Vil ta rotta på LO og Stoltenbergs Afp

Siv Jensen på Frps landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet.no): Da flertallet i privat sektor i LO sa ja til den nye Afp-pakken i den første av LOs uravstemninger sto jubelen i taket på Youngstorget.

LO-leder Roar Flåthens kampanje hadde lykkes.

Interne Afp-opprørerne, som mener forliket skaper en pensjonselite, overser unge og ikke stimulerer folk til å bli lengre i arbeidslivet, måtte seg se seg kraftig slått.

Også i regjeringskvartalet pustet de lettet ut.

Med tap i uravstemningen ville Norge stå overfor en storstreik.

Mot pensjonsforliket og Afp

Nå varsler Frp-formann Siv Jensen omkamp om Avtalefestet pensjon (Afp), dersom de ikke-sosialistiske partiene vinner flertallet i Stortinget i 2009.

Afp inngår i pensjonsforliket, som Frp er sterk motstander av.

FALLER UTENFOR: Tømrer Mats Eiklo (22) har ikke adgang til AFP i sin jobb. Han er ikke fagorganisert og står dermed uten AFP-ordning. Foto: Jacques Hvistendahl
FALLER UTENFOR: Tømrer Mats Eiklo (22) har ikke adgang til AFP i sin jobb. Han er ikke fagorganisert og står dermed uten AFP-ordning. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

«Frp-Afp\'en», som med stor sannsynlighet blir vedtatt som resolusjon på landsmøte søndag, skal omfatte dem som ikke er bundet av tariffavtale.

Den skal fortsatt være en sliterpensjon - ikke en ordning der pensjonister kan jobbe heve full lønn fra arbeid ved siden av.

- Det er urimelig med en avtale som ekskluderer en tredjedel av arbeidstakerne, de som ikke er organisert. Den kan gjøres allmenn og omfatte alle, det er en tanke jeg er veldig besnæret av. Jeg kan ikke forstå hvorfor vi skal diskriminere arbeidstakere fordi de ikke er medlem av LO, sier Jensen til Dagbladet.no på partiets landsmøte som finner sted i helga.

-Forskjells- behandler folk

- Stoltenberg vil bruke et betydelig beløp på å forskjellsbehandle arbeidstakere, sier Jensen, som puster Stoltenberg i nakken med hensyn til oppslutning blant LO-medlemmer.

Hun mener ordningen ikke lenger er for sliterne.

- Poenget var at sliterne skulle kunne gå av med verdighet. Nå er det snakk om at folk skal være i full jobb ved siden av, sier hun.

Afp var opprinnelig en avtale mellom partene i arbeidslivet.

Vil ta rotta på LO og Stoltenbergs Afp

Men i forslaget regjeringen støtter, ligger det 20 milliarder kroner fra staten til å gjennomføring for arbeidstakere født mellom 1947 og 1953.

Det er dagens og morgendagens skattebetalere som vil betale for gildet.

En del av pensjonsforliket

Afp er en liten brikke i pensjonsforliket. Forliket ble støttet av alle partiene i fjor, unntatt Frp.

Med dagens flertallsregjering er innholdet i forliket og Afp ute av rekkevidde, men Jensen åpner nå for omkamp, om hun klarer å bringe partiet inn i regjeringskorridorene etter valget.

- Vil dere bruke en eventuell regjeringsposisjon etter valget til å endre ordningen?

- Det er ikke helt unaturlig det, sier Jensen til Dagbladet.no.

Til NRK i går sa LO-leder Roar Flåthen at Afp hadde vært historie om det var opp til de ikke-sosialistiske partiene.

Allianse med Sponheim?

Til tross for at lite samarbeidsvillige Lars Sponheim og Venstre ble skjelt ut like ofte som regjeringen fra talerstolen i dag, kan partiene ende med å være enige én ting etter valget.

For med seg på Afp-laget har hun nemlig sin borgerlige nemesis, Sponheim, som i april varslet at partiet vil gå til valg på å endre Afp-ordningen i samme retning som Frp.

Også Krf har varslet at de vil se på muligheten for å endre forslaget Stoltenberg støtter og vil sponse med 20 milliarder kroner over statsbudsjettet.

Høyre avviser - foreløpig

Høyre vil ikke flagge noe standpunkt ennå.

- Vi avventer svar på de spørsmålene vi har sendt regjeringen. De skal vi få neste uke. Pensjonsforliket er ikke noe man bare endrer over natten, her er det snakk om behov for forutsigbarhet for folk, det er en god konservativ dyd, understreker Erna Solberg over Dagbladet.no.

Høyre tar til kraftig motmæle dersom de mener Afp-forslaget bryter med målet om at pensjonsforliket skal motivere folk til å stå lengre i arbeid.

Solberg understreker at Frp ikke er med i det brede pensjonsforliket i stortinget.

Selv følger hun reformen av pensjonssystemet på det 13. året.

Hun mener foreløpig at forliket er for viktig til å forhandle om etter at det er inngått.

- Å gjøre dette til et forhandlingspunkt for regjeringsdannelse med Frp. Ja, det er ting som er større her i livet, sier Solberg.

Les mer om Frp og Afp i morgendagens Dagbladet.

VIL LAGE FRP- AFP: Siv Jensen og Frp er motstandere av fjorårets pensjonsforlik. Nå har de fått ny ammunisjon med regjeringen og LOs forslag til AFP-ordning.
VENTER PÅ SVAR FRA REGJERINGEN: Høyreleder Erna Solberg sier hun vil avvente svar på en rekke spørsmål om konsekvenser av den foreslåtte Afp-ordningen partiet har send ttil regjeringen.
ENDELIG ENIGHET: Venstreleder Lars Sponheim nekter å støtte en regjering med Fremskrittspartiet etter valget, men har de to kamphanene få en felles fiende.