Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil teste urtemedisin på narkomane i Norge

FNs utviklingsprogram (UNDP) vil at en vietnamesisk urtemedisin for heroinavvenning skal testes ut på narkomane i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er også planer om testing av urtemiddelet Heantos i Tyskland, USA og Sveits. Etter medieoppslag om «vidunderkuren» i USA har et titall narkomane reist til Vietnam på egen hånd i håp om å få hjelp av Heantos.

Heantos er utviklet av en vietnamesisk urtemedisiner og inneholder 13 forskjellige urter, blant annet lakris, kanel, vietnamesisk ingefærrot og bark fra akasietrær.

Sosiologen Lutz Baehr er prosjektleder i UNDP. Han tror naturproduktet kan bli et gjennombrudd i den globale kampen mot narkotikamisbruk.

Gjennombrudd

Rundt 4 000 narkomane i Vietnam, hovedsaklig opium- og herionmisbrukere, er behandlet med Heantos. Resultatene er svært gode, hevder Baehr, selv om det ikke er gjort noen oppf ølgingsstudier av hvordan det har gått med dem.

Det arbeides med få i gang en undersøkelse av 450 narkomane vietnamesere som skal følges over to-tre år slik at forskerne får mer kunnskap om langtidsvirkningene av Heantos.

- Hvis vi får muligheten til å teste Heantos i Norge, må vietnamesiske fagfolk komme hit for å lære opp de som skal være med i prosjektet, sier Baehr.

Sikkerheten ved bruk av middelet er ikke testet ut etter internasjonale vitenskapelige standarder, men UNDP ønsker likevel at det settes i gang en klinisk studie i Norge. Baehr har hatt tre møter med lederen av Metadonsenteret i Oslo, overlege Helge Waal, for å diskutere et eventuelt forsøk på norske narkomane.

- Jeg har prinsipielt ikke noe mot å være behjelpelig med å sette i gang en studie, sier Waal til NTB.

Han tror imidlertid at det vil bli vanskelig å få godkjenning, ettersom medikamentets sammensetning er ukjent.

Beroligende

Waal vil ta kontakt med Statens legemiddelkontroll (SLK) og Sosial- og helsedepartementet for å undersøke om det kan være aktuelt å sette i gang et forsøk. Han synes det virker som om Heantos har god effekt på avvenningsplager, og sier at det sannsynligvis skyldes at middelet inneholder beroligende stoffer.

- Hvis vi skal ta i bruk en urtemedisin, må vi også være sikre på at vi ikke importerer ulike bakterier og sopp, påpeker han.

Avdelingsdirektør Ketil Bentzen i Sosial- og helsedepartementet ønsker ikke å kommentere saken før SLK har behandlet den.

- Men generelt kan jeg si at mitt inntrykk er at vi klarer dette med avrusing bra her i Norge. Problemet er det som skal skje etter avrusingen, nemlig omleggingen til en rusfri livsstil, påpeker Bentzen.

Åpenhet

Norge er ett av de landene som har gitt mest penger til UNDPs Heantos-prosjekt. Det er brukt rundt 7 millioner kroner på utviklingen av medikamentet, og så mye som halvparten av pengene kommer fra Norge gjennom NORAD.

- Norge spiller en viktig rolle i dette fordi det er åpenhet her mot alternativ medisin. Kanskje skyldes denne åpenheten at det ikke finnes noen stor farmasøytisk industri i Norge. Alternativ medisin provoserer legemiddelindustrien, sier Baehr.

Han har også hatt et møte med Gro Harlem Brundtland i et forsøk på å involvere Verdens helseorganisasjon (WHO) i Heantos-prosjektet, men WHO har foreløpig ikke bestemt seg.

(NTB-Anne Kathrine Aambø)