TAKKET NORGE: . USAs utenriksminister John Kerry talte under Oslo Forum på Losby gods i formiddag.Her takket han Norge for langvarig innsats for fred. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TAKKET NORGE: . USAs utenriksminister John Kerry talte under Oslo Forum på Losby gods i formiddag.Her takket han Norge for langvarig innsats for fred. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Vil takke Norge for innsatsen for å hjelpe verden

USAs utenriksminister på Norgesbesøk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en lang kortesje av svarte biler, stort sikkerhetsoppbud og forsvarets helikoptre hengende over området kom USAs utenriksminister John Kerry på et todagers Norges-besøk i formiddag.

I talen til fredskonferansen som pågår på Losby gods utenfor Oslo, takket han Norge for sitt langvarige engasjement for fred og fredsprosesser.

- Det er fantastisk å være i Norge på dette idylliske stedet. Jeg vil takke Norge for det utrolig langvarige og vedvarende engasjementet for fredsprosesser.

- President Obama og jeg vil uttrykke stor takknemlighet for det Norge gjør for resten av verden, sa Kerry.

Faren jobbet i Oslo

Han fortalte også om tiden han tilbrakte i Oslo da han var 14 år gammel.

- Da jeg var fjorten år jobbet faren min på ambassaden her. Jeg gledet meg over å gå på Ski i Holmenkollen og gå tur i Frognerparken.

Kerry benyttet også anledningen til å takke for alle støtteerklæringene som har strømmet inn de siste dagene i forbindelse med massakren i Orlando natt til søndag.

- Dette er ikke en kamp mellom sivilisasjoner, men mellom sivilisasjon og barbari og rå politisk utnyttelse. Denne typer hendelser skjer nå med en urovekkende hyppighet. Dette kan ikke bli en ny normal, og det må stoppe, sa Kerry om masseskytingen.

Fred er nærvær

Korrupsjon, grenseløs terror, og klimakrisen var av de utfordringene mot verdensfreden som Kerry trakk fram.

HØY BEREDSKAP:  Det er økt beredskap og væpnet politi i Oslos gater under Kerry-besøket.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HØY BEREDSKAP: Det er økt beredskap og væpnet politi i Oslos gater under Kerry-besøket.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hvis flyktningkrisen er stor nå, tenk hva som skjer når elver tørker inn og matforsyningen krymper inn, sa utenriksminsteren.

-Fred er nærvær, ikke fravær. Fred handler om utdanning og menneskerettigheter. Av det følger at fred ikke kommer av seg selv når krigen er over. Det handler ikke bare om å få slut på en konflikt, men å bygge samfunn og sette dem i stand til å fungere.

Global strategi

Kerrys hovedbudskap var at terror og ekstremisme må bekjempes gjennom en global strategi for hindre at stater og samfunn bryter sammen, investere i utdanning og muligheter for alle. Han minnet om at i flere land i verden er halvparten av befolkningen under 15 år.

- De trenger å gå på skole i morgen, ikke om ti år, sa han.

- Mennesker drives til ekstremisme av ulike grunner. Noen er sekteriske. Noen blir radikalisert av religion og politikk. Mange er rett og slett undertrykte. Daesh gir dem en slags mening i tilværelsen. Men hvis vi ikke har en global strategi for å angripe røttene og årsakene til ekstremismen, vil vi hele tiden være på defensiven. Nye terrornettverk vil dukke opp, sa Kerry.

Tett program

Utenriksministeren har et tett program under besøket. 12-tiden møter han statsminister Erna Solberg til arbeidslunsj. Blant temaene er borgerkrigen i Syria, kampen mot ekstremistgruppen IS, sikkerhet i nordområdene og forsvarssamarbeid mellom USA og Norge. I 14-tiden signerer han en felleserklæring om klima og regnskog med klimaminister Vidar Helgesen. Han har også audiens hos kong Harald p åslottet. I morgen går turen til Svalbard.

MØTT AV BRENDE:  Utenriksminister Børge Brende tok i mot USAs utenriksminister John Kerry på Losby Gods i Lørenskog. Foto: Øistein Norum Monsen 
MØTT AV BRENDE: Utenriksminister Børge Brende tok i mot USAs utenriksminister John Kerry på Losby Gods i Lørenskog. Foto: Øistein Norum Monsen  Vis mer