Vil ta norske halliker

TROMSØ (Dagbladet): Flere nordmenn er i politiets søkelys som bakmenn for den stadig økende horetrafikken fra Russland til Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi etterforsker nå personer i flere politidistrikter i Troms og Finnmark, sier politimester Ketil Haukås ved Sør-Varanger politidistrikt til Dagbladet.

Haukås leder en gruppe nedsatt av Justisdepartementet for å se på kriminelle sider ved sexhandelen i nord. Utvalget samarbeider med russisk politi for å sette søkelyset på et miljø hvor jenter beskytter jenter og ingen skimter mannfolkene som tjener på det hele.

Kommer i busser

Politiet har skaffet seg en god oversikt over den jevne trafikken av russiske jenter til bygder og tettsteder i Nord-Norge. Hver helg drar busser med russiske jenter til små og større avkroker hvor det finnes en campingplass eller et gjestehus som tilbyr billig overnatting.

- Det er straffbart å leie ut rom til ervervsmessig utukt. Hvis innehaveren skjønner at de russiske jentene selger sex, rammes virksomheten av straffeloven. Vi etterforsker nå flere slike saker, sier politimester Ketil Haukås.
- Trafikken har betydelig omfang. I løpet av vinteren håper vi å komme til bunns i noen av sakene vi har plukket ut, sier Haukås til Dagbladet.

Norge og Russland undertegnet tidligere i år en avtale om politisamarbeid. Granskingen av prostitusjonsmiljøet blir en prøve på hvor mye avtalen er verdt.

- Vi ønsker rutiner for politisamarbeid over grensa. En del straffbare forhold har bånd til Russland, og aktiviteten over grensa blir stadig mer omfattende, påpeker politimester Ketil Haukås.
Kvinnegruppa Nettverk i nord, som arbeider for å stoppe prostitusjonen, hevder at det nå etableres bordeller i små bygdesamfunn over hele Barentsregionen.

- Horekunder plukker opp russiske småjenter, lover ekteskap og mer til. Krisesentrene kan fortelle at russiske koner til norske menn ofte opplever en annen virkelighet, sier leder Kirsti Aarseth i Nettverk i nord. Gruppa mener at russiske kvinner blir utsatt for rasisme, vold og stigmatisert som horer. Barn fra norsk-russiske ekteskap opplever ofte mobbing, ifølge Nettverk i nord.

Jenter utvist

Politiet i Nord-Norge er bekymret over økende russisk kriminell virksomhet. Mange russere er tatt på fersk gjerning med stjålne varer.
I helga ble tre russiske kvinner utvist fra Norge etter at de i løpet av få timer hadde tatt med seg varer for 67000 kroner fra butikker i Tromsø.

De vil aldri mer få visum til Norge.