Sabrina al-Fayyad i midten sitter sammen med familien som har mistet oppholdstillatelsen i Danmark. Familien stilte til intervju med AFP tidligere i mai og snakket om den usikre situasjonen. Foto: Tom LITTLE / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Danmark har som eneste europeiske land besluttet at Damaskus er trygt nok til at syriske flyktninger kan returnere til hjemlandet.

Beslutningen har vakt sterke reaksjoner både i Danmark og internasjonalt.

Så langt er det 200 flyktninger som ikke har fått fornyet oppholdstillatelse, men Danmark har ikke diplomatiske bånd med Syria så de kan ikke tvangsreturneres.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark reagerer sterkt på danskenes praksis og peker på at det er Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokratiet med Mette Fredriksen som statsminister som har tatt beslutningen.

- Danmark har som eneste europeiske land sagt at de ønsker å sende asylsøkere og flyktninger tilbake til Syria. Det er et land som er trygt for de aller færreste, i hvert fall for dem som har flyktet. Sosialdemokrater i Europa ønsker nå å sende flyktninger til krigsherjede land og det er et klart frampek på hva slags politikk vi kan få hvis Arbeiderpartiet vinner valget, sier Hansmark til Dagbladet.

NORGE-BRO: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark vil at Norge skal ta imot syrerne som har mistet oppholdstillatelse i Danmark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NORGE-BRO: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark vil at Norge skal ta imot syrerne som har mistet oppholdstillatelse i Danmark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Inviterer til Norge

Hansmark mener Norge bør tilby de 200 syrerne en ny start - i Norge.

- Jeg mener Norge skal tilby flyktningene som blir sendt tilbake til Syria opphold. Danmark bryter flyktningkonvensjonen. Jeg mener ingen skal reise til land der de risikerer å bli utsatt for tortur og inhuman behandling.

Hansmark er sterkt bekymret over utviklingen i Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark og frykter det kan få konsekvenser ved et eventuelt regjeringsskifte til høsten.

- Arbeiderpartiet har hentet inspirasjon fra sitt søsterparti i Danmark som fører Europas strengeste asyl- og flyktningpolitikk. De har vært tydelige på at de ønsker å gå i samme retning som Danmark. Vi kan få en politikk som er totalt inhuman, sier Hansmark, og fortsetter:

- Vi så det før jul at Arbeiderpartiet fremmet forslag om en rekke innstramminger og fikk støtte av Senterpartiet og Fremskrittspartiet. En regjering med Ap og Sp vil kunne føre en mye strengere innvandringspolitikk med støtte fra Fremskrittspartiet. Sylvi Listhaug forsøkte i Dagbladet i forrige uke å skape en konflikt med Arbeiderpartiet, men Ap og Frp er alt i alt helt enige om at Norge skal ha en mye strengere innvandringspolitikk.

Ap angripes fra alle kanter

I forrige uke advarte Frp-leder Sylvi Listhaug Arbeiderpartiet for å slippe innvandringen fri hvis de vant valget.

Nå kommer angrepet fra den andre kanten.

- Det er interessant at Ap i løpet av en uke har blitt beskyldt av Frp for totalt frislipp og åpne grenser, og nå altså av Hansmark og Venstre som frykter at vi vil føre Europas strengeste og mest inhumane innvandringspolitikk. Det grenser mot det komiske, men må vel ses som nok et desperat forsøk fra partiene på høyresiden på å skjule at det er mellom dem at den største uenigheten ligger, sier Gharahkhani til Dagbladet.

Gharahkhani mener angrepene fra begge kanter viser at Ap ligger akkurat der de skal være.

- Vi er det ansvarlige alternativet som har de helhetlige løsningene for en rettferdig og bærekraftig innvandring som regjeringen og Frp mangler. Våre løsninger er humane, rettferdige og i tråd med våre internasjonale forpliktelser, slår Gharahkhani fast.

- Bare innstramminger fra Ap

Arbeiderpartiet vedtok enstemmig på landsmøtet i 2019 et manifest over innvandringspolitikken. Hansmark har bitt seg merke i at det bare er innstramminger i innvandringspolitikken Ap har foreslått i Stortinget.

- Arbeiderpartiet har bare foreslått innstramminger i Stortinget, aldri noen liberaliseringer. Da Venstre gikk inn i regjering i 2018 spurte Gharahkhani om statsministeren kunne garantere at Venstre ikke fikk noen liberaliseringer i asylregelverket. Det er tydelig hva de prioriterer.-

- Jeg er bekymret for danske tilstander i Norge. Der vi returnerer asylsøkere til krigsherjede land, slik Arbeiderpartiet åpner for, sier Hansmark.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer