Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tilbake til skammekroken

Fremskrittspartiet og Carl I. Hagen kaster seg nå inn i skoledebatten og krever at elevene lærer folkeskikk, respekt og disiplin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen refser de andre partienes skolepolitikk, som preges av sekstiåtternes idealer om at skolen bare skal være et sted det lekes. Han er glad for valgkampens skoledebatt, men ber nå om at disiplin og læring settes øverst på dagsordenen:

 • Pøblene må kastes på gangen
 • Bråkebøttene må sitte igjen
 • Ikke lek, men lær
 • Opplæring i disiplin
 • Respekt for voksne og eldre.

  Lærerens ansvar


  - Det er skolen og lærerne som må ta ansvar. De må ha den holdningen at det skal være ro og orden i undervisningssituasjonen. Bråk og tull må ikke tolereres. Jeg tror det trengs en holdningsendring blant mange lærere. Hvis de mangler tilstrekkelig mulighet til å utøve sin myndighet - enten det er mangel på lokkemidler eller irettesettelsesmidler - så må de komme til oss politikere og be om det. Og da skal de jammen få det, sier Carl I. Hagen.

  - Mener du da mulighet til å dele ut ørefiker til rampete elever?

  - Nei, jeg er ikke tilhenger av fysisk avstraffelse. Men fagfolkene i skolen må vurdere om de har de mulighetene som trengs for å holde tilstrekkelig ro, sier Carl I. Hagen.

  Pøbler


  Hagen er bekymret over at norsk skole i dag er rammet av mobbing og bråk.

  Han mener dette fører til at lydige elever ikke får den undervisningen de har krav på.

  - De elevene som ikke klarer å innordne seg, må tas ut av klassen og gis et annet tilbud. Vi kan ikke ofre de mange på bråkmakernes alter. Det må settes klare grenser.

  Fremskrittspartiet går til kommunevalg med et skolepolitisk program som krever orden og disiplin i skolen. Hagen har en sterk følelse av at norsk skole går i fullstendig gal retning.

  - For lenge siden, da jeg gikk på skolen, var det noe som het ro og orden. Var det noen som laget bråk, så kom det en myndig lærer som sørget for ro. Bråkmakerne måtte gå på gangen eller sitte igjen. Jeg måtte selv sitte igjen en gang da jeg gikk i første klasse. Det var flaut. Men jeg hadde godt av det, sier Hagen.

SATT IGJEN: - Jeg vil gjeninnføre det gamle begrepet «å skamme seg», sier Carl I. Hagen, som vil ha fokus på disiplin i skoledebatten.