MÅ VINKE FARVEL? Kongefamiliens siste 17. mai på slottbalkongen blir i 2014 om SV får det som de vil. I morgen behandles grunnlovsforslaget deres i Stortinget. Foto: Sara Johannessen / Scanpix .
MÅ VINKE FARVEL? Kongefamiliens siste 17. mai på slottbalkongen blir i 2014 om SV får det som de vil. I morgen behandles grunnlovsforslaget deres i Stortinget. Foto: Sara Johannessen / Scanpix .Vis mer

Vil takke av kongen

Kong Harald V bør bli Harald i 2014, mener SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I 2014 skal vi feire at Grunnloven er 200 år, og i forbindelse med jubileet takker kong Harald for seg og sin familie, håper stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV).

I morgen behandler Stortinget SVs tradisjonelle forslag til grunnlovsendring om å fjerne monarkiet og gjøre Norge til republikk. Hallgeir Langeland ønsker en debatt om demokrati og arv, og han mener at monarkiet har utspilt sin rolle. Han får nok ikke flertall i Stortinget.

- I 2014 feirer den norske grunnloven 200 år, og det er en passende dag for å avvikle monarkiet. Grunnloven bør vel fornyes på noen steder i forbindelse med jubileet, og fra monarki til republikk bør vel være en av fornyelsene, sier Hallgeir Langeland til Dagbladet.

Bør få slippe

SV-representanten fra Rogaland mener også at Norge ikke kan tvinge kronprins Haakon eller prinsesse Ingrid Alexandra inn i rollene som konge og dronning. Tida har gått fra styringsformer som tar jobben fra far til sønn til datter.

- Det må egentlig være grusomt å være født til slaveri, og jeg mener jo konge- og dronningrollen er akkurat det. De har ingen valgmulighet. Jeg ønsker egentlig en debatt om det å arve en stilling. Jeg mener jo at demokrati handler om å velge sine ledere, sier Langeland.

Hallgeir Stangeland mener at det er en menneskerett og kunne velge sin egen yrkeskarriere, noe han mener er umulig for de som er første mannlige etterfølger av kong Harald og første etterkommer av kronprins Haakon.

Stemmes ned

Hallgeir Langeland blir nok nedstemt i Stortinget, og Høyre regner han med vil stemme kollektivt nei til endring av dagens styreform.

- Høyre bør i så fall innføre arvefølge i eget parti, hvilket betyr at alle framtidige ledere i Høyre må være etterkommere av Erna Solberg, sier Langeland.

- Hvis det er det eneske argumentet Langeland har for å avskaffe monarkiet, skjønner jeg at dette ikke er en sak SVs ledelse går i front med, svarer Høyres Per-Kristian Foss til Dagbladet.

Han mener monarkiet i Norge fungerer svært godt.

- Man behøver ikke å reparere noe som fungerer. SV i regjering har nok av ting å ta fatt på som ikke fungerer om ikke de også skal reparere noe som fungerer, sier Foss.