- Vil ta oss til smertegrensen

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier at partiene allerede i sonderingene vil nå smertegrensen - men at «den er tøyelig». Han avviser at SV «ikke har greie på oljepolitikk», som Ap-topp Jørn Eggum sa til Dagbladet i går.

KLARE FOR SONDERINGER: Torsdag startet regjeringssonderingene på Hurdalsjøen Hotell. Her representert ved partilederne Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLARE FOR SONDERINGER: Torsdag startet regjeringssonderingene på Hurdalsjøen Hotell. Her representert ved partilederne Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

HURDALSJØEN (Dagbladet): - Jeg gleder meg. Jeg er veldig optimistisk, fordi mandatet og budskapet er tydelig. Så er det tre partier som må gå ærlig inn i saker som også krever litt av oss, men det bør vi ha mye overskudd til å gjøre. Det er godt å være her, sier Støre da han møter pressen utenfor Hurdalsjøen hotell.

Det var tunge regnbyger på morgenen, men kort tid før sonderingene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV skulle gå i gang, lettet skyene.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer

Vedum: Made in Hurum

Støre avslører også hvem sin idé det var å møtes nettopp i Hurdal.

- Det er nydelig sted. Trygve hadde et godt forslag om å komme hit, sier Støre.

Men Støre kunne også avsløre at Vedum har en helt spesiell tilknytning til stedet.

- Kan du ikke fortelle det du sa til meg i sted, åpent? sa Støre spøkefullt til Vedum - som svarte med sin klingende latter.

- Det får du si, Jonas, svarer han.

- La meg si det like ut: Trygve ble til her. Så vi går til røttene, sa Støre og fikk Vedum til å rødme.

Lysbakken på sin side går inn i sonderingene med et åpent sinn.

- Jeg er nysgjerrig på hva vi kan få til. Det er egentlig bare en måte å finne ut av det på, og det er å begynne å snakke om saker og politikk. Det er det vi er her for. Det kommer til å vise oss hvor langt det er mulig å komme, sa han.

Rett på sak

Hadde det vært opp til Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, ville partiene nå gått rett på forhandlinger.

Nå blir det sonderinger og det er ingen planer om å gå rundt grøten. Det blir «rett på sak», lover Støre - også de vanskelige sakene. Da kommer nok også oljepolitikken på bordet.

I går sa Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet og medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre, til Dagbladet at SV «ikke har greie på oljepolitikk».

Eggums poeng var å peke på kjøttvekta. SV med sine 13 representanter kan ikke få noen seire der Ap og Sp - med sine 76 mandater til sammen - er enige.

- Ap og Sp sier det samme, at vi skal utvikle - ikke avvikle - og beholde folk i arbeid og hver eneste dag bli mer klimavennlige. SV har ikke stilt noe ultimatum, men er tydelige på at de ikke ser behov for å lete etter mer olje og gass. Her får ikke SV innkassert noen seier, Ap og Sp vil sørge for at dette gjøres på en god måte, sa Eggum i klare ordelag.

Støre om kjøttvekta

Dagbladet møtte Støre i forkant av sonderingene som startet fredag. Da sa han at han var uenig med Eggum.

- Selvfølgelig er det ikke noe tema vi ikke skal kunne snakke om, sånn kan vi ikke begynne forhandlingene. Jeg kommer til å ha respekt for hvert parti på hvert tema. Sånne samtaler må bygge på gjensidig respekt, og det har jeg, sier Støre, og fortsetter:

- Så er det klart at på områder der det er uenighet, vil velgeroppslutning ha betydning for hva som kan bli et felles prosjekt. På noen områder vil det bli klart gjennom sonderingene, uten at du går ned til tekst om hva en regjering skal mene skritt for skritt. Så får du avklart omtrent hvordan handlingsrommet er.

- Regner du med å få avklart i sonderingene om det fortsatt skal være oljeleting i en regjering Støre?

- De detaljerte spørsmålene kommer i forhandlingene. Nå skal vi avklare om vi kan gå videre.

- Det å slutte å lete etter olje er vel ikke et detaljspørsmål?

- Jeg registrerer at Ap og Sp ikke mener det. Så får vi løfte det inn i samtalene.

- Er ikke dette nettopp et eksempel på det Eggum trekker fram, en sak der Ap og Sp er enige og er den store blokken?

- Jo, men her var det snakk om at et parti har greie på noe eller ikke, det er ikke jeg med på. De som er uenige med meg, har greie på ting, men de kan ha andre meninger. Det er det vi må diskutere, sier Støre.

EØS-åpning

Dagbladet har fått tilgang til Fellesforbundets innspill til forhandlingene.

Der stilles blant annet krav om at en regjering Støre må utrede «hvilke alternativer Norge har til dagens EØS-avtale, som samtidig sikrer våre bedrifter full og forutsigbar markedsadgang til Europa».

Her setter Støre døra på gløtt før sonderingene med EØS-motstanderne i Senterpartiet og SV.

- Kan du åpne for en utredning, slik fagbevegelsen ønsker?

- Jeg har sagt hva jeg mener om det fra Arbeiderpartiets side. Vi er for EØS-avtalen, vi trenger ingen utredning for å bekrefte det. Men kunnskap om avtalen og handlingsrommet kan aldri skade, sier Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer