Vil ta regjeringsmakt

Men Frp, Høyre, KrF og Venstre spriker om pengebruk. ingress.

KASTE JENS: Frp-leder Siv Jensen (f.v.), Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har skrevet seg sammen i merknadene til perspektivmeldingen. De er enige om mye, men spriker om handlingsregelen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KASTE JENS: Frp-leder Siv Jensen (f.v.), Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har skrevet seg sammen i merknadene til perspektivmeldingen. De er enige om mye, men spriker om handlingsregelen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser fellesmerknadene til perspektivmeldingen om norsk økonomi.
De rødgrønne har etterlyst avklaring om handlingsregelen for pengebruk og andre viktige punkter før valget. Jens Stoltenberg mener velgerne har krav på å vite hva slags økonomisk politikk de vil føre. Merknadene i innstillingen fra finanskomiteen til perspektivmeldingen er trolig det nærmeste man kommer et slikt dokument. Da Dagbladet mandag spurte KrF-leder Knut Arild Hareide om det ville bli lagt fram en felles plattform før valget, henviste KrF-leder Knut Arild Hareide til nettopp fellesmerknadene til perspektivmeldingen. Meldingen behandles i Stortinget mandag.

-Magaplask Leder i finanskomiteen, Torgeir Micaelsen (Ap), kaller sammenskrivingen et magaplask. - De lister opp de punktene de har kritisert regjeringen for i årevis, og bygger opp til et klimaks. Men når de kommer til handlingsregelen og grunnplanken for pengebruk, blir det et totalt magaplask. Da lar Høyre Frp skrive sin egen merknad om handlingsregelen, og gjør det klart at den ikke ligger fast, men skal forhandles om. Det er alvorlig, sier Micaelsen til Dagbladet.

 Mangfold og valgfrihet
Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener landet trenger ny kurs og en utvikling basert på respekt for det enkelte mennesket og familien, mangfold og maktspredning. De vil gi familiene større fleksibilitet og valgfrihet i ordninger.

Lettere for frivillige De vil gi frivillige organisasjoner større råderett over egne inntekter og i mindre grad binde dem gjennom prosjektfinansiering "til å produsere de tjenester som offentlige myndigheter ønsker."
De vil legge om dagens momskompensasjonsordning for frivillig sektor. Og de mener det offentlige må spille på lag med de frivillige for å bekjempe fattigdom. Ordningen med boligsparing for ungdom (BSU) skal bedres. Husholdningene oppfordres til sparing for å unngå konsekvenser av nedgang i boligprisene.

Private inn
De fire partiene mener de rødgrønne har hatt et historisk økonomisk handlingsrom, men at resultatene ikke står i forhold til bevilgningene, og viser til 80 000 flere i helsekø nå enn da Stoltenberg II tiltrådte. Frp, Høyre, KrF og Venstre vil derfor slippe private og ideelle aktører til i større grad, men de understreker det offentliges ansvar for finansiering og kvalitetssikring i helsevesenet.

OPS-finansiering De vil innføre nøytral moms i staten og helseforetakene for å likestille private tilbydere med statens og helseforetakenes egen produksjon. De fire partiene er enige om at offentlig-privat samarbeid (OPS) er en god ide for flere vei- og jernbaneprosjekter. De mener også at skattelette, målretting av virkemidler, økt kapitalinngang og bedre satsing på forskning og utdanning vil styrke fastlandsindustrien. De er enige om at formueskatten svekker grunnlaget for arbeidsplasser og incentivene til sparing og investering, og vil ha slutt på det de kaller skattefavorisering av statlig og utenlandsk eierskap i norsk næringsliv.

Uenige om handlingsregel
Frp, Høyre, KrF og Venstre er også enige om at for mye av oljepengene har gått til offentlig forbruk, og for lite til investeringer og vekstfremmende tiltak. De mener Stoltenberg II-regjeringen har forlatt målet om at oljepengene skal brukes til å styrke vekstevnen i norsk økonomi gjennom investeringer i infrastruktur, kunnskap og vekstfremmende skattelettelser.

Men der stopper enigheten. Frp vil som Dagbladet tidligere har skrevet, ha sin egen handlingsregel med oljepenger inn i statsselskaper for vei og bane, utenfor statsbudsjettet.

Sprik om klima - Det er lett å skrive mange sider om det man er enige om. Men skatt, klima og handingsregel er tre grunnplanker de skal forhandle om. Det er som å holde det åpent i forsvarspolitikken hva slags alliansetilknytning Norge skal ha, sier Torgeir Micaelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer