Mann skutt og drept av politiet

- Vil ta tid å konkludere

Etter å ha forskanset seg i åtte timer, ble en mann i 60-åra skutt og drept av politiet på Hadeland mandag kveld. Spesialenheten forteller at hendelsen vil ta tid å etterforske.

UNDERSØKELSER: Kripos gjør undersøkelser på tomta og hytta der politiet skjøt og drepte en mann mandag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UNDERSØKELSER: Kripos gjør undersøkelser på tomta og hytta der politiet skjøt og drepte en mann mandag. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Klokka 11.06 mandag aksjonerte politiet mot en bolig langs fylkesvei 55 på Jaren i Hadeland. Oppdraget begynte som en såkalt velferdssjekk, der politiet skulle bistå helse.

Etter åtte timers forhandlinger og det som skal ha vært flere trusler fra mannen, ble han skutt og drept av politiet i 19-tida mandag. Han skal da ha angrepet politiet med en motorsag. Mannen, som var i midten av 60-åra, ble erklært død på stedet kort tid etter.

Spesialenheten for politisaker etterforsker nå hendelsen.

Da Dagbladet var på åstedet tirsdag var krimteknikere i hvite dresser i full gang med å undersøke åstedet, med hovedfokus på inngangspartiet og vinduet til hytta. Det ble også holdt vakthold på stedet.

Under gårsdagen bar Kripos ut flere gjenstander fra åstedet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Under gårsdagen bar Kripos ut flere gjenstander fra åstedet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Obduksjon av avdøde

Onsdag forteller etterforskningsleder Helle Gulseth i Spesialenheten at de tirsdag ble ferdig med alle sine undersøkelser på åstedet.

- Nå jobber vi med generell etterforskning, vi tar avhør av de involverte og det vil foregå en obduksjon av avdøde, sier hun til Dagbladet.

Gulseth forteller videre at de i denne saken har fått bistand av Kripos til kriminaltekniske undersøkelser.

- Det vil være en periode framover hvor vi avhører dem som skal avhøres, samtidig som Kripos gjennomfører kriminaltekniske undersøkelser av beslag og skriver rapporter i saken.

Etterforskningslederen vil ikke gå inn på hvor mange avhør som vil bli tatt.

- Noen avhør kan generere nye avhør så omfanget er ikke avklart.

ÅSTEDET: Kripos som gjør undersøkelser på åstedet tirsdag.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅSTEDET: Kripos som gjør undersøkelser på åstedet tirsdag.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vil ta tid

Hun peker på at det også er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før Spesialenheten har fått kartlagt hele hendelsesforløpet og konkludert.

- Erfaringsmessig så tar det noen tid å konkludere, men det avhenger av flere ting. Det kommer for eksempel an på hvor mange avhør og undersøkelser vi vil gjennomføre og hvor lang tid det vil ta før vi får rapporter fra de vi får bistand fra, som igjen avhenger av hvilke oppgaver de har, sier hun.

Det er svært sjelden at politiet dreper en person i Norge. Denne augustkvelden på Hadeland skjedde det for femte gang siden 2002.

Brukte elektrosjokkvåpen

Gulseth forteller at å skyte noen er siste utvei.

SKUTT: Mann ble skutt av politiet - lensmann på Hadeland, Geir Ballangrud Hermansen, forteller om hendelsen. Reporter: Nina Sørlie Nilssen. Video: Malene Storrusten Vis mer

-    Hvilke maktmidler politiet benytter under et oppdrag vil være avhengig av den konkrete situasjonen man står i, forteller hun.

På spørsmål om hvilke andre maktmidler politiet brukte under oppdraget opplyser Gulseth at det også ble brukt elektrosjokkvåpen.

Videre sier hun at etterforskingen er i startfasen og at det er for tidlig å ha noen formening om politiets valg av maktmidler ved denne hendelsen.

Gulseth får støtte av stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen.

- Det skjer sjelden at politiet i det hele tatt bruker skytevåpenet. Det er noe politiet helst unngår, sa Teigen til Dagbladet tirsdag.

Siden januar i år, da elektrosjokkvåpenet ble tatt i bruk, har politiet avfyrt det minst 18 ganger i forbindelse med aksjoner, ifølge NTB.

Sju-åtte skudd

Det er så langt uklart hvor mange skudd politiet avfyrte mandag.

Vitner fortalte Dagbladet tirsdag at det hørtes ut som at det hadde blitt avfyrt flere skudd mandag kveld. En nabo betegnet det som «flere», mens en annen hørte «opp imot sju-åtte skudd».

Verken Spesialenheten eller politiet har villet kommentere hvor mange skudd som ble avfyrt de siste dagene.

Stabssjef Teigen, bekreftet derimot overfor Dagbladet tirsdag at det var rundt 15 personer involvert i aksjonen. I alt ble to av dem skadd.

En fikk et kutt fra macheten over høyre øye. Den andre ble truffet med etsende væske. Ifølge Teigen står det etter forholdene bra til med dem begge.

Dagbladet har onsdag vært i kontakt med Innlandet politidistrikt som ikke ønsker å kommentere hendelsen noe videre, og henviser til Spesialenheten.