Vil takke av kongen

Kong Harald V bør bli Harald i 2014, mener SV.

MÅ VINKE FARVEL? Kongefamiliens siste 17. mai på slottbalkongen blir i 2014 om SV får det som de vil. I morgen behandles grunnlovsforslaget deres i Stortinget. Foto: Sara Johannessen / Scanpix .
MÅ VINKE FARVEL? Kongefamiliens siste 17. mai på slottbalkongen blir i 2014 om SV får det som de vil. I morgen behandles grunnlovsforslaget deres i Stortinget. Foto: Sara Johannessen / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I 2014 skal vi feire at Grunnloven er 200 år, og i forbindelse med jubileet takker kong Harald for seg og sin familie, håper stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV).

I morgen behandler Stortinget SVs tradisjonelle forslag til grunnlovsendring om å fjerne monarkiet og gjøre Norge til republikk. Hallgeir Langeland ønsker en debatt om demokrati og arv, og han mener at monarkiet har utspilt sin rolle. Han får nok ikke flertall i Stortinget.

- I 2014 feirer den norske grunnloven 200 år, og det er en passende dag for å avvikle monarkiet. Grunnloven bør vel fornyes på noen steder i forbindelse med jubileet, og fra monarki til republikk bør vel være en av fornyelsene, sier Hallgeir Langeland til Dagbladet.

Bør få slippe

SV-representanten fra Rogaland mener også at Norge ikke kan tvinge kronprins Haakon eller prinsesse Ingrid Alexandra inn i rollene som konge og dronning. Tida har gått fra styringsformer som tar jobben fra far til sønn til datter.

- Det må egentlig være grusomt å være født til slaveri, og jeg mener jo konge- og dronningrollen er akkurat det. De har ingen valgmulighet. Jeg ønsker egentlig en debatt om det å arve en stilling. Jeg mener jo at demokrati handler om å velge sine ledere, sier Langeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer