Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ta tak i gutteproblemene

Spesifikke gutteproblemer har blitt oversett altfor lenge, mener Linda Hofstad Helleland. Nå vil barne- og likestillingsministeren innføre «Mannfolkpraten».

VIL LØFTE GUTTA: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VIL LØFTE GUTTA: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høyre vil ta tak i gutteproblemene. Vi har i altfor lang tid oversett gutter, guttene og deres problemer har ikke blitt tatt tak i. Vi må ha større oppmerksomhet om det vi ser på statistikkene – at guttene i større grad enn jentene faller fra i skolen, i arbeidsmarkedet og havner i Nav-statistikken, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til Dagbladet.

Hun viser til at flere gutter enn jenter får spesialundervisning, flere faller fra i skolen, ender opp som arbeidsledige og tar sitt eget liv – og vil gjøre flere ting for å komme dem i møte.

Det første er å få på plass det hun kaller «mannfolkpraten».

- Jeg tror det er holdninger om at guttene skal være tøffe. Det er fortsatt litt tabu å snakke om vanskelige tanker, vonde opplevelser eller ensomhet. Guttene skal holde slike ting for seg selv, og finne ut av det på egen hånd, sier likestillingsministeren.

- Samtale med voksen mann

Hun mener jenter lettere snakker med venninner og mødre, i tillegg til at de kommer i kontakt med skolehelsetjeneste og helsøstre gjennom samtaler om prevensjon.

- Det er i alle fall min erfaring. Guttene har ingen vei der de sluses inn. Vi må også se på noen av de grunnleggende årsakene, som kanskje skyldes at i skolen og barnehage er det en overrepresentasjon av kvinner som er lærere. Derfor foreslår Høyre at guttene skal få tilbud om en samtale med mannlig voksenperson det første året på ungdomsskolen, sier hun.

Ministeren ser for seg at samtalene kan gjennomføres av en lærer, en sosialarbeider eller noen fra helsetjenesten.

- Å møte en av samme kjønn gjør at de kanskje lettere kan åpne seg enn ovenfor en kvinnelig helsesøster og en mann kan også ha større forståelse for guttas problemer. Målet er å fange opp signaler om hvem som trenger litt ekstra oppfølging, sier Helleland.

Når hun innleder Høyres sentralstyremøte i søndag, tar hun også til orde for å endre helsesøster-tittelen.

- Forslaget til sykepleierforbundet om å endre det til helsesykepleier er veldig bra. Det vil gjøre det attraktivt for flere menn å velge yrke. Det er sårt tiltrengt flere menn i helsesøsterposisjoner. Det kan senke terskelen for at gutta tar kontakt når de sliter.

Haster

Regjeringen satt i fjor ned et utvalg som skal samle kunnskap om hvorfor guttene henger bak jentene i skolen, ledet av Camilla Stoltenberg.

- Det vil være et omfattende tiltak. Hvorfor vil dere ikke vente til utvalget har lagt fram sitt resultat?

- Stoltenberg-utvalget ser vi fram til med store forventninger. Vi har også nettopp satt ned et ekspertutvalg med ungdom som skal se på kjønnsroller, særlig knyttet til utdanning. Utvalget «Ung i dag» kan også gi mange svar, men det er en stund til det er klart. Jeg ser at det haster å ta fatt i dette og se om det er tiltak vi kan sette inn, sier Helleland.

Reagerer på begrepet

Professor emerita ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UIO, Harriet Bjerrum Nielsen er ikke negativ til at guttene får tilbudet, men reagerer på at ministeren kaller det «mannfolkpraten».

- Jeg tror en del gutter kan trenge en prat om livet og veien videre, men om det behøver å være med en mann stiller jeg spørsmål ved. Også kvinnelige lærer kan være oppmerksomme på gutters problemer. Og jeg ville ikke kalt det en mannfolkprat. Det signaliserer at det er noe statisk ved mannsrollen som det er viktig å overføre mellom generasjonene. Det blir å sende noen stereotype signaler som går mot hensikten, mener Bjerrum Nielsen.

Hun mener også at jentene kunne hatt godt av en slik samtale.

- Det hadde vært bra med en slik samtale for alle elever som sliter. Selv om det er færre enn guttene, er det også jenter som roter rundt og som kunne blitt fanget opp

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media