PROTESTER: Reaksjonene har vært sterke mot toalettloven i Nord-Carolina. Foto: REUTERS/Jonathan Drake
PROTESTER: Reaksjonene har vært sterke mot toalettloven i Nord-Carolina. Foto: REUTERS/Jonathan DrakeVis mer

Vil tape hundrevis av millioner dollar dersom diskriminerende toalettlov ikke blir spylt ned

Justisdepartementet mener loven, som fikk internasjonale musikkstjerner til å avlyse konserter i delstaten, bryter med amerikanske borgerrettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den kontroversielle loven, som har fått tilnavnet «toalettloven», er blitt møtt med massive protester siden guvernør Pat McCrory signerte den i mars. Demonstrantene mener den diskriminerer transpersoner.

Loven pålegger nemlig alle å benytte offentlige toaletter og garderober som korresponderer med deres biologiske kjønn, ikke kjønnet vedkommende identifiserer seg med. Loven forbyr også lokale myndigheter å vedta ikke-diskriminerings-regler.

President Barack Obama sa i april at loven i Nord-Carolina og en liknende lov i Mississippi er gale og bør endres. I dag kom brevet fra det føderale amerikanske justisdepartementet til McCrory.

- Diskriminerende Departementet legger ingenting imellom og sier at loven er diskriminerende. De mener loven bryter med borgerrettighetsloven som forbyr diskriminering i utdanning og i yrkeslivet basert på kjønn, melder en rekke amerikanske medier, deriblant CNN.

I brevet har guvernøren fått frist til 9. mai med å avgjøre hva han vil gjøre for å rette opp disse bruddene, melder CBS.

UNDER PRESS: Innen 9. mai må guvernør i Nord-Carollina, Pat McCrory, rette opp det justisdepartementet mener er diskriminerende lovverk. Foto: AP Photo/Gerry Broome
UNDER PRESS: Innen 9. mai må guvernør i Nord-Carollina, Pat McCrory, rette opp det justisdepartementet mener er diskriminerende lovverk. Foto: AP Photo/Gerry Broome Vis mer

Dersom delstaten ikke foretar seg noe, risikerer de å bli saksøkt av justisdepartementet og tape hundrevis av millioner av dollar i føderale utdanningsoverføringer.

Rockeprotester Borgerrettighetsgrupper har naturlig nok reagert svært sterkt mot loven. Med seg har de også fått en rekke internasjonale artister som har avlyst planlagte arrangementer i delstaten. Blant dem er Bruce Springsteen, Ringo Starr, Mumford and Son, Pearl Jam, Blue Man Group og Cirque du Soleil.

- Noen ting er viktigere enn et rockeshow. Denne kampen mot fordommer - som foregår mens jeg skriver dette - er én av dem, skrev Springsteen, ifølge Washington Post.

- Loven som nylig ble vedtatt er et forkastelig stykke lovarbeid som oppfordrer til diskriminering av en hel gruppe med amerikanske borgere, skrev Pearl Jam på sin Facebook-side.

Også i næringslivet har flere svære aktører, som er opptatt av å tilby sine ansatte et miljø uten diskriminering, protestert. Deutche Bank og PayPal har blant annet stanset planene om å skape 650 nye arbeidsplasser i delstaten.

En liknende lov i Mississippi er blitt møtt med liknende reaksjoner.

PROTESTERER: Bruce Sprinsteen avlyste konsert i Nord-Carolina. Foto:  AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
PROTESTERER: Bruce Sprinsteen avlyste konsert i Nord-Carolina. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer