(Dagbladet): Japanske ingeniører og redningsmannskaper jobber fortsatt desperat for å tette jordskjelvsprekken som leder radioaktivt kjølevann fra Fukushima-kraftverket rett ut i Stillehavet.
Det var først lørdag at en sprekk i betongen rundt kjølebassenget til reaktor 2, opptil 20 centimeter bred, ble lokalisert som hovedkilden til lekkasje.
De første forsøkene på å tette sprekken og bassenget med betong, virket ikke. Betongen størkner rett og slett ikke i vannmassene.
Vidunderstoff virker ikke Myndighetene tør ikke stoppe vannkjølingen av reaktor 2. Da kan skadene bli enda verre.
I går startet ingeniørene et nytt forsøk med å et ekstrem ekspanderende polymer-stoff, som skal utvide seg 50 ganger i kontakt med vann.

Det har heller ikke tettet lekkasjen, og i dag har redningsmannskapene forsøkt å dette med både sagflis og makulert avispapir, som er revet opp i småbiter. Heller ikke det har virket foreløpig, skriver nyhetsbyrået AP.
Pest eller kolera I morges japansk tid måtte myndighetene ta en beslutning i klasse med å velge mellom kolera og pest.
Noe av det radioaktive kjølevannet fra reaktor 2 er blitt ledet til i bassengene til de fem andre reaktorene på det katastroferammede atomkraftverket.
Men nå er disse bassengene fulle. Myndighetene bestemte at 11 500 tonn som inneholder radioaktiv jod 500 ganger høyere enn lovlig verdi, skal slippes ut i havet.
- Beslutningen var uunngåelig, vi hadde ikke noe valg. Sikkerheten rundt reaktor 2 har første prioritet, sier regjeringstalsmannen Yukio Edano ifølge CNN.
20 ganger verre Alternativet var å la alt kjølevannet fra reaktor 2 flomme rett i havet. Ifølge AP inneholder dette vannet radioaktivitet som ligger 10 000 ganger høyere enn ulovlig nivå.

Og det er 20 ganger verre enn vannet som er sluppet i Stillehavet i dag.
