Vil tette atomlekkasje med avispapir og sagflis

Desperate ingeniører i Fukushima. I dag ble radioaktivt vann 500 ganger over lovlig verdi dumpet i Stillehavet.

HER LEKKER  RADIOAKTIVETEN:  Denne sprekken (fotografert fra tørt tak) etter jordskjelvet går tvers gjennom kjølebassenget under reaktor 2. Nå prøver ingeniørene å tette med sagflis og opprevet, makulert avispapir.  Betong og et sterkt ekspanderende polymer-stoff har ikke greid jobben.  FOTO: REUTERS/SCANPIX.
HER LEKKER RADIOAKTIVETEN: Denne sprekken (fotografert fra tørt tak) etter jordskjelvet går tvers gjennom kjølebassenget under reaktor 2. Nå prøver ingeniørene å tette med sagflis og opprevet, makulert avispapir. Betong og et sterkt ekspanderende polymer-stoff har ikke greid jobben. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Japanske ingeniører og redningsmannskaper jobber fortsatt desperat for å tette jordskjelvsprekken som leder radioaktivt kjølevann fra Fukushima-kraftverket rett ut i Stillehavet.

Det var først lørdag at en sprekk i betongen rundt kjølebassenget til reaktor 2, opptil 20 centimeter bred, ble lokalisert som hovedkilden til lekkasje.

De første forsøkene på å tette sprekken og bassenget med betong, virket ikke. Betongen størkner rett og slett ikke i vannmassene.

Vidunderstoff virker ikke Myndighetene tør ikke stoppe vannkjølingen av reaktor 2. Da kan skadene bli enda verre.

I går startet ingeniørene et nytt forsøk med å et ekstrem ekspanderende polymer-stoff, som skal utvide seg 50 ganger i kontakt med vann.

TRE GANGER OVER:  Dette måleapparatet i en park i Tokyo sentrum mandag viser tre ganger høyere radioaktivtet i lufta enn normalt. Normalen i de fleste store byer i verden er 0,2 micro-Sieverts. FOTO: EVERETT KENNEDY BROWN, EPA/SCANPIX.
TRE GANGER OVER: Dette måleapparatet i en park i Tokyo sentrum mandag viser tre ganger høyere radioaktivtet i lufta enn normalt. Normalen i de fleste store byer i verden er 0,2 micro-Sieverts. FOTO: EVERETT KENNEDY BROWN, EPA/SCANPIX. Vis mer

Det har heller ikke tettet lekkasjen, og i dag har redningsmannskapene forsøkt å dette med både sagflis og makulert avispapir, som er revet opp i småbiter.   Heller ikke det har virket foreløpig, skriver nyhetsbyrået AP.

Pest eller kolera I morges japansk tid måtte myndighetene ta en beslutning i klasse med å velge mellom kolera og pest.

Noe av det radioaktive kjølevannet fra reaktor 2 er blitt ledet til i bassengene til de fem andre reaktorene på det katastroferammede atomkraftverket.

Men nå er disse bassengene fulle. Myndighetene bestemte at 11 500 tonn som inneholder radioaktiv jod 500 ganger høyere enn lovlig verdi, skal slippes ut i havet.

- Beslutningen var uunngåelig, vi hadde ikke noe valg. Sikkerheten rundt reaktor 2 har første prioritet, sier regjeringstalsmannen Yukio Edano ifølge CNN.

20 ganger verre Alternativet var å la alt kjølevannet fra reaktor 2 flomme rett i havet. Ifølge AP inneholder dette vannet radioaktivitet som ligger 10 000 ganger høyere enn ulovlig nivå.

FOSSER UT:  Det radioaktive kjølevannet fra reaktor 2 fosser ut i kjølebassenget, som lekker til Stillehavet. FOTO: TOKYO ELECTRO POWER CO./AP/SCANPIX.
FOSSER UT: Det radioaktive kjølevannet fra reaktor 2 fosser ut i kjølebassenget, som lekker til Stillehavet. FOTO: TOKYO ELECTRO POWER CO./AP/SCANPIX. Vis mer

Og det er 20 ganger verre enn vannet som er sluppet i Stillehavet i dag.

VIRKER IKKE:  Forsøkene med å tette sprekken med betong, er oppgitt. Betongen størkner ikke i vann, og japanske myndigheter tør ikke ta pause i vannkjølingen av reaktor 2 i Fukushima.FOTO: TOKYO ELECTRO POWER CO./AP/SCANPIX.
VIRKER IKKE: Forsøkene med å tette sprekken med betong, er oppgitt. Betongen størkner ikke i vann, og japanske myndigheter tør ikke ta pause i vannkjølingen av reaktor 2 i Fukushima.FOTO: TOKYO ELECTRO POWER CO./AP/SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer