Vil ta sukkertøy fra skolebarna

Elevene skal holdes på skoleplassen, slik at de ikke kjøper godterier. Brusautomater må forbys, og ingen må få starte opp kiosk i nærheten av skolene. Dette er blant de drastiske tiltakene Statens ernæringsråd foreslår for å stoppe fedme-epidemien i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I halvannet år har en gruppe nedsatt av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF) jobbet med fedmerapporten «Vekt - Helse». Trenden er klinkende klar. Vi blir fetere og fetere. Dagens menn veier hele ni kilo mer enn menn gjorde for 30- 40 år siden. Blant kvinnene har vekten økt med 3,7 kilo.

Tjukk hele livet

- Ti prosent av norske kvinner og menn har en vekt som er forbundet med økt risiko for å utvikle en rekke sykdommer, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Selv om andelen unge overvektige er forholdsvis liten her til lands, viser det seg at overvektige barn ofte også er overvektige som voksne.

Barnas matvaner vil følge dem langt inn i voksen alder.

Dermed vil helseekspertene i SEF ta ondet ved roten. Allerede på barneskolen skal ungene aktiviseres mer og opplæres til å spise mindre søtsaker og usunn mat. Og vil de ikke, så skal de, mener Ernæringsrådet.

Får ikke forlate skolen

Forslaget går ut på å forhindre at skoleelever handler i butikker og kiosker i skoletida ved å:

  • Redusere elevenes muligheter til å forlate skolens område i skoletida.
  • Stoppe nyetablering av kiosker og butikker i skolenes umiddelbare nærhet.
  • Forby brus- og sjokoladeautomater.

- Det er en fordel om elever ved barne- og ungdomstrinnene ikke har muligheten til å bevege seg ut av skoleplassen. Tendensen er at det i økende grad er strategiske nyetableringer av bensinstasjoner og kiosker i nærheten av skolene.

Vi ser at mange skoleelever kjøper lunsjen sin ute, sier professor Knut-Inge Klepp ved Institutt for ernæringsforskning og leder av SEF.

Mer gym og heimkunnskap

Vi har fått et stillesittende samfunn. Barna spiller mer tv-spill enn de klatrer i trærne.

- Det er statens og kommunens oppgave å tilrettelegge for mer fysisk aktivitet, blant annet gjennom flere grøntarealer og gang- og sykkelstier, sier helseminister Høybråten til Dagbladet.

Ernæringsrådets fedmegruppe foreslår en rekke tiltak for at barn og unge skal bevege seg mer. Gruppen vil ha flere gymtimer i skolen, og en ekstra heimkunnskapstime i uka.

Samt: Trafikksikre skoleveier der barna oppfordres til å sykle og gå, mens foreldrene formanes til å la være å kjøre barna til skolen. Flere uteareal og mer lek på skolen. Stimulere idrettslagene til økt satsing på breddeidrett. Mer frukt og grønnsaker og kantiner med sunn mat på alle skoler. Dessuten foreslår Ernæringsrådet å forby reklame som retter seg direkte mot barn, både når det gjelder sukker- og fettholdige matvarer og passiviserende spill og leker.