KONGO-SAKEN: Joshua French og Tjostolv Moland her under ankesaken mot dem i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix
KONGO-SAKEN: Joshua French og Tjostolv Moland her under ankesaken mot dem i Kisangani. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

Vil ta opp Kongo-saken i parlamentet etter Norge-besøk

Den kongolesiske opposisjonspolitikeren Vital Kamerhe sier til Dagbladet at dette ikke har blitt forsøkt tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opposisjonspolitiker Vital Kamerhe besøkte Norge fredag og opplyste overfor Dagbladet at han ønsker å ta opp saken til Tjostolv Moland og Joshua French i parlamentet i hjemlandet.

- Vi vil veldig gjerne at de skal få en rettsak i Norge og muligheten til et forsvar. Dersom vi hadde hatt et rettferdig rettssystem ville ikke dette vært noe problem, men her har man blandet justis og politikk og det fungerte ikke, sier han.

Forsøke å finne en løsning
Vital Kamerhe er grunnlegger og leder av partiet UNC (Union pour la Nation Congolaise) og stilte som presidentkandidat i 2011-valget som Joseph Kabila vant. Kamerhe har også vært informasjonsminister og stortingspresident over flere år.

-Jeg vil ta opp saken i min parlamentariske gruppe. En stortingsrepresentant i Kongo kan innhente en minister til høring, og jeg kan derfor ta opp saken og forsøke å finne en løsning.

- Har du noen tro på at de vil bli løslatt og sendt tilbake til Norge?

- Vi er i krig. Det er mange kongolesere som sitter i fengsel uten dom. Vi i opposisjonen skal legge press på regjeringen, det sivile samfunn og diplomatiet, og vi håper på en løsning.

VIL SETTE SAKEN PÅ DAGSORDEN: Vital Kamerhe, tidligere stortingspresident i DR Kongo, snakker her til en forsamling under valgkampen i Kinshasa i oktober 2011. Kamerhe stilte som presidentkandidat ved forrige valg. Foto:  Gwenn Duborthomieu / AFP Photo
VIL SETTE SAKEN PÅ DAGSORDEN: Vital Kamerhe, tidligere stortingspresident i DR Kongo, snakker her til en forsamling under valgkampen i Kinshasa i oktober 2011. Kamerhe stilte som presidentkandidat ved forrige valg. Foto: Gwenn Duborthomieu / AFP Photo Vis mer

- Vil dette bli første gang at denne konkrete saken tas opp i parlamentet?
- Ja, dette er første gang.

Diskuterte framtidig fredsprosess i Kongo
Kamerhe møtte torsdag den norske stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap), som også er nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen, for å diskutere fredsprosessen i Kongo. 

- Kongo har vært i krig i 16 år. Nå teller vi åtte millioner drepte mennesker. På grunn av krigen blir en kvinne voldtatt hvert eneste minutt. Vi møttes for å diskutere fredsprosessen i Kongo, sier Kamerhe til Dagbladet.

Viktige punkter i en kommende fredsprosess blir kartleggingen av mineralressursene i landet, opprettelse av en krigsforbryterdomstol og statsbygging, samtidig som at hæren, politiet og statsadministrasjonen må videreutvikles, forklarer han. 

Tror ikke på løslatelse
Dagbladet skrev i oktober at Joshua French har mistet håpet om å noen gang komme hjem til Norge.

Da utenriksminister Espen Barth Eide møtte sin kongolesiske kollega i september i år var han derimot positiv til en avklaring i saken.   

- Jeg appellerte til Kongo og ber dem se i nåde til de to dømte, basert på den dårlige befatning Moland og French er i, uttalte Eide.

Familiene til Moland og French har tidligere uttrykket sinne og frustrasjon over norske myndigheters behandling av saken.