Vil ta livet av kjendisen Bor etter bitedrama

Invitert til Saudi-Arabia. Så måtte naboen i Finnmark berges med ambulansehelikopter.

FILMSUKSESS UTE I VERDEN: Nå er hovedrolleinnhaver Bor i bitetrøbbel. Trailer: Kamel. Manus og regi: Karl Emil Rikardsen. Produsenter: Knut Skoglund og Karl Emil Rikardsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den firbeinte finnmarkingen har foreløpig smøget seg under kjendisradaren her hjemme.

Han er vist fram på 12 filmfestivaler over hele kloden og blitt streamet av nysgjerrige et milliontalls ganger siden i vår.

For kort tid siden ble kamelen Bor fra Akkarfjord i Hammerfest og hans tobeinte familie invitert til kamelfestival i Saudi-Arabia.

Så skjer en dramatisk episode som plutselig skaper usikkerhet om filmkjendisen Bors karriere både hjemme på kysten av Sørøya og ute i den store kamel- og filmverdenen.

Torsdag kveld beit sju år gamle Bor en hjelpsom nabo så stygt i beinet at et ambulansehelikopter fra Universitetetssykehuset Nord-Norge rykket ut. Naboen, en engelskmann i 20-årene, ble med til sykehuset i Tromsø med en biteskadd hovedblodåre.

- Må avlives

LUFTETUR: Familien Sætereng og kamelene på Sørøya i Hammerfest har blitt internasjonale filmkjendiser i løpet av noen måneder. Foto: Facebook/Bor og Bestla.
LUFTETUR: Familien Sætereng og kamelene på Sørøya i Hammerfest har blitt internasjonale filmkjendiser i løpet av noen måneder. Foto: Facebook/Bor og Bestla. Vis mer

Og fredag kontaktet en annen nabo politiet med krav om at Bor må avlives.

Det var avisa iFinnmark som først fortalte om biteskaden, ambulansehelikopteret og nabokravet om å avlive filmkjendisen.

Og ikke nok med det. Et veterinærforsøk i sommer på å kastrere Bor bort fra hissig brunstgemytt ble bare delvis vellykket. Eller mislykket.

Norges første

Vertsfamilien Sætereng til Norges første kameler utenfor dyrehage, hadde allerede purret veterinær for å få gjort den nødvendige del 2 av inngrepet.

- Nå har det vært uheldige omstendigheter oppå hverandre. Bor er snill og folkekjær. Han må ha følt seg, dama og datteren truet da naboen skulle geleide han tilbake på rett side av gjerdet torsdag kveld, sier matmor Oddveig Sætereng på telefon til Dagbladet kvelden etter.

EKSOTISK I FINNMARK: De mongolske baktriakamelene Bor og Bestla er Norges første kameler utenfor dyrehage. Foto: Facebook/Bor og Bestla.
EKSOTISK I FINNMARK: De mongolske baktriakamelene Bor og Bestla er Norges første kameler utenfor dyrehage. Foto: Facebook/Bor og Bestla. Vis mer

Hun skimter nyvoksne Bor (7), like gamle kamelmor Bestla og babykamelen Vilje (10 måneder) i mørket ute i innhegningen.

Bor, Bestla og familien Sætereng ble filmkjendiser etter premieren i vår på Karl Emil Rikardsen dokumentar «Kamel».

Fortellingen om sampillet mellom folk og noe så eksotisk som ville kameler langt nord for Polarsirkelen, har gått hjem i en rekke land.

Verdens største, ville kamelstamme holder til i outback'en i Australia — 14.000 kilometer unna i luftlinje. Som små kom Bor og Bestla fra Øland i Sverige.

- La Bor leve

Oddveig Sætereng gleder seg over en ting fredag kveld i dramatikken rundt familiens firbeinte, mongolske kamelmedlem.

BITER I FRA SEG: Finnmark-kamel og filmkjendis Bor har viklet seg inn i dramatikk hjemme i Akkarfjord. Foto: Filmen "Kamel"/Karl Emil Rikardsen.
BITER I FRA SEG: Finnmark-kamel og filmkjendis Bor har viklet seg inn i dramatikk hjemme i Akkarfjord. Foto: Filmen "Kamel"/Karl Emil Rikardsen. Vis mer

- Jeg har snakket med naboen som ble bitt. Det går bra med han på sykehuset i Tromsø, og han vil ikke at Bor skal avlives. Han forstår at det var en uheldig omstendighet.

- Og politiet har ringt om at en annen nabo krever at han blir avlivet. Politiet ville orientere seg om situasjonen, og bestemmer seg for om de skal kontakte Mattilsynet eller hva som skjer når de har sett på saken, forklarer hun.

Millionfilmen «Kamel» er spilt inn hjemme i Akkarfjord og hos kameltemmere i Mongolia med familien Sætereng blant aktørene.

Qatar, Tsjekkia - og kanskje Saudi-Arabia

- Mannen min Øystein og sønnen vår Torarinn har vært på filmfestivaler i Doha i Qatar og i Tsjekkia som inviterte. De skulle vært på festival i Murmansk, også, men den ble avlyst på grunn av corona-situasjonen.

Henvendelsen fra Saudi-Arabia er så fersk at detaljene ikke er klare.

HJEMME: Australia har verdens største stamme av viltlevende kameler, over en million. Her enpuklede dromedarer ved Nelson Bay i delstaten New South Wales. Foto: Mark Baker, AP/NTB.
HJEMME: Australia har verdens største stamme av viltlevende kameler, over en million. Her enpuklede dromedarer ved Nelson Bay i delstaten New South Wales. Foto: Mark Baker, AP/NTB. Vis mer

- Der gjelder invitasjonen til en kamelfestival. Noen har sett filmen. Og de vil ha med nedover Bor selv. Nå tør jeg ikke si noe om hvordan ting går, sier Oddveig Sætereng mens hun fortsatt skimter konturene av kamelfamilien under Finnmarks bekmørke himmel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer