Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta makt fra Frp

Trine Skei Grande vil redusere Frp's makt, og staker ut en tredje, blågrønn vei i norsk politikk. Hun sier høstens budsjett må bli tidenes klimabudsjett.

UT MED SIV: Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker å bygge et blågrønt regjeringsalternativ med Høyre, Venstre, KrF og Miljøpartiet de Grønne, dersom de ikke har bundet seg til venstresida. Siv Jensen og Frp er ikke ønsket i dette selskapet. Her deltar partilederne for de fire samarbeidspartiene i denne perioden på en pressekonferanse i Nydalen: Fra venstre KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UT MED SIV: Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker å bygge et blågrønt regjeringsalternativ med Høyre, Venstre, KrF og Miljøpartiet de Grønne, dersom de ikke har bundet seg til venstresida. Siv Jensen og Frp er ikke ønsket i dette selskapet. Her deltar partilederne for de fire samarbeidspartiene i denne perioden på en pressekonferanse i Nydalen: Fra venstre KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tønsberg (Dagbladet): Hvis ikke, har regjeringen mistet livets rett, mener Venstre-lederen. Hun spår en tøff budsjetthøst.
 - Vi ønsker å lage et tredje alternativ i norsk politikk der ytterfløyene ikke får lov til å definere så mye som i dag. Det finnes et alternativ til blåblått og rødgrønt, det skal vi synliggjøre fram mot stortingsvalget. Vi vil ha et bredere, rausere og grønnere alternativ med Venstre i regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

I landsmøtetalen i går inviterte hun også Miljøpartiet de Grønne inn i dette selskapet, forutsatt at partiet i virkeligheten er blokkuavhengig. Ifølge Venstre-lederen vil de viktige slagene i valgkampen neste år stå på borgerlig side. Etter valget vil landet få en mindretallsregjering etter valget i 2017.

Absolutt budsjettkrav Talen var et knallhardt oppgjør med Frp og navngitte statsråder: Sylvi Listhaug for asylinnstrammingene og misbruk av forskning, Per Sandberg for ambisjoner om å styre forskningen og Siv Jensen, som ikke vet hun skal tro på klimaendringene.

Samtidig slår Skei Grande fast at neste års statsbudsjett må bli tidenes klima- og miljøbudsjett.
- Dette er den viktigste saken framover. Vi må klare å levere på den. Vi har levert mye, men nå er det avgjørende at vi klarer å gjennomføre det grønne skiftet. Mye av det som ble gjort i forrige budsjett handler om neste budsjett. Det ble satt i gang en del prosesser som jeg nå forventer at vi får i mål, sier Skei Grande, og utdyper:
- Vi må avgiftsbelegge forurensing mye sterkere, og gi folk tilbake pengene i form av lavere skatt. Skal det lønnsomt å lage de grønne løsningene, må vi skape grønne markeder, sier Venstre-lederen som mener det er greit at regjeringen nå får klar beskjed om Venstres hovedprioritering.

Nei til Jonas Samarbeid med Ap er ifølge Skei Grande ikke noe attraktiv alternativ.

- Det har vært mange saker de tre siste årene der vi har brutt med regjeringen, og Ap kunne ha grepet sjansen og støttet saker som er viktige for Venstre. Det har ikke skjedd én eneste gang.

Når vi prøver å kjempe mot gruvedumping i norske fjorder, som alle vet er en sak som provoserer Venstre kraftig, kunne vi brukt stortingsmakta til å stoppe det. Men da velger Ap å backe Høyre og Frp. Vi har prøvd å samarbeide med Ap om en mer human og rettferdig asylpolitikk. Svaret var nei. Vi prøvde å få dem med på å fjerne kontantstøtten. Jammen var ikke svaret nei dag også.

Vi prøvde å få dem med på en kommunereform som flytter makt nedover. Svaret var nei. Vi prøvde å få dem med på et grønt skatteskifte. Svaret var at Ap er for prinsippet, men mot alle forslagene. I alle sakene som er viktige for oss, har de valgt Høyre og Frp foran oss, sier Skei Grande.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!