Teater: Da Tjostolv Molands forsvarer Andre Kibambe skulle forklare den militære høyesteretten om skuddene i jungelen, måtte en soldat sette seg foran dommerne og spille offeret, sjåfør Abedi Kasongo, mens Kibambe viste hvordan kula ikke kan ha kommet fra den siden vitenene forklarer. Foto: Tore Bergsaker
Teater: Da Tjostolv Molands forsvarer Andre Kibambe skulle forklare den militære høyesteretten om skuddene i jungelen, måtte en soldat sette seg foran dommerne og spille offeret, sjåfør Abedi Kasongo, mens Kibambe viste hvordan kula ikke kan ha kommet fra den siden vitenene forklarer. Foto: Tore BergsakerVis mer

Vil ta med retten til jungelen

Blir det ny rettssak i Kisangani vil Tjostolv Molands forsvarer at hele retten drar på jungeltur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KINSHASA (Dagbladet): Om få dager vil den militære høyesteretten i DR Kongo avsi sin dom i det som kalles Kongo-saken i Norge.

Da er det godt mulig at de bestemmer at hele saken må gjennom en ny rettsbehandlig i Kisangani.

Hvis dette blir utfallet har forsvarer André Kibambe allerede noe av taktikken klar. Han vil be om at hele retten reiser ut i jungelen på en åstedsbefaring.

Steingrunn

Drapet på sjåfør Abedi Kasongo skjedde 109 kilometer fra Kisangani, på den vegen som går mot grensen til Uganda. Det er der, midt i jungelen, at Kibambe mener at retten bør settes.

-Der vil det bli mye lettere å forstå hva som kan ha skjedd, sier advokaten til Dagbladet.

Kibambe mener at de to hovedvitnenes forklaringer vil falle på stengrunn når alle får forståelsen av hvor bilen sto, hvor nordmennene sto, hvor skuddene skal ha kommet fra og hvor tomhylser ble funnet.

-Jeg kan ikke forlange at vi gjør dette, men jeg vil be om det, sier han.

Nye vitner

Advokaten sier at det er mange som bør forklare seg der ute i jungelen hvor alt kan sammenliknes med åstedet.

I tillegg til Moland og French og de to vitnene, mener han at den lokale mannen som hørte skuddene bør forklare seg der. Han har ikke forklart seg i de to første rettsrundene.

Kibambe mener også at etterretningsagenten og de to politimennene som kom tidlig til åstedet bør forklare seg på åstedet.

Utgangssår
Kibambes påstand er at sjåføren ikke kan ha blitt skutt fra sin høyre side slik vitnene forklarer. Han viser blant annet til en video av offeret tatt like etter drapet. Der er det tydelig at Kasongo har et stort sår bak øret på høyre side.

Advokaten mener at dette må være utgangssåret og at skuddet som drepte sjåføren derfor må ha kommet fra venstre side av bilen.

Begge vitnene har forklart i to rettsinnstanser at Tjostolv Moland skjøt sjåføren med et to-hånds våpen mens han sto på høyre side av den lille lastebilen.

Feil
Den militære høyesteretten sitter i disse dager og forbereder høyesterettsdommen mot nordmennene. På tirsdagens rettsmøte i Kinshasa argumenterte advokat Kibambe hardt for at den forrige dødsdommen må oppheves.

Men også aktor, oberst Piere Agabo, gikk i retten med på at det har blitt begått saksbehandlingsfeil i forrige rettsrunde. Også han åpnet for at saken bør behandles på nytt.

-Det er loven som sier at det må bli slik. Jeg kan ikke ha noe problemer med det, sa han til Dagbladet etter rettsmøtet.