Vil tilby hiv-smittede kunstig befruktning

Professor Stig Frøland ved Rikshospitalet vil gi hiv-smittede mulighet til kunstig befruktning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag risikerer kvinner og menn å bli smittet hvis de vil ha barn med sine hiv-positive partnere. - Vi kan ikke anbefale at hiv-smittede har ubeskyttet sex for å få barn, sier Frøland.

Han håper helsevesenet allerede i løpet av neste år skal kunne tilby kunstig befruktning til par der enten mannen eller kvinnen er hiv-smittet, skriver Dagsavisen.

De tilfellene der kvinnen er hiv-positiv er de etisk mest kontroversielle. Her løper nemlig barnet en viss smitterisiko på grunn av faren for overføring av infisert blod under svangerskap og fødsel. Frøland mener imidlertid at ny behandling har redusert denne risikoen så mye at graviditetene er forsvarlige.

- Når en hiv-positiv kvinne er blitt gravid, er det svært viktig å gi intensiv medisinsk behandling til den gravide. Etter fødselen må også barnet ha medisinsk behandling i noen uker for å unngå smitte, sier Frøland.

Men lovverket kan sette en stopper for forslaget.

- Jeg tror denne praksisen blir vanskelig å godkjenne, både med tanke på dagens lovverk og den nylig vedtatte nye bioteknologiloven. Der står det at assistert befruktning kun skal tilbys ved befruktningsudyktighet. Hiv-positive er jo ikke befruktningsudyktige i den forstand, sier ekspedisjonssjef Kari Sønderland i Helsedepartementet.

NTB