Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta opp mulige sakkyndig-vennskap i retten

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen vil ta opp sakkyndig Sørheims forhold til Den rettsmedisinske kommisjon. - Bra, sier riksadvokat Tor Aksel Busch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg vil spørre lederen av Den rettsmedisinske kommisjon når han kommer i retten om hvordan han ser på sin tilknytning til de ulike aktørene i saken, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

- Det vil være naturlig, sier Larsen.

Satt i samme gruppe Som Dagbladet kunne fortelle i dag, viser en gjennomgang av de siste åras årsmeldinger fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) at seks av de sju som godkjente sakkyndigrapporten til  Synne Sørheim og Torgeir Husby, har sittet sammen med Sørheim i psykiatrisk gruppe.

Psykiateren Synne Sørheim var nestleder i gruppen fra 2006—2009 og satt som leder fra 2009—2010. Hun var da i flere år leder og nestleder for de seks medlemmene:

* Andreas Hamnes
* Gunnar Johannessen
* Jannike E. Snoek 
* Agneta Nilsson  
* Kirsten Rasmussen  
* Knut Waterloo

Bare den nåværende lederen av kommisjonens psykiatriske gruppe, Karl Henrik Melle, begynte etter at hun var gått av. Den samme gruppen godkjente ikke rapporten fra Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, men nøyde seg med å si at den «tas til etterretning.»

Habilitetsvurdering Larsen er altså interessert i å få vite mer om hvilke habilitetsvurderinger kommisjonen har gjort seg.

- Jeg håper både den ene og den andre har vurdert sin habilitet i en så alvorlig sak, men jeg vet ikke om de har gjort det, sier Larsen.

Mette Yvonne Larsen får støtte av advokat Frode Elgesem - også han koordinerende bistandsadvokat, og advokat for AUF.

- Jeg er enig i at det vil være naturlig å spørre kommisjonens leder om dette i retten, sier Elgesem

- Men jeg ser ikke dette som et stort problem, presiserer Elgesem.

Riksadvokat Tor Aksel Busch sier til Dagbladet at han sier det er bra at Larsen vil ta opp de mulige vennskapsbåndene i retten.

- Det er bra at det stilles spørsmål ved dette når det kommer opp igjen, sier Busch til Dagbladet.

- Veldig mange Forsvarer Tord Jordet reagerer slik på opplysningen om at seks av medlemmene har hatt Sørheim som leder:

- Det er jo et lite miljø, men det var da veldig mange.

- Det vil være naturlig at kommisjonens medlemmer redegjør for hvilke habilitetsvurderinger kommisjonen har gjort når de skal forklare seg i retten, sier forsvareren.

Han viser til at Karl Henrik Melle og lederen av DRK Tarjei Rygnestad skal vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik tirsdag i neste uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media