Vil til Beirut som «skatteflyktning»

Arne Treholt har planer om å flytte forretningsvirksomheten sin fra Kypros til Libanon. Årsaken er at skatten hans blir mangedoblet etter at Kypros ble medlem av EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med høyere skatteprosent er jo ikke Kypros lenger så interessant, sier Arne Treholt.

Treholt driver et investeringsselskap som såkalt «offshore company» på Kypros. Slike selskaper har til nå nesten ikke betalt skatt, men systemet godkjennes ikke av EU.

- Jeg jobber nært med grupper i Midtøsten, og det kan være aktuelt med en etablering i Beirut.

Overvåket møter

I går ble boka «Gråsoner» lansert i Oslo. Her tar Arne Treholt for seg livet før, under og etter spionasjesaken mot ham på midten av 1980-tallet. Boka er intet forsvarsskrift, men Arne Treholt benekter fremdeles hardnakket at han noensinne spionerte for Sovjetunionen. Bakgrunnen for dommen var blant annet at Overvåkingspolitiet hadde overvåket flere møter han hadde i utlandet med KGB-oberst Gennadij Titov.

Selv sier Treholt, som den gang jobbet i UD, at møtene bare var ment som en kanal overfor Sovjetunionen under den kalde krigen, og at han aldri overleverte noe hemmelig materiale til Titov eller noen av de andre KGB-folkene han møtte. Han kan heller ikke skjønne at han gjorde noe galt ved å møte de sovjetiske agentene.

- Det kan virke som du er naiv, men det må jo være mer enn det. Det må jo ha ringt noen bjeller, du er jo en vettug fyr?

- Det ringte jo noen bjeller, og jeg må i ettertid ta selvkritikk når det gjelder utenlandsmøtene jeg hadde med Titov.

- Skjødesløs atferd

- Hvordan kunne du tro at dette kunne gå bra?

- Skjødesløs atferd er jo ikke ensbetydende med kriminell atferd. Det er fra politiets eller påtalemyndighetens side aldri ført bevis for overlevering av informasjon som kommer i konflikt med paragraf 90 i straffeloven, den såkalte spionparagrafen.

- Men du gjorde dette på fritida, skriver du. Du måtte jo forstå at det var galt?

- Jeg burde ikke innlatt meg på det, tatt i betraktning konsekvensene. Jeg har ikke noe problem med å forstå at folk kan reagere.

- Hvorfor tok du imot penger av Titov?

- Det dreide seg om mellom seks og sju tusen dollar, noe jeg oppfattet som dekning av reise- og oppholdsutgifter. Jeg innser i dag at det var kritikkverdig og skjødesløst. Men heller ikke det har noe med kriminelle forhold å gjøre.

- Lettjente penger

- Du fikk 40000 dollar av en irakisk diplomat, en firedel av beløpet for å bistå ved et kjøttsalg. Hvordan kunne en UD-tjenestemann drive med slikt?

- Jeg hadde fått tilbud om provisjon gjennom gresk-amerikanske kontakter i forbindelse med eksport av kjøtt fra Latin-Amerika til Irak. Det var lettjente penger, men ikke av de tingene jeg er stolt av.

- Og så fikk du 30000 dollar etterpå, blant annet for å hjelpe irakerne med å finne ut om de kunne få kjøpt våpen fra Norge eller Sverige. Det passer ikke akkurat med det pasifist-inntrykket mange av oss hadde av Arne Treholt?

- Jeg redegjorde for spørsmål knyttet til hvilke regler som gjaldt i de skandinaviske land når det gjaldt eksport av våpen.

- Hvorfor surre med slikt?

- Ja, det kan du spørre om. Det var vel fordi dette var lettjente penger.

- Forstår du at du ble oppfattet som spion?

- Jeg kan forstå at folk kunne rette mistanke mot meg, men jeg mener også at det ikke minst under rettssaken kom fram momenter som gjorde at spionasjetiltalen kom i et litt underlig lys.

- Angrer du på noe?

- Ingen vil vel si at det er stas å sitte åtte og et halvt år i fengsel.

- Du skriver i boka at du bestemte deg for å kutte kontakten med Titov da du begynte å jobbe i presseavdelingen i UD i desember 1983. Hvorfor avtalte du da å møte ham i Wien i januar 1984?

- Jeg vurderte sterkt å ikke dra, men jeg følte at Titov var en god venn av meg. Det ville vært feigt ikke å ha reist.

- Gullalderen over

- Kan du si noe om hvor mye penger du har tjent på forretningsvirksomheten din?

- Skal jeg gi selvangivelsen min til Dagbladet?

- Du er veldig åpen i boka.

- I 1992 sto jeg i kø på sosialkontoret på Majorstua. Så reiste jeg utenlands og drev handelsvirksomhet med eksport og import i Russland, inntil jeg i 1997 fikk et tilbud fra ei gruppe yngre russiske forretningsmenn om starte et finansselskap på Kypros. Jeg tjente veldig gode penger på slutten av 1990-tallet, langt større beløp en det jeg tjente i embets medfør i Norge. Jeg har også klart å holde det gående de siste åra, men gullalderen fra slutten av 90-tallet til begynnelsen av 2000-tallet er over.

- Forbannet til tider

- Du har mange venner, men også mange uvenner i Norge. Er det noen av uvennene du kunne tenke deg å skvære opp med?

- Jeg har de vennene jeg trenger. Føler folk at det er noe å skvære opp, er jeg åpen for det.

- Føler du at du skriver av deg noe bitterhet gjennom boka.

- Jeg har aldri følt noen stor bitterhet. Jeg har selvfølgelig vært veldig forbannet til tider, men det har sikkert folk også vært på meg.

NY BOK: I går ble Arne Treholts nye bok «Gråsoner» lansert i Oslo. Boka er intet forsvarsskrift, men Treholt benekter fremdeles hardnakket at han noensinne spionerte for Sovjetunionen.