Vil ta regninga for kommune-exit

Kommunalminister Bjørn Arild Gram åpner for at staten bør betale for kostnadene ved oppløsning av tvangssammenslåtte kommuner. Samtidig mener flere lokale aktivister at spørsmålet om oppdeling er i det blå.

VIL ÅPNE PENGESEKKEN: Kommunalminister Bjørn Arild Gram mener det er gode argumenter for at kommunene skal kompenseres for kostadene med å oppløse tvangssammenslåtte kommuner. Foto: Heiko Junge / NTB
VIL ÅPNE PENGESEKKEN: Kommunalminister Bjørn Arild Gram mener det er gode argumenter for at kommunene skal kompenseres for kostadene med å oppløse tvangssammenslåtte kommuner. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Søndag ga Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum klarsignal for at norske kommuner kan gå i gang med å løse opp kommuner som ble tvunget sammen av Solberg-regjeringen.

Regjeringen vil ikke straffe de små kommunene økonomisk, og skal sørge for at de får bedre økonomi, sier Vedum til NTB. Men kostnadene for selve oppløsningen svarer han ikke tydelig på.

Vedums kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp), går likevel langt i å si at regjeringen bør dekke utgiftene kommunene har i forbindelse med oppløsning.

- Ja, det kan være aktuelt. Det finnes jo ikke regler om det. Det kan jo absolutt være gode argumenter for at staten skal kompensere helt eller delvis.

- Veldig uklart

Flere kommuner forteller til Dagbladet at det ligger an til store kostnader hvis nylig sammenslåtte kommuner nå skal deles opp igjen.

Det er en sentral del av debatten i Ålesund kommune, der Haram ble tvunget inn i fjor. Tidligere ordfører i Haram, Vebjørn Krogsæter, forteller at økonomien kompliserer en eventuell oppløsning.

- Det er mye rundt en oppløsning som så langt er veldig uklart. Vilkårene er uklare, og det er usikkert om hvem som skal ta kostnadene. Er det gamle Haram kommune, er det Ålesund eller skal de deles. I så fall hvordan, spør Krogsæter seg.

Han forteller at har skjedd store endringer i organiseringen av kommunen etter sammenslåingen. Ansatte har fått nye ansvarsområder og jobber for hele den nye kommunen. En oppløsning kan derfor bli både krevende og dyr.

- Det er forventning om at staten bidrar til kostnadene ved en oppløsning, på samme måte som de gjorde ved en sammenslåing, sier Krogsæter.

- Det er grunn til å tro at det vil påløpe noen kostnader i forbindelse med deling og, selv om det kanskje i forbindelse med sammenslåing er gjort investeringer man kan dra nytte av, sier kommunalministeren.

- Det er et legitimt tema å ta opp, og det er noe vi skal komme tilbake til, fortsetter Gram.

- Politisk mageplask

Mange av de lokale forkjemperne for løsrivelse av tvangssammenslåtte kommuner trakk et skuffelsens sukk da Hurdalsplattformen, oppsummeringen av Støre-regjeringens politikk, ble kjent.

Her åpnes det for oppløsning av kommuner ved vedtak i kommunestyret. Mange av aktivistene hadde ønsket seg krav om folkeavstemning innenfor de gamle kommunegrensene.

- Vi ble selvfølgelig skuffa etter Hurdalsplattformen og formuleringen der om hvordan kommuner skal få gjenoppstå, sa Sigurd Berg Aasen til Dagbladet.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Han er leder i Facebook-gruppa «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake». Søgne er en av de andre kommune som Stortinget vedtok sammenslått fra 1. januar 2020, og er nå en del av Kristiansand.

Bystyremedlem i Kristiansand og Fylkesleder i Agder Frp, Christian Eikeland, gikk enda lenger.

- Dette er det største politiske mageplasket vi har sett, og valgkampens største Fake News, sa han til Dagbladet.

Kommunalminister Bjørn Arild Gram mener det blir feil av regjeringen å instruere kommunene om hvordan de nå skal gå fram. Han vil derfor ikke love folkeavstemning, og viser til respekten for det lokale selvstyre.

- Vi kan ikke starte noen prosess om oppløsning med statlig overstyring av lokaldemokratiet. Det er nettopp den statlige overstyringen som har vært utfordringa her. Innbyggerne har valgt sine kommunestyrer, og det er disse kommunestyrene som nå må vurdere om deling er til det beste for sine innbyggere.

- Har trua på lokaldemokratiet

Gram sier han nå setter sin lit til at kommunestyrene viser respekt for folkeviljen lokalt.

- Jeg velger å legge lokaldemokratiet til grunn. Jeg har trua på det, og at man hører innbyggerne sine på en hensiktsmessig måte.

Både partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad var gjennom hele valgkampen klar på sammenslåtte kommuner skulle få dele seg igjen om de ville.

- Det er akkurat som ved ekteskap ellers. Hvis de ønsker det, så må man respektere folkeviljen hos én av partene, sa Vedum gjentatte ganger.

Fordi man nå er avhengig av vedtak i den nye storkommunen, kan innbyggerne i tidligere småkommuner nå likevel bli overkjørt. Kommunalministeren sier han ikke vil foregripe begivenhetene.

- Jeg tror ikke det er rett av meg å forskuttere utfallet av prosessen. Det er viktig at det er god legitimitet til den prosessen som skal gjennomføres. Da synes jeg ikke det blir rett av meg å spekulere i mulige utfall i ulike kommuner rett og slett. Det tror jeg ikke vil være bra for prosessen, sier Gram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer