Vil ta makta i høst

_Vi er alltid rede til å ta ansvar, dersom det er grunnlag for det i Stortinget, sier Thorbjørn Jagland. Hans strategi er langsiktig. Men dersom det blir budsjettkrise i høst, er Ap-lederen klar for regjeringsmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan skje gjennom et kriseforlik med Høyre om statsbudsjettet.
Thorbjørn Jagland og hans nære medarbeidere har merket seg uttalelsen fra Høyres parlamentariske nestleder, Per-Kristian Foss, om at Høyre og Ap kan komme til å gå sammen om et kriseforlik for å sikre et stabiliserende statsbudsjett.

For Jagland kan dette være veien til regjeringsmakt. Dersom sentrumsregjeringen i høst ikke klarer å danne flertall for en budsjettløsning verken til høyre eller venstre, kan Ap og Høyre stemme ned regjeringspartiene i et budsjettpolitisk kriseforlik.

Det vil være slutten på regjeringen Bondevik og en åpning for en ny politisk situasjon på Stortinget.

Ikke storkoalisjon

Høyres parlamentariske nestleder, Per-Kristian Foss, understreker overfor Dagbladet at et slikt kriseforlik ikke på noen måte er en invitasjon til en storkoalisjon. Heller ikke i Ap-ledelsen tror man på en storkoalisjon mellom Ap og Høyre.

Men vurderingen er at Arbeiderpartiets velgere vil forstå begrunnelsen for et slikt forlik med Høyre. Og en slik parlamentarisk krise kan åpne for at Arbeiderpartiet får en situasjonsbestemt støtte for å danne regjering på basis av et økonomisk stabiliseringsprogram.

Dermed kan Jagland danne en ren Ap-regjering som en overgangsløsning, mens grunnen beredes for en flertallsregjering mellom Ap og KrF. For bortsett fra kontantstøtten vurderes KrF i Ap's partiledelse som en enklere samarbeidspartner - ikke minst i europapolitikken - enn Sp og SV.

Det er slik Jaglands regjeringsinvitt til KrF må forstås.

- Mer fundamentalist

Jagland selv understreker at det viktigste nå er å få til et helhetlig statsbudsjett og at Stortinget kan få til dette, gjennom samarbeid over blokkene.

- Men i lengden kan det bli vanskelig å leve med en regjering uten parlamentarisk basis, sier Jagland.

I Høyre oppfattes Jagland etter gårsdagens tale til Arbeiderpartiets kvinnebevegelse som mer og mer fundamentalistisk i sin politikk og mer som en taktiker enn en realpolitiker foran høstens budsjettforhandlinger.

- Vil Jagland være statsmann, må han være villig til å sette politiske kjepphester til side for å bidra til et budsjett som kan sikre at renta går ned, sier Foss til Dagbladet.

Både Jagland selv, rådgivere og andre i partitoppen gjør det klart at Arbeiderpartiets offisielle linje ikke er regjeringsjakt nå. Samtidig erkjennes det at dersom oppslutningen om partiet stiger på meningsmålingene samtidig som sentrumsregjeringen framstår som sterkt svekket, vil det utløse utålmodighet i partiet.

Jagland karakteriserer det som greit dersom sentrumsregjeringen i høst kommer fram til en budsjettløsning med Høyre og Frp som kan innebære utvidelse av kontantstøtten og endringer i sykelønnsordningen.

- Da får de se hva det fører til. Det blir deres ansvar dersom de forsøker å lose Norge gjennom disse vanskelige årene på den måten, sier Jagland.

I hans stab er en slik løsning ikke noe skrekkscenario. Det vil sikre Ap det beste valgkamputgangspunktet foran kommunevalget neste år og gi gode muligheter for å drive opposisjonspolitikk fram mot neste stortingsvalg.

FORNØYD: Jagland er fornøyd med Dagbladet MMI-måling. Partiet hans får støtte fra 44,6 prosent av velgerne.