Joe Biden

Vil takke ja til Trump

Joe Bidens regjering begynner å ta form og hylles for å være grå og kjedelig. Samtidig varsler den påtroppende presidenten at han vil takke ja til et møte med nåværende president, Donald Trump.

SJEF: Joe Biden har begynt å plukke ut hvem som skal sitte i regjeringen hans. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB
SJEF: Joe Biden har begynt å plukke ut hvem som skal sitte i regjeringen hans. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): President Joe Biden og visepresident Kamala Harris inntar Det hvite hus 20. januar. Trump nekter fortsatt å erkjenne nederlaget. Han hevder Biden vant som følge av omfattende valgfusk, selv om han ikke har lagt fram noen form for dokumentasjon.

Samtidig har Trump omsider gått med på den formelle overgangsprosessen. Snart skal Biden blant annet begynne å motta den daglige etterretningsbriefingen, som presidenten også mottar. Bidens folk skal også få orienteringer fra Trumps corona-team om pandemien og planene for å distribuere de kommende vaksinene.

- Ingen misbilligelse

- Så jeg tror ikke vi kommer til å komme så langt på etterskudd som vi kanskje trodde før. Det er mange umiddelbare diskusjoner, og jeg må si at kontakten så langt har vært oppriktig. Det har ikke vært noen misbilligelse så langt, og jeg forventer ikke at det kommer til å være det, sier Biden selv i et intervju med NBC News tirsdag kveld.

Ordkrigen mellom Biden og Trump mangler trolig sidestykke i moderne amerikansk historie. Biden har ikke holdt tilbake på sine påstander om at Trump blant annet er en rasist og løgner. Trump på sin side har beskrevet Biden som en marionett for ekstreme krefter på den amerikanske venstresiden og hevdet at den tidligere visepresidenten har sviktende kognitive evner.

Til tross for alle de harde ord mellom Biden og Trump, gjør også Biden det klart at han ville takke ja til et møte med Trump.

- Selvsagt ville jeg det, dersom han spurte, sier Biden under et kort møte med pressen tirsdag.

Åpner for Trump-tilhengere

Biden avviser samtidig at folk kan forvente at hans presidentperiode blir en fortsettelse av Obamas presidentskap.

- Vi står overfor en fullstendig annerledes verden enn det vi sto overfor i Obama-Biden-administrasjonen, sier Biden til NBC News.

Samtidig gjorde han det klart at han vil at administrasjonen hans skal representere hele det demokratiske partiet og hele befolkningen i USA. Biden sier at han til og med vurderer å utnevne republikanere, som stemte på Trump.

- Jeg vil at dette landet skal være forent, sier Biden.

Erfarne navn

Selv om Trump så langt har nektet å erkjenne nederlaget, har Biden holdt på for fullt med å planlegge overtakelsen. Tirsdag ble en rekke navn i administrasjonen presentert.

De som er klare til nå, bærer preg av å ha tråkka rundt i gangene i Washington lenge. Det var ikke uventet.

Alle regjeringsmedlemmer, utenom stabssjef og visepresident, må godkjennes av senatet.

Det gjenstår fortsatt å se hvorvidt det blir demokratisk eller republikansk flertall i senatet.

USA-forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) omtaler de utvalgte stort sett som sikre valg.

- Og sikre valg er av og til grå og kjedelige, men du verden som både vi og USA trenger stabilitet og forutsigbarhet, særlig i utenrikspolitikken, sier Romarheim.

- Voksne hjemme

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Han sier videre at dette er konturene av en veldig gjenkjennelig tradisjonell, amerikansk regjering. Han mener valgene så langt representerer rutine, kompetanse og representativitet.

- Bidens foreløpige kandidater ville ikke vagt oppsikt til vanlig. Hvis vi ikke hadde hatt fire år med Trump, ville man nok tenkt «tja, disse skal få en sjanse», men nå får de en slags frelser-aktig undertone, sier Romarheim.

Han har tidvis lurt på om det «var noen voksne hjemme» i den amerikanske utenrikspolitikken.

VIL JOBBE: Joe Biden har startet overgangen til å ta over som president, men han mangler informasjon Donald Trump. Video: AP Vis mer

- Nå blir det noen voksne hjemme igjen, men det er klart det blir et kompetansehull. Selv om det trolig vil komme noen tilbake, så er det nok mange flinke diplomater som har funnet seg noe annet å gjøre, sier Romarheim.

Stabssjef

Den Biden har valgt til å være stabssjef er Ronald Klain.

STABSSJEF: Ron Klain var sjef for håndteringen av ebolautbruddet da Biden var visepresident. Nå bli Klain stabssjef. Her fra 2014. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB
STABSSJEF: Ron Klain var sjef for håndteringen av ebolautbruddet da Biden var visepresident. Nå bli Klain stabssjef. Her fra 2014. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Vis mer

Som stabssjef er man en av presidentens nærmeste rådgivere og støttespillere.

Klain ble i sin tid utnevnt av president Obama til å lede kampen mot ebola. Han var også visepresident Al Gores stabssjef fra 1995 til 1999.

Han hadde også en sentral rolle i valgkampapparatet som jobbet for å få Biden valgt i år. Klain må som nevnt ikke godkjennes av senatet.

Utenriksminister

Antony Blinken er utpekt som ny amerikanske utenriksminister.

BLINKEN: Antony Blinken er en klassisk utenrikpolitiker, sier Anders Romarheim, Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
BLINKEN: Antony Blinken er en klassisk utenrikpolitiker, sier Anders Romarheim, Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer

Han var viseutenriksminister fra 2015 til 2017, og før det var han nestkommanderende nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Han har også fungert som utenrikspolitisk rådgiver for Biden i valgkampen.

- Han er noe så enkelt som en konvensjonell utenrikspolitiker, sier Romarheim.

Finansminister

Janet Yellen blir Bidens finansminister.

HISTORISK: Janet Yellen blir USAs første kvinnelige finansminister. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
HISTORISK: Janet Yellen blir USAs første kvinnelige finansminister. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer

Hun var USAs første kvinnelige sentralbanksjef, og fungerte i stillingen under både Obama og Clinton. Hun er også professor som har undervist i økonomi ved blant annet Berkeley, Harvard og London School of Economics.

Hvis hun blir godkjent i senatet blir hun første kvinnelige finansminister i landet.

Hun vil også bli første kvinne, og en av veldig få, til å ha hatt alle de tre viktigste økonomiske jobbene i landet; sentralbaksjef, finansminister og leder av Det hvite hus' råd for økonomiske rådgivere.

Direktør for innenriks sikkerhet

Alejandro Mayorkas er utpekt som direktør for «Homeland Security», altså departementet for innenriks sikkerhet.

SIKKERHET: Alejandro Mayorkas blir første latinamerikaner som er sjef for Homeland Security. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
SIKKERHET: Alejandro Mayorkas blir første latinamerikaner som er sjef for Homeland Security. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer

Mayorkas er advokat, og har tidligere ledet departementet for statsborgerskap og innvandring i USA, og var nestkommanderende i Homeland Security i Obamas andre periode.

Han kan, ifølge Washington Post, bli omdiskutert, ettersom han tidligere er blitt beskyldt av generalinspektøren i Homeland Security for å bruke stillingen sin til å hjelpe selskaper med å skaffe oppholdstillatelse til arbeidere. Mayorkas har nektet for at han gjorde noe galt.

Hvis han blir godkjent blir han første latinamerikaner i stillingen.

Etterretningsdirektør

Avril Haines skal bli øverste sjef for den amerikanske etterretningen.

ETTERETNINGSJEF: Avril Haines blir første kvinne til å bli sjef for etteretningsmiljøet. Foto: Stefani Reynolds / CNP / NTB
ETTERETNINGSJEF: Avril Haines blir første kvinne til å bli sjef for etteretningsmiljøet. Foto: Stefani Reynolds / CNP / NTB Vis mer

Hun har tidligere vært visedirektør i CIA og har i likhet med Blinken også vært nummer to i rekka som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Hvis hun blir godkjent av senatet, blir hun første kvinne til å lede det amerikanske etterretningsmiljøet.

Sikkerhetsrådgiver

Jake Sullivan er utpekt som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

SIKKERHETSRÅDGIVER: Jake Sullivan blir nasjonal sikkerhetsrådgiver. Foto: Ron Sachs / CNP / NTB
SIKKERHETSRÅDGIVER: Jake Sullivan blir nasjonal sikkerhetsrådgiver. Foto: Ron Sachs / CNP / NTB Vis mer

Sullivan har tidligere vært visestabssjef i utenriksdepartementet og politisk rådgiver for valgkampanjen til Hillary Clinton i 2016.

Sullivan deltok også i forhandlingene rundt atomavtalen med Iran.

FN-ambassadør

I løpet av sin presidentperiode fjernet Donald Trump FN-ambassadøren fra regjeringen.

DIPLOMAT: Linda Thomas-Greenfield blir FN-ambassadør. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB
DIPLOMAT: Linda Thomas-Greenfield blir FN-ambassadør. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB Vis mer

Biden har på sin side lovt å ta posisjonen inn igjen, og har derfor sagt at han ønsker at Linda Thomas-Greenfield skal ta jobben.

Hun har blant annet tidligere vært toppdiplomat i Afrika, og hun har siden 2017 jobbet med som rådgiver sammen med tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Klimautsending

I løpet av valgkampen har Biden blant annet lovt at USA skal tilslutte seg Parisavtalen igjen.

KJENT FJES: John Kerry blir spesialrådgiver for klima. Foto: Bertrand Guay / AFP / NTB
KJENT FJES: John Kerry blir spesialrådgiver for klima. Foto: Bertrand Guay / AFP / NTB Vis mer

Derfor har han utpekt John Kerry som spesialutsending for klima. Dette er en stilling Biden utpeker utenfor regjeringen, og som derfor ikke trenger godkjenning av senatet.

Kerry var utenriksminister i Obamas andre regjering, og var da blant annet med å framforhandle nettopp Parisavtalen.

Parisavtalen er en klimaavtale som går ut på at land forplikter seg til å kutte i utslippene sine.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer