VIL ALDRI GODTA DET:  USAs forsvarssjef Leon Panetta tror ikke Iran har besluttet å utvikle atomvåpen og mener at det vil ta to-tre år før et slikt våpen er klart dersom de skulle bestemme seg for å gjøre det. Foto: REUTERS/SCANPIXREUTERS/Kevin Lamarque
VIL ALDRI GODTA DET: USAs forsvarssjef Leon Panetta tror ikke Iran har besluttet å utvikle atomvåpen og mener at det vil ta to-tre år før et slikt våpen er klart dersom de skulle bestemme seg for å gjøre det. Foto: REUTERS/SCANPIXREUTERS/Kevin LamarqueVis mer

- Vil ta Iran to-tre år å utvikle atomvåpen

Men Leon Panetta sier USA vil gjøre alt i sin makt for å stanse det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den rådende oppfatningen er at om Iran bestemmer seg for å gjøre det, så vil det trolig ta dem rundt ett år å bli i stand til å produsere en bombe. Deretter vil det trolig ta dem ytterligere ett til to år å utvikle et redskap for å kunne levere dette våpenet, sier Panetta i et intervju med CBS-programmet «60 Minutes».

Panetta slutter seg dermed til konklusjonen i en ny rapport fra Institute for Science and International Security (ISIS) i Washington, som sist uke konkluderte med at ledelsen i Teheran ikke har fattet noen beslutning om å utvikle atomvåpen.

Ifølge ISIS-rapporten har iranerne heller ikke kapasitet til å produsere nok høyanriket uran.

Panetta gjør det klart at USA heller aldri vil godta at Iran kommer dit hen at de blir i stand til å produsere et slikt våpen.

- Alle nødvendige steg - USA - og presidenten har gjort dette helt klart - ønsker ikke at Iran skal utvikle kjernefysiske våpen. Det er en absolutt grense for oss, og det er helt klart en absolutt grense for israelerne, så vi har et felles mål her, sier Panetta.

Den amerikanske forsvarssjefen understreker videre i intervjuet at USA om nødvendig vil bruke militærmakt for å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

- Vi vil ta alle nødvendige steg for å stanse det, sier han.

I helgen ankom en ny gruppe inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Iran, for å ta en ny kikk på landets atomanlegg.

Iran understreker at landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter, men har tidligere holdt tilbake informasjon om programmet, noe som har bidratt til stor mistenksomhet i Vesten.

IAEA-rapport En IAEA-rapport i november i fjor konkluderte med at etterretningsinformasjon fra ti land, samt opplysninger innhentet av dem selv, «indikerer at Iran har utført handlinger som er relevant i forbindelse med utvikling av en kjernefysisk innretning».

IAEA listet opp tolv mistenkelige punkter, blant annet iranernes testing av sprengladninger i en stålkonteiner ved en militærbase.

IAEA mente også at iranernes forskning på stridshoder til Shabab-3 raketten var «høyst relevant i forbindelse med et atomvåpenprogram».

Iran avviste IAEA-rapporten og hevdet at den var bygd på forfalskninger. Landets ledelse fastholder at de ikke ønsker atomvåpen og at landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter.

(NTB)