Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tape hundrevis av millioner dollar dersom diskriminerende toalettlov ikke blir spylt ned

Justisdepartementet mener loven, som fikk internasjonale musikkstjerner til å avlyse konserter i delstaten, bryter med amerikanske borgerrettigheter.

PROTESTER: Reaksjonene har vært sterke mot toalettloven i Nord-Carolina. Foto: REUTERS/Jonathan Drake
PROTESTER: Reaksjonene har vært sterke mot toalettloven i Nord-Carolina. Foto: REUTERS/Jonathan Drake Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den kontroversielle loven, som har fått tilnavnet «toalettloven», er blitt møtt med massive protester siden guvernør Pat McCrory signerte den i mars. Demonstrantene mener den diskriminerer transpersoner.

Loven pålegger nemlig alle å benytte offentlige toaletter og garderober som korresponderer med deres biologiske kjønn, ikke kjønnet vedkommende identifiserer seg med. Loven forbyr også lokale myndigheter å vedta ikke-diskriminerings-regler.

President Barack Obama sa i april at loven i Nord-Carolina og en liknende lov i Mississippi er gale og bør endres. I dag kom brevet fra det føderale amerikanske justisdepartementet til McCrory.

- Diskriminerende Departementet legger ingenting imellom og sier at loven er diskriminerende. De mener loven bryter med borgerrettighetsloven som forbyr diskriminering i utdanning og i yrkeslivet basert på kjønn, melder en rekke amerikanske medier, deriblant CNN.

I brevet har guvernøren fått frist til 9. mai med å avgjøre hva han vil gjøre for å rette opp disse bruddene, melder CBS.

UNDER PRESS: Innen 9. mai må guvernør i Nord-Carollina, Pat McCrory, rette opp det justisdepartementet mener er diskriminerende lovverk. Foto: AP Photo/Gerry Broome
UNDER PRESS: Innen 9. mai må guvernør i Nord-Carollina, Pat McCrory, rette opp det justisdepartementet mener er diskriminerende lovverk. Foto: AP Photo/Gerry Broome Vis mer

Dersom delstaten ikke foretar seg noe, risikerer de å bli saksøkt av justisdepartementet og tape hundrevis av millioner av dollar i føderale utdanningsoverføringer.

Rockeprotester Borgerrettighetsgrupper har naturlig nok reagert svært sterkt mot loven. Med seg har de også fått en rekke internasjonale artister som har avlyst planlagte arrangementer i delstaten. Blant dem er Bruce Springsteen, Ringo Starr, Mumford and Son, Pearl Jam, Blue Man Group og Cirque du Soleil.

- Noen ting er viktigere enn et rockeshow. Denne kampen mot fordommer - som foregår mens jeg skriver dette - er én av dem, skrev Springsteen, ifølge Washington Post.

- Loven som nylig ble vedtatt er et forkastelig stykke lovarbeid som oppfordrer til diskriminering av en hel gruppe med amerikanske borgere, skrev Pearl Jam på sin Facebook-side.

Også i næringslivet har flere svære aktører, som er opptatt av å tilby sine ansatte et miljø uten diskriminering, protestert. Deutche Bank og PayPal har blant annet stanset planene om å skape 650 nye arbeidsplasser i delstaten.

En liknende lov i Mississippi er blitt møtt med liknende reaksjoner.

PROTESTERER: Bruce Sprinsteen avlyste konsert i Nord-Carolina. Foto:  AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
PROTESTERER: Bruce Sprinsteen avlyste konsert i Nord-Carolina. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!