Vil til topps

BERLIN (Dagbladet): Den tidligere Solidaritet-lederen Lech Walesa (56) forsøker å bli valgt til Polens president for andre gang. For å få fart på valgkampen, har han gått til filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er et naturtalent som skuespiller, sier den polske filmregissøren Henryk Dederko. Han engasjerte den forhenværende elektrikeren fra Gdansk til å spille en av helterollene i filmen «Bajland» («Føreren»), som handler nettopp om den brutale kampen for å vinne landets høyeste embete.

Også skuespilleren Wojciech Pszoniak, som spiller skurk, og resten av staben er imponert over Walesas innsats under innspillingen, som foregikk i byen Lodz.

Lech Walesa spiller seg selv, slik han gjorde det forrige gang han var på lerretet - som Solidaritet-lederen på Leninverftet i mesterregissøren Andrzej Wajdas «Jernmannen» om den polske frihetsbevegelsen 1981.

Gjenvinne makt

Fredsprisvinneren fra 1983 satser alt på å gjenvinne presidentmakta under høstens valg.

Overalt forsøker han å bane seg vei til massemediene for å fortelle at Polen er i ferd med å gå til hundene, at landet står i fare for å vende tilbake til kommunismens tyranni under sosialisten Aleksander Kvasniewskis regime. Den reformerte ekskommunisten Kvasniewski (45) ble president da han beseiret Walesa høsten 1995. Han er Polens mest populære politiker, og har ifølge meningsmålingene en oppslutning på 55 prosent i befolkningen. Hans kone Jolanta har fått status som førstedame for hele det tidligere kommunistiske Øst-og Mellom-Europa.

Likevel snakker Walesa igjen om sin historiske misjon. Han har dannet sitt eget kristelig-demokratiske miniparti for å skaffe seg en politisk basis. For å nå ut til folk bruker han sin stiftelse Lech Walesa-instituttet, der hans medarbeidere allerede tiltaler ham som «president».

Men kampanjen for å gjenvinne landets presidentstilling går tregt. Bare fire prosent av polakkene ønsker ham tilbake. Ingen trekker i tvil hans innsats i kampen mot kommunismen, men meningene er mildest talt delte om han var en god president. Walesa er ensom i sin kamp, etter at alle sine gamle kampfeller fra tida i Solidaritet skilte lag med ham.

«Bare vent ...»

Walesas taktikk er å gjøre den første presidentvalgrunden til en prøveavstemning. I den andre og avgjørende runden skal høyresida samle seg om den som har flest stemmer, Walesa eller den nåværende Solidaritet-lederen Marian Krzaklewski.

Vinner Krzaklewski, forlanger Walesa garantier for at han blir utnevnt til statsminister. Til Dagbladet sa Lech Walesa nylig:

- Jeg vet at presidentvervet synes uoppnåelig, men bare vent til folk hører hva jeg har å si. Jeg er fortsatt en mann som kan overraske.