Vil ta likestillingen fra SV's Inga Marte

Anniken Huitfeldt vil heller at likestilling blir arbeidsminister Hanne Bjurstrøms ansvar.

KRANGLER OM LIKESTILLING:Leder for Aps kvinnenettverk vil flytte ansvaret for likestilling fra barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet og over til arbeidsdepartementet. Det synes SVs likestillingsminister er en dårlig idé. Foto: Agnete Brun og Nina Hansen/ Dagbladet
KRANGLER OM LIKESTILLING:Leder for Aps kvinnenettverk vil flytte ansvaret for likestilling fra barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet og over til arbeidsdepartementet. Det synes SVs likestillingsminister er en dårlig idé. Foto: Agnete Brun og Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leder for Aps kvinnenettverk og kulturminister, Anniken Huitfeldt vil fjerne ansvaret for likestilling fra barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

I stedet skal ansvaret for likestilling overføres til arbeidsministeren, som i dag er Aps Hanne Bjurstrøm.

- Jeg vil gjerne reise en debatt om ikke det er på tide å plassere ansvaret for likestilling under statsråden som har ansvar for arbeidslivet, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Store familiereformer
Huitfeldt mener de store likestillingsreformenes tid på familieområdet er forbi.

- Det er i arbeidslivet at de store reformene bør komme nå, særlig i forhold til kvinner i ufrivillig deltid og uføre, sier Huitfeldt og forklarer:

- Siden barne- og familiedepartementet ble opprettet i 1989 har antallet barnehageplasser blitt fordoblet. Det samme har foreldrepermisjonstida. Vi har gjennomført store familiepolitiske reformer de seinere årene.

Kvinner mest syke
Selv om det fortsatt er noe som gjenstår, mener Huitfeldt tida er inne for et politisk taktskifte på likestillingsområdet.

- Der fortsatt utfordringer i familiepolitikken når det gjelder likestilling, men det meste handler om holdninger, sier hun.

Huitfeldt understreker at hun mener det gjenstår å få på plass flere likestillingssaker som to barnehageopptak i året, bedre ordninger for dem som får barn mellom studier og arbeid og bedre muligheter for selvstendig næringsdrivende til å være hjemme med sykt barn.

- Store utfordringer
- Men det vi ser er at det nå er store utfordringer i arbeidslivet. Det er et stort flertall av kvinner som er uføre, sykefraværet er 60 prosent høyere blant kvinner, fortsatt diskriminering av gravide og en overvekt av kvinner i ufrivillig deltid.

- Vil ikke et slikt forslag skape politisk uro, all den tid det nå er et annet parti i regjeringen som har ansvaret for likestilling?

- Jeg mener vi må ha en debatt om det fram mot valget. Da er det også et spørsmål om ikke også Arbeidstilsynet skal få et større likestillingsansvar. Vi er veldig fornøyd med jobben statsråd Inga Marte Thorkildsen gjør. Hun har kjempetrøkk. Dette er et ansvarsområde som både SV og Ap har hatt. Det vil i så fall bli først etter valget at man bytter på ansvaret, sier hun.

- Dårlig idé
Barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen avviser forslaget fra sin regjeringskollega.

- Dette er en dårlig idé fordi det vil pulverisere helheten i likestillingsarbeidet. Likestilling handler om mer enn kjønn og mer enn arbeid - selv om arbeidslivet er en veldig viktig arena. Likestilling handler også om etnisitet, funksjonsevne og seksuell orientering, sier Thorkildsen, som mener departementet samler verdifull kunnskap og kontakt på tvers av dette.

- Vi jobber for frigjøring og for retten til å være et helt menneske på alle livets områder, ikke bare i arbeidslivet. Vi er avhengige av å samle kompetansen samtidig som alle må ta sin del av ansvaret. Det er for eksempel ingenting i veien for at Arbeidsdepartementet allerede nå ser på hvordan vi kan sikre kvinner rett til heltid, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer