NEW YORK/OSLO (Dagbladet): President Joe Biden og visepresident Kamala Harris inntar Det hvite hus 20. januar. Trump nekter fortsatt å erkjenne nederlaget. Han hevder Biden vant som følge av omfattende valgfusk, selv om han ikke har lagt fram noen form for dokumentasjon.
Samtidig har Trump omsider gått med på den formelle overgangsprosessen. Snart skal Biden blant annet begynne å motta den daglige etterretningsbriefingen, som presidenten også mottar. Bidens folk skal også få orienteringer fra Trumps corona-team om pandemien og planene for å distribuere de kommende vaksinene.

- Ny spiker i kista
- Ingen misbilligelse
- Så jeg tror ikke vi kommer til å komme så langt på etterskudd som vi kanskje trodde før. Det er mange umiddelbare diskusjoner, og jeg må si at kontakten så langt har vært oppriktig. Det har ikke vært noen misbilligelse så langt, og jeg forventer ikke at det kommer til å være det, sier Biden selv i et intervju med NBC News tirsdag kveld.
Ordkrigen mellom Biden og Trump mangler trolig sidestykke i moderne amerikansk historie. Biden har ikke holdt tilbake på sine påstander om at Trump blant annet er en rasist og løgner. Trump på sin side har beskrevet Biden som en marionett for ekstreme krefter på den amerikanske venstresiden og hevdet at den tidligere visepresidenten har sviktende kognitive evner.
Til tross for alle de harde ord mellom Biden og Trump, gjør også Biden det klart at han ville takke ja til et møte med Trump.
- Selvsagt ville jeg det, dersom han spurte, sier Biden under et kort møte med pressen tirsdag.
Åpner for Trump-tilhengere
Biden avviser samtidig at folk kan forvente at hans presidentperiode blir en fortsettelse av Obamas presidentskap.
- Vi står overfor en fullstendig annerledes verden enn det vi sto overfor i Obama-Biden-administrasjonen, sier Biden til NBC News.
Samtidig gjorde han det klart at han vil at administrasjonen hans skal representere hele det demokratiske partiet og hele befolkningen i USA. Biden sier at han til og med vurderer å utnevne republikanere, som stemte på Trump.
- Jeg vil at dette landet skal være forent, sier Biden.
Erfarne navn
Selv om Trump så langt har nektet å erkjenne nederlaget, har Biden holdt på for fullt med å planlegge overtakelsen. Tirsdag ble en rekke navn i administrasjonen presentert.
De som er klare til nå, bærer preg av å ha tråkka rundt i gangene i Washington lenge. Det var ikke uventet.

Trumps revolusjon stanser nå
Alle regjeringsmedlemmer, utenom stabssjef og visepresident, må godkjennes av senatet.
Det gjenstår fortsatt å se hvorvidt det blir demokratisk eller republikansk flertall i senatet.

- Frykter teamet består av idioter
USA-forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) omtaler de utvalgte stort sett som sikre valg.
- Og sikre valg er av og til grå og kjedelige, men du verden som både vi og USA trenger stabilitet og forutsigbarhet, særlig i utenrikspolitikken, sier Romarheim.
- Voksne hjemme
Han sier videre at dette er konturene av en veldig gjenkjennelig tradisjonell, amerikansk regjering. Han mener valgene så langt representerer rutine, kompetanse og representativitet.
- Bidens foreløpige kandidater ville ikke vagt oppsikt til vanlig. Hvis vi ikke hadde hatt fire år med Trump, ville man nok tenkt «tja, disse skal få en sjanse», men nå får de en slags frelser-aktig undertone, sier Romarheim.
Han har tidvis lurt på om det «var noen voksne hjemme» i den amerikanske utenrikspolitikken.
- Nå blir det noen voksne hjemme igjen, men det er klart det blir et kompetansehull. Selv om det trolig vil komme noen tilbake, så er det nok mange flinke diplomater som har funnet seg noe annet å gjøre, sier Romarheim.
Stabssjef
Den Biden har valgt til å være stabssjef er Ronald Klain.

Som stabssjef er man en av presidentens nærmeste rådgivere og støttespillere.
Klain ble i sin tid utnevnt av president Obama til å lede kampen mot ebola. Han var også visepresident Al Gores stabssjef fra 1995 til 1999.

Åpner for Biden
Han hadde også en sentral rolle i valgkampapparatet som jobbet for å få Biden valgt i år. Klain må som nevnt ikke godkjennes av senatet.
Utenriksminister
Antony Blinken er utpekt som ny amerikanske utenriksminister.

Han var viseutenriksminister fra 2015 til 2017, og før det var han nestkommanderende nasjonal sikkerhetsrådgiver.
Han har også fungert som utenrikspolitisk rådgiver for Biden i valgkampen.
- Han er noe så enkelt som en konvensjonell utenrikspolitiker, sier Romarheim.
Finansminister
Janet Yellen blir Bidens finansminister.

Hun var USAs første kvinnelige sentralbanksjef, og fungerte i stillingen under både Obama og Clinton. Hun er også professor som har undervist i økonomi ved blant annet Berkeley, Harvard og London School of Economics.
Hvis hun blir godkjent i senatet blir hun første kvinnelige finansminister i landet.

Dette er Bidens regjering: - Det er ingen tid å miste
Hun vil også bli første kvinne, og en av veldig få, til å ha hatt alle de tre viktigste økonomiske jobbene i landet; sentralbaksjef, finansminister og leder av Det hvite hus' råd for økonomiske rådgivere.
Direktør for innenriks sikkerhet
Alejandro Mayorkas er utpekt som direktør for «Homeland Security», altså departementet for innenriks sikkerhet.

Mayorkas er advokat, og har tidligere ledet departementet for statsborgerskap og innvandring i USA, og var nestkommanderende i Homeland Security i Obamas andre periode.
Han kan, ifølge Washington Post, bli omdiskutert, ettersom han tidligere er blitt beskyldt av generalinspektøren i Homeland Security for å bruke stillingen sin til å hjelpe selskaper med å skaffe oppholdstillatelse til arbeidere. Mayorkas har nektet for at han gjorde noe galt.

Internt bråk i Trumps «elitestyrke»
Hvis han blir godkjent blir han første latinamerikaner i stillingen.
Etterretningsdirektør
Avril Haines skal bli øverste sjef for den amerikanske etterretningen.

Hun har tidligere vært visedirektør i CIA og har i likhet med Blinken også vært nummer to i rekka som nasjonal sikkerhetsrådgiver.
Hvis hun blir godkjent av senatet, blir hun første kvinne til å lede det amerikanske etterretningsmiljøet.
Sikkerhetsrådgiver
Jake Sullivan er utpekt som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Sullivan har tidligere vært visestabssjef i utenriksdepartementet og politisk rådgiver for valgkampanjen til Hillary Clinton i 2016.
Sullivan deltok også i forhandlingene rundt atomavtalen med Iran.
FN-ambassadør
I løpet av sin presidentperiode fjernet Donald Trump FN-ambassadøren fra regjeringen.

Biden har på sin side lovt å ta posisjonen inn igjen, og har derfor sagt at han ønsker at Linda Thomas-Greenfield skal ta jobben.
Hun har blant annet tidligere vært toppdiplomat i Afrika, og hun har siden 2017 jobbet med som rådgiver sammen med tidligere utenriksminister Madeleine Albright.
Klimautsending
I løpet av valgkampen har Biden blant annet lovt at USA skal tilslutte seg Parisavtalen igjen.

Derfor har han utpekt John Kerry som spesialutsending for klima. Dette er en stilling Biden utpeker utenfor regjeringen, og som derfor ikke trenger godkjenning av senatet.
Kerry var utenriksminister i Obamas andre regjering, og var da blant annet med å framforhandle nettopp Parisavtalen.
Parisavtalen er en klimaavtale som går ut på at land forplikter seg til å kutte i utslippene sine.