Vil ta tyvtitterne

Det er ikke bare NRK som jakter på tyvtittere. En samlet norsk TV-bransje går nå til angrep mot piratkortbrukere og kabelsnikere. Sniktitter du på satelittkanaler med piratkort risikerer du opp til 5000 kroner i bot. For selgerne venter det inndragning og ubetinget fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOPPER PIRATENE: TV2-sjef Arne A. Jensen og resten av TV-bransjen går til felts mot piratkort og tyvtitting i kabelanlegg.

TV-bransjen kalkulerer den årlige verdien av ulovlig visning av TV-kanaler i kabelnett og bruk av piratkort i Norge til rundt 100 millioner kroner. I Norden er beløpet på en halv milliard. Nå går de samlet mot tyvtitterne under paraplyen STOP - Scandinavian TV Organisations against Piracy.

Tiltakene

- Økt omkoding. Det vil bli vanskeligere å bruke piratkort for parabolmottagere.

- Kamp mot omsetning av satelittkoder på Internett.

- Flere anmeldelser mot piratkort-selgere og kabelanlegg som viser kanaler ulovlig.

TV2-sjef Arne A. Jensen innrømmer at bransjen har et pedagogisk problem:

- I et land der spritsmugling og hjemmebrent er greit kan jeg skjønne at folk mener at TV-signaler som flyr gjennom luften skal være gratis.

Strengt lovverk

Men med et av Europas strengeste lovverk mot tyvtitting i ryggen går nå bransjen løs på sitt pedagogiske problem. Nylig ble en 41 år gammel sørlending dømt til åtte måneders fengsel og inndragning av 1,9 millioner kroner for salg av ulovlig TV-smartkort.

I en lignende sak på Vestlandet tok politiet fatt i selgerens kundeliste og ila hele 1 000 personer 5 000 kroner i bot hver. Flere nektet å betale, men bøtene ble opprettholdt i retten.

- Vil vil i første omgang konsentrere oss om bakmennene, men nytter ikke det vil vi også gå etter brukerne, sa TV2-Jensen, og hevet den moralske pekefingeren:

- Når far bruker piratkort hjemme, er det jevngodt med å lære ungene å snike på trikken og stjele med seg VG på vei hjem fra skolen.